Connery

Tønder Festival 2019 #2

Dag 2 på den sønderjyske dyrskueplads i Marsken.

Allerede fra morgenstunden, bragede solen ned over den gamle dyrskueplads i Tønder. I et meget astadigt tempo, begyndte campingpladsen at få øjne og div, fornødenheder skulle overståes, i takt med at kroppene ligesom kom til sig selv. De frivillige i den lille Camping Høker (jysk for købmand, red.) fik hurtigt noget at se til, for beboerne på den udsolgte campingplads, skulle bespises, inden dagens musikprogram blev skudt i gang.

Traditionen tro, skydes fradagen igang med en såkladt Skole Koncert, hvor områdets skoler inviteres til koncert på den store Open Air scene, for ligesom at få en lille introduktion til, hvad Tønder Festival står for. Naturligvis er der langt fra Gilli, Sivas og what nok, men Folkeklubben og Hudson Taylor gjorde hvad de kunne, hvor især førstnævnte klarede opgaven med bravour. Settet var en nedskaleret udgave af aftenens store show, kogt ind til de mest kendte sange og uden de politiske undertoner - heldigvis. Disse var nok også gået de unge tilskueres ører forbi.

Anderledes trægt var det for Hudson Taylor, der muligvis havde misforstået konceptet en smule, og sammensat et show med alt for mange rolige sange, hvilket jo kun skabte uro på plænen foran scenen. Uro nok, til at jeg, som en af mange, valgte at fortrække og finde anden musik - eller en kold øl, for at dulme nerverne ovenpå den massive dosis af børn.

Dagens helt store højdepunkt var hyldestkoncerten for nationaltroubadouren Niels Hausgaard, i anledning af hans 75år fødelsdag. Under kundig ledelse af Huxi Bach, blev nationale kendinge som Steffen Brandt, Kjartan Arngrim og Laura Mo, i følgeskab med en skotte, som slet ikke gad være på festivallen, men så sig nødsaget til det, da han nok var den eneste skotske musiker på Hausgaards alder, der stadig var mobil nok til at kravle op på en scene. 
Et kritikpunkt for denne hyldest til Tønder Festivals grand old man, må være, at placerer så populær en skikkelse i Telt 1, når denne tydeligvis kunne have trukket noget nær fulde huse på Open Air scenen - både af hensyn til hans popularitet, men også med viden om den massive tilstrømning, der skabte en smule paniske tilstande hos de teltansvarlige. Et fyldt telt, en tyk teltdug og bagende sol er opskriften på en klassisk trykkoger.

ANNONCE
Tønder Festival 2019 #2

Jonah Blacksmith. Det gennemført hyggelige band fra Thy, havde endnu en succesfuld optræden på festivalen. Igennem det sidste lille års tid, har drengene turneret rundt med deres filmkoncert, der på forunderlig vis, kombinerer en filmisk fortælling om bandet og de to frontmænds bedstefar, der jo hed Johannes og var smed i Koldby - deraf bandets navn (Jonah Blacksmith, red.). En oplevelse jeg selv var vidne til i efteråret på Vega i København og mildest talt blev blæst bagover af.

Med tårnhøje forventninger om gentagelse af efterårets oplevelse, var forventningen på et måske ikke helt fornuftigt niveau. 

Forventningerne blev dog til fulde indfriet, for atter gav Jonah Blacksmith deres tilskuere et sublimt show. Kombinationen af film og koncert holder mere end 100% på det meget store lærred. Der var ægthed, nerve, smil, high-fives og kolde håndbajere på scenen, hvilket virkelig underbyggede, at drengene i bandet havde en helt forrygende aften i Tønder.

ANNONCE
Tønder Festival 2019 #2

Ud på døgnets mørke timer, var det sydafrikanske Gregory Alan Isakov, nu bosiddende i Colorade, USA, hvor han fordriver tiden som gartner, der skulle fylde telt 1. Fyldt blev teltet aldrig, men de der mødte op, blev vidne til en optræden, som kun Gregory kan præstere. Showet var simpelt, dunkelt og meget følelsesladet. Sparsommelig belysning kombineret med hans nærmest sørgmodige vokal, fik momentvis folk i teltet til at tie helt stille, men ingen roser uden torne. Også på Tønder Festival, har folk fået tendensen til, at plapre løs under koncerterne, hvilket på ingen måde klæder den type musik, som Tønder Festival står for - eller nogen anden form for livemusik i det hele taget.

Hvis man, som jeg, er til tankeskabende indiefolk, er Gregory Alan Isakov et fantastisk musikalsk bekendtskab, både i studieform, men absolut også live.

ANNONCE
Tønder Festival 2019 status so far:

- Guiness Nitro IPA er overraskende forfriskende.
- Solæg skal helst nydes uden æggeskal!
- Betjeningstiden for en sandwich uden for peakhours er voldsomt langsom.
- Dag to uden et bad - skal jeg gå efter et hattrick?
- Jeg er kæmpe fan af foto-pitten.

Del

Seneste nyt

Annonce