Connery

50 år med Tønder Festival

Festivallernes grimme ælling, der efterhånden er en smuk svane.

Tønder festival 2024 - Prequel

Onsdag d. 21/8.24 bliver en dag ulig nogen anden i den sydvestjyske højborg, Tønder, for der åbnes portene til folkemusikkens mekka - Tønder Festival (TF). Nuvel, TF har i talrige år markeret afslutningen på festvalsæsonen i Danmark, men i år er der lige den lille tvist, at der fejres 50-års jubilæum på Tønders gamle dyrskueplads.

Og lad det være sagt med det samme. Der er sket meget, siden den første festival så dagens lys i et ret anderledes format, end det vi bevidner i disse år. Fra en lille tredages komsammen ved den lokale nedlagte vandmølle, Bachmanns Vandmølle (nu Visemøllen), til nu at være en fuldskala festival. Ja, der er sket meget siden Carsten Panduro plantede det første frø og jeg kan kun forestille mig, med hvilken stolthed han ser sit den gang lille barn, udforske verdenen og nu fremstå som en mastodont indenfor folk-genren.

Onde tunger vil nok mene, at man har bevæget sig for langt væk fra det, der oprindeligt var essensen i festivalen, men man kunne sagtens argumentere for, at det blot er det man kalder naturlig udvikling.

Folkemusikken er der skam stadigvæk, men der er i tidens løb blevet suppleret op med store navne som Skerryvore, Run Rig, Jason Isbell og populisterne Red Hot Chili Pipers, men der er stadig bærende elementer fra de spæde år, i form af fx Niels Hausgaard, der jo nok ender sine dage på festivalpladsen, og når denne dag oprinder burde få sin egen gravhøj i Telt 1, der indvies med spydige kommentarer fra hans protege Huxi Bach og synges endeligt til ro af Kjertan Arngrim, mens pøblen indtager fadøl og solæg i nærmest syndige mængder.

50-året for TF har skabt store forventninger hos især den ældre del af festivalgængerne, altså dem der stadigvæk kan gå ved egen kraft, og div. fora på sociale medier har kogt over med både hyldes og heksejagt - og enkelte ganske overflødige kommentarer om Ecco. Der er dem der aldrig længere vil sætte deres ben på dyrskuepladsen, da de ikke fik opfyldt deres drøm om en revival fra fordumstid, hvor halvdelen af bandmedlemmerne alligevel er døde. Jeg forstår til fulde deres behov for at ytre sig, men mon ikke TF overlever og eksisterer langt efter disse sokker-i-sandal-bærende personager ikke er her længere?

Den nuværende kunstneriske leder Maria Thessink, har i de nu ti år (endnu et jubilæum!) hun har været leder, stået på mål for mangt og meget ordgejl, men bærer sammen med den øvrige organisation, et kæmpe ansvar for, at TF stadig er der den dag i dag og en stor ære i, at TF er som det er i dag. 

En moderne folk-festival, der hædrer fortiden, dyrker nutiden og er klar til fremtiden. 

Lad os for en stund vende tilbage til det der er et jubilæumsår og se på nogle af de mere kuriøse og ukendte indslag der er på årets festival. Jeg ser i hvert fald frem til at stifte bekendtskab med navne som Sebastian Wolff (frontmanden fra Kellermensch), Sivert Høyem (frontmanden fra Madrugada), Phosphoresant, Jon Muq og Albin Lee Meldau, ligesom Justine Boesen, Jake Vaadeland og Kassi Valazza lyder som noget der er værd at stifte bekendtskab med - jeg krydser fingre.

Af de mere kendte navne på årets festival, må man betegne Folkeklubben, Jonah Blacksmith, Skerryvore og ELephant Sessions som absolutte must sees. 

Kære Tønder Festival. 
Stort tillykke med de 50 år. Du holder dig stadig som en smuk og forhutlet BØV (børnevoksen, red.), men det er lige præcis derfor jeg elsker dig - og her spiller min geografiske herkomst naturligvis også ind. Jeg er selv et produkt af marskens hovedstad og har fået Tønder Festival ind sammen med modermælken, som i min ungdom bestod af 3 ks Slots øl til 100,- hentet på den anden side af grænsen.

Vi ses i Bar 4!
 

Se mere om årets Tønder Festival HER!

ANNONCE
Del

Seneste nyt