Connery

Tønder Festival 2019

Det er snart tid til den årlige musikalske folkefest i Marskens hovedstad.

Tønder Festival 2019

Hvad: En af Nordeuropas største festivaler for folk, blues, country og blues mm.
Hvor: Marksens hovedstad (6270) Tønder.
Hvornår: 22.-25. August 2019
Hva' koster't?: Partout armbånd: 1490,- Dagsadgang: fra 600,- 
Er der camping?: Ja sgu!

Tønder Festival - Tønder Festival 2019 Tønder Festival

Tønder Festrival er med rette kendt som samlingspunkt for alverdens folkemusik, om end betegnelsen "folkemusik" er en smule malfortolket af nutidens lingo.

Folkemusik er så meget mere, end gamle mennesker i træsko og lange rober, der bevæger sig semirytmisk til lyden af en gammel mand, der vrider toner ud af sin violin, som var det hans sidste krampetrækning i livet.

Et uomtvisteligt faktum er dog, at folkemusikken også er netop ovenstående, men det er vitterligt en forsvindende lille del og kan vel placeres enten i en ommøbleret lade i Sønder Ho på Fanø, eller en kartoffelmark på de to halv store øer lige syd for Sjælland.

Folkemusikken er netopå lige det som titlen antyder; Musik for folket leveret af spillemænd. 

Mange nutidige musikere har stolte traditioner i netop den genre, der jo varierer fra egn til egn:; Jacob Dinesen (der endda kommer fra Tønder), Folkeklubben (der har haft Suspekt som feat.), Anderson East, Laura Mo, Yelawolf, John Prine, Hudson Taylor, Kira Skov, Dermot Kennedy, Kidd Rock, Bruce Springsteen, Steven Tyler og mange flere. Kunstnere der leverer netop dét, som Tønder Festivals hjerte banker for - nemlig "Handmade Music". 

Programmet på årets festival, der har hovedtemaet "Franske Rødder", brillierer nok ikke med et utal af navne, der er kendt vidt og bredt blandt menigmand, men lover alligevel utrolig høj kvalitet.

Torsdag d. 22/8 kl. 13.30 åbnes festivallen officielt med danske The Savage Rose, der under ledelse af den karismatiske 70årige Anisette, byder op til fest på Open Air scenen i et musikalst virvar af genrer. Med en utrolig ægthed, spænder vi genremæssigt over Blues, Pop, Rock, folk og hvad der ellers må være plads til.

Ellers er torsdagen for mit vedkommende reserveret af navne som Birds of Chicago fra USA(americana/rootsrock), franske Delgres (blues, roots, New Orleans-beat), irske Irish Mythen der med sin kraftfulde vokal rev festivallen rundt i 2018 (singer songwriter), Ruston Kelly fra USA (americana), husorkesteret Folkeklubben (galskab og folkelighed) og sidst men ikke mindst geniet Luke Winslow-King (deltablues, ragtime, folk, rootsrock), der lukker min aften af på Klubscenen.

Fredag d. 23/8 må opmærksomheden nok henledes på navne som engelsk/skotske The Tweed Project (folk), irske Hudson Taylor (folk, roots, pop), den danske invasion fra Claus Hempler og bandet Jonah Blacksmith, der dog katastrofalt nok spiller næsten samtidigt, mens sidste store navn, den sydafrikanske gartner Gregory Alan Isakov (indeifolk), nok skal få folk til at småtude i Telt 1, ligesom han gjorde i efteråret 2018 i store Vega.

Lørdag d. 24/8, der traditionen tro, er den mest besøgte dag, står i min optik, som den musikalsk svageste dag, men mon ikke der gemmer sig en overraskelse eller to, i en af de 39 muligheder, der er programlagt? i hvert fald er der allerede sat store kryds ud for canadiske Lion Bear Fox (folk, rock, pop, westcoast growl), norske Daniel Norgren (folk, blues, swedicana) og det skotske galehus Elephant Sessions (neo folk), der for tredje gang besøger Tønder og helt sikkert banker noget af en fest op på Klubscenen.

Søndag d. 25/8 er dagen, hvor tingene af naturlig årsag, foregår i en smule nedsat tempo - i hvert fald fysisk, men musikalsk befinder vi os stadig på højt niveau. Allerede kl. 11.00 indtager skotske Calum Stewart med sin traditionelle skotske og irske musik Open Air scenen, hvilket giver en glimrende mulighed for, at rejse sig ved det træ man er faldet, for den type musik nydes bedst med "a pint".

Dagen byder også på enkelte gengangere fra de foregående dage, i form af Hudson Taylor og Daniel Norgren, men mon ikke det bliver bysbarnet Jacob Dinesen, der kl. 19.00 i Telt 1 kommer til at trække det største publikum. Om netop Dinesen, sagde Michael falch en gang i de tidlige musikalske år, at han skulle afvige fra den lidt Bruce Springsteen inspirerede lyd og finde sit eget ståsted. Lighederne med Springsteen er stadig uomtvistelige, og med Falchens egne ord, så var det vidst godt, at unge Dinesen ikke hørte efter. Slutteligt ud på søndagens sene timer, er det et af hovednavnene, John Prine (singer songwriter), der lukker årts festival af.

En festival jeg atter ser umådeligt frem til at opleve til fulde, både hvad angår det musikalske, men i særdeledshed også de gastronomiske oplevelser, hvor specialøl, solæg og barkskuld ikke skal gå min næse forbi.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce