Connery

James Earl Jones, stemmen bag Darth Vader, er død i en alder af 93

James Earl Jones, den legendariske skuespiller, hvis ikoniske stemme gav liv til Darth Vader i Star Wars og Mufasa i Løvernes Konge, er gået bort i en alder af 93 år. Ifølge en talsmand for skuespilleren døde han mandag den 9. september 2024, omgivet af sin familie i sit hjem i Dutchess County, New York

ANNONCE
James Earl Jones til SAG Awards i 2009 - Foto: DepositPhotos/Jean_Nelson - James Earl Jones, stemmen bag Darth Vader, er død i en alder af 93 James Earl Jones til SAG Awards i 2009 - Foto: DepositPhotos/Jean_Nelson

George Lucas, skaberen af Star Wars-universet, udtrykte sin sorg over Jones’ bortgang.

I en officiel udtalelse kaldte han Jones "en utrolig skuespiller" og beskrev hans stemme som "helt unik, både i kunsten og som menneske." Lucas fortsatte: "I næsten et halvt århundrede var han Darth Vader, men hemmeligheden bag det hele var, at han også var et smukt menneske. Han gav dybde, oprigtighed og mening til alle sine roller, hvoraf den vigtigste var som hengiven ægtemand til den afdøde Ceci og far til Flynn."

Lucas afsluttede med ordene: "James vil blive savnet af så mange af os… både venner og fans."

Bob Iger, CEO for The Walt Disney Company, udtrykte også sin dybeste medfølelse og hyldede Jones’ arv: "Fra Mufasas vise faderrolle til Darth Vaders truende mørke, gav James Earl Jones stemme til nogle af filmhistoriens største karakterer. Hans dybe og kraftfulde stemme vil for evigt være indgraveret i millioner af menneskers minder."

Jones' dybe stemme blev synonym med Darth Vader, da han første gang påtog sig rollen i Star Wars: A New Hope i 1977. Hans præstationer i de efterfølgende Star Wars-film, som The Empire Strikes Back (1980) og Return of the Jedi (1983), har cementeret hans plads som en af de mest ikoniske stemmer i filmhistorien.

Han fortsatte med at lægge stemme til Darth Vader i både Rogue One: A Star Wars Story (2016) og Star Wars: The Rise of Skywalker (2019), og også i animationsserier og nyere produktioner som Obi-Wan Kenobi (2022).

Mississippi-fødte Jones begyndte sin skuespillerkarriere på scenen, hvor han hurtigt blev anerkendt for sine evner. Udover sine film- og tv-roller, optrådte han i utallige teaterstykker og fik flere prestigefyldte priser, herunder to Tony Awards, to Emmy-priser og en Grammy. I 2011 modtog han en æres-Oscar for sin ekstraordinære karriere, og i 2019 blev han hædret som Disney Legend.

James Earl Jones vil blive husket som en af de største stemmer i moderne underholdning. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt