Connery

Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby

Vi har besøgt Skandinaviens selverklærede ølhovedstad, tag med!

Jeg har rejst en del i Norden, men det har ofte været hovedstaderne eller de mere afsidesliggende egen nordpå, med den vilde natur. Derfor har jeg i flere omgange taget færgen fra Frederikshavn til Göteborg, men her har det ofte bare været et lille skridt på vejen videre nordpå. Det har aldrig rigtigt faldet mig ind at tage en tur i den svenske by, men efter at have været der, er jeg sikker på at skulle tilbage, for Göteborg er en herlig lille storby. 

I det øjeblik man sætter fod i Göteborg, Sveriges charmerende vestkystby, er det umuligt ikke at blive grebet af byens unikke atmosfære. Hvor det moderne og det historiske smelter sammen, og hvor en stemning af hygge og afslappethed ligger over byens livlige gader og kanaler.

Göteborg er Sveriges næststørste by, men har formået at bevare en følelse af ro og charme, der ofte går tabt i større metropoler. Her finder man en perfekt blanding af maleriske historiske bygninger, moderne arkitektur, grønne parker og en pulserende kultur- og madscene. Fra det øjeblik man ankommer, er det tydeligt, at Göteborg er en by, der kan udforskes på mange forskellige måder, uanset om man er til kunst, natur, gastronomi eller bare ønsker at slentre rundt i de livlige gader.

I denne artikel vil jeg dele mine oplevelser og anbefalinger, fra en tredages tur til Gøteborg, som jeg blev inviteret på af Gøteborgs turistråd (Gothenborg.com), i forbindelse med byens forestående 400-års jubilæum. Men først en lille historielektion.

ANNONCE

Om Gøteborg

Göteborg, beliggende på Sveriges vestkyst ved udmundingen af Göta älv, har en rig og farverig historie, der strækker sig tilbage til det tidlige 17. århundrede. Den blev grundlagt i 1621 af den svenske konge, som en strategisk port til Nordsøen og Atlanterhavet. Göteborgs placering gjorde det hurtigt til en blomstrende handelsby, hvilket førte til en økonomisk opsving og tiltrækning af immigranter fra hele Europa, der bidrog til byens multikulturelle flair.

På trods af tidlige udfordringer med krige og brande, voksede Göteborg hurtigt til at blive en vigtig handels- og søfartsby. Det blev hjemsted for Sveriges Østindiske Kompagni i det 18. århundrede, hvilket skabte en stærk forbindelse til internationale handelsruter og en blomstrende økonomi. Byens rige historie er tydelig i dens velbevarede arkitektur, især i Haga-distriktet, hvor de traditionelle træhuse giver en stemningsfuld påmindelse om fortiden.

Göteborg har også spillet en afgørende rolle i Sveriges industrielle udvikling. I det 19. og 20. århundrede blev byen et centrum for svensk industri, herunder skibsbygning, tekstilproduktion og bilproduktion, især med virksomheder som Volvo og SKF, der begge blev grundlagt her. Göteborgs havn er i dag stadig den største i Norden, hvilket understreger byens fortsatte betydning for svensk handel og industri. Hvis du har lyst til at dykke dybt ned i byens historie, kan et besøg på Göteborg Stadsmuseum anbefales

I nutidens Sverige er Göteborg kendt som en levende kulturel by, der er hjemsted for mange af landets mest populære festivaler og begivenheder. Göteborg er en dymanisk by, der fortsætter med at vokse og udvikle sig, og bidrager med sin unikke charme og karakter til det mangfoldige landskab af svenske byer.

Sveriges Amsterdam

Gøteborg, Sveriges andenstørste by, er ganske stor, men den opleves ikke sådan. Byen er spredt ud på flere knudepunkter, og derfor er der ikke et massivt centrum som man oplever det i både København og Stockholm. Det giver Göteborg en meget rolig puls, hvor den generelle stemning er chill og afslappet. Mens de på Göteborg Museum gerne kalder byen for "Sveriges Amsterdam", er det altså med knapt så meget stress og jag - og mere fordi byen oprindeligt er planlagt som en havneby, der gør stor brug af kanaler.

ANNONCE
Det er smukt at ankomme til Göteborg fra vandsiden - her en flot gammel båd, der trumfede StenaLines indgangspartier.  - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Det er smukt at ankomme til Göteborg fra vandsiden - her en flot gammel båd, der trumfede StenaLines indgangspartier.

Getting there: Ankomst til Gøteborg


At nå Göteborg fra forskellige steder er en enkel sag, takket være byens effektive indgangspunkter. Byen har selvfølgelig en lufthavn, men fra det østlige Danmark er tog en yderst praktisk måde at nå Göteborg på. Med direkte forbindelser fra København til Göteborgs hovedbanegård, Centralstationen, er det en let rejse på omkring 4 timer. 

Bil: For dem, der foretrækker at køre selv, er Göteborg let tilgængeligt motorvej - fra Malmø er det omkring 3 timer.

Færge: Færgeoverfarten fra Frederikshavn i Danmark til Göteborg. Denne rute tilbyder en unik mulighed for at sejle over Kattegat, og ankomme i Göteborgs pulserende havn.

Når du er ankommet, byder Göteborg på et fremragende offentligt transportsystem, der inkluderer sporvogne, busser og færger, samt omfattende cykelstier for dem, der foretrækker en mere aktiv rejsestil.

ANNONCE
Liseberg Grand Curiosa Hotel er et nyåbnet hotel, der ligger side om side med forlystelsesparken Liseberg - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Liseberg Grand Curiosa Hotel er et nyåbnet hotel, der ligger side om side med forlystelsesparken Liseberg

Liseberg Grand Curiosa Hotel

Indkvartering i Göteborg byder på en række muligheder, men Liseberg Grand Curiosa Hotel skiller sig virkelig ud. Dette helt nye hotel åbnede sine døre i foråret 2023, og det har allerede etableret sig som et unikt sted at bo i byen.

Lige ved siden af en af indgangene til den populære Liseberg forlystelsespark, forstår hotellet at skabe sin egen stemning, inspireret af det Østindiske Handelskompagni, en af de drivende kræfter bag Göteborgs grundlæggelse. Den fantasifulde fortælling, der er skabt om et handelsrejsende ægtepar, der har samlet deres kuriøse varer på dette hotel, tilføjer en ekstra dimension til oplevelsen.

ANNONCE
Lobbyen på hotellet er uden tvivl unik.  - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Lobbyen på hotellet er uden tvivl unik.

Man bydes velkommen i en farverig lobby, domineret af et kæmpestort kuriøsitetskabinet bag check-in skranken, indrettet med meter-høje kopier af kinesiske porcelænsvaser og endda en fungerende gammeldags forlystelseskarrusel. Denne oplevelsesrige indretning fortsætter i hotellets rummelige værelser, der kan rumme op til fem personer, hvilket gør det ideelt for familier.

På toppen af hotellet finder du en asiatisk inspireret tagterrasse med fantastisk udsigt over Göteborg og Liseberg forlystelsesparken. Her er både en velassorteret bar - som jeg varmt kan anbefale - og et asiatisk inspireret spisested, selvom jeg ikke selv fik mulighed for at prøve maden.

Liseberg Grand Curiosa Hotel er fascinerende indrettet på en kitschet måde, der appellerer til både børn og voksne. Med en forventning om konference-rejsende i hverdagene og familier i weekenderne, rammer dette hotel en perfekt balance. Personalet er venligt og servicemindet, og tilføjer til den overordnede positive oplevelse. Dette hotel er uden tvivl en unik og mindeværdig base for dit ophold i Göteborg.

ANNONCE
Fra oven: Räckmacka på Kajutan Saluhallen, Michelin på Bhoga, Pladsen ved da Matteo, og det hyggelige Tullhuset på Hönö. - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Fra oven: Räckmacka på Kajutan Saluhallen, Michelin på Bhoga, Pladsen ved da Matteo, og det hyggelige Tullhuset på Hönö.

Mad og Drikke - Göteborgs Kulinariske Scene

Göteborg er en by der forkæler din gane. Fra charmerende madmarkeder til Michelin-stjernede restauranter, byen tilbyder en rig palette af kulinariske oplevelser. Lad os dykke ned i nogle af de steder, jeg besøgte og de retter, der gjorde et særligt indtryk.

Restaurant Kajutan Saluhallen ligger i hjertet af Göteborgs ældste madhal, Saluhallen, som har forsynet byens borgere med friske madvarer siden 1889. Her kan du starte din dag med en velproportioneret räkmacka (rejemad), ledsaget af et køligt glas hvidvin, mens du nyder udsigten over hallens mange boder og den imponerende loftskonstruktion.

Bhoga er en af byens seks Michelin-stjernede restauranter. Med en dedikation til lokale råvarer og årstidens tilbud, tilbyder Bhoga en sublim oplevelse af nordisk cuisine, der blandt andet omfatter friske asparges, ramsløg og en bred vifte af friske krydderurter. Den minimalistiske indretning er typisk skandinavisk, og maden er en legende kombination af lokale og biodynamiske ingredienser, suppleret med nøje udvalgte naturvine. Bhoga ligger kun en kort gåtur fra Göteborg Domkyrka, ved byens største kanal.

Da Matteo kaffebar er et must for kaffeelskere. Beliggende på den livlige Magasingatan, tilbyder denne café førsteklasses baristakaffe, der nydes bedst sammen med en traditionel svensk kanelbullar eller, for dem der foretrækker det, en kardemommebolle. Her kan du slappe af i den hyggelige gårdhave og lade op til din næste eventyr.

Tag en tur til skærgården og besøg Tullhuset i Hönö Klåva for en autentisk havneoplevelse. Tidligere fungerede det som toldhus, nu serverer det klassiske svenske retter med fokus på friskfanget fisk. Nyd en endnu større räkmacka og lad dig fortrylle af den intime atmosfære, den fantastiske udsigt over havet og den varme service fra personalet.

Ivans Pilsnerbar på Ringön er et quirky sted, der dyrker techno-musik, serverer et udvalg af tyske øl samt lokale øl fra O/O Brewing, kombineret med solide portioner af italiensk inspirerede retter.

Poppels Citybryggeri blev etableret i de gamle fabrikslokaler fra Jonsered i 2015, og i 2022 åbnede de en kombineret brewpub og husbryggeri. Her kan du nyde deres brede udvalg af øl sammen med et varieret menukort i en afslappet og industrielt inspireret atmosfære.

ANNONCE
Den industrielle inspiration kan ikke fornægtes hos mikrobryggerierne på Ringön - Her baglokalerne hos bryggeriet Två Feta Grisar - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Den industrielle inspiration kan ikke fornægtes hos mikrobryggerierne på Ringön - Her baglokalerne hos bryggeriet Två Feta Grisar
Vega Bryggeri på Ringön omfavner også frugtige IPA's og det industrielle look - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Vega Bryggeri på Ringön omfavner også frugtige IPA's og det industrielle look

Göteborg er kendt som "Skandinaviens ølhovedstad", hvilket måske kan virke provokerende for en ølglad dansker, men byen har faktisk den største andel af bryggerier per indbygger i Skandinavien. På vores lille pubcrawl hos Två Feta Grisar, Vega Bryggeri, Ivans Pilsnerbar og Poppel Citybryggeri smagte vi mange fantastiske øl.

Især vil jeg fremhæve Två Feta Grisar Chill iN, en læskende pale ale med et stærkt tvist af habanero-chili, som er perfekt til grillede retter. Fra Poppels Bryggeri er min favorit uden tvivl deres Poppels Session India Pale Ale 3.5, en frisk og frugtigt humlet øl, der er ideel til en god burger. Ved Vega Bryggeri blev jeg især begejstret for deres Azalea Lager, opkaldt efter en af byens smukke parker.

Göteborgs kulinariske scene er rig og varieret, og byen har noget for enhver smag. Uanset om du er til gourmetoplevelser, street food, eller lokale delikatesser, er Göteborg et sandt madmekka.

ANNONCE
Göteborg - 400 års jubilæum

Sveriges andenstørste by fejrer i 2023 400-års jubilæum. 

Jubilæet markeres med en række ekstraordinære tiltag, i perioden 2. juni - 3. september 2023. 

Programmet kickstartes med en storstilet jubilæums-festival fra 2.-5. juni 2023, hvor det hele kickstartes fra Frihamnen, med kanon-salutering og et pakket musikprogram og besøg af den svenske kongefamilie. 

Under fejringen indvies den offentlige udstilling 'Prototyping Gothenburg', med udstillinger og happenings på en længere strækning mellem Frihamnen og Ringön. 

Mange institutioner følger op med særkskilte fejringer i forbindelse med jubilæet, og både Liseberg, den botaniske have og byens kustsmuseum fejrer selv deres 100-års jubilæum i samme tidsrum. 

Læs mere om jubilæumsfejringen på Gothenborg.com 

ANNONCE
Fra toppen: Liseberg, Universeum - Fotograf: Ellika Henrikson, Göteborgs Stadsmuseum i hjertet af den indre by - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Fra toppen: Liseberg, Universeum - Fotograf: Ellika Henrikson, Göteborgs Stadsmuseum i hjertet af den indre by

Attraktioner - Göteborgs Highlights

Liseberg er en af Europas mest populære forlystelsesparker og Göteborgs største turistattraktion. Med alt fra højteknologiske rutsjebaner til nostalgiske karruseller, underholdningsshows, koncerter og en vidunderlig julemarked i december, er der noget for alle aldre.

Universeum er et videnskabscenter, hvor besøgende kan opleve og lære om natur, teknologi og videnskab gennem interaktive udstillinger. Det har alt fra et regnskabsområde til en hajtank og et teknologilaboratorium. Universeum er et ideelt sted for familier og dem, der er nysgerrige efter at lære mere om vores verden på en sjov og engagerende måde.

Göteborgs Stadsmuseum fortæller byens historie fra vikingetiden til nutiden. Det huser også den eneste bevarede svenske vikingeskib, Äskekärrsskeppet, samt mange andre fascinerende genstande, der fortæller om Göteborgs fortid og udvikling.

ANNONCE
Klippegården i Gøteborgs botaniske have er et af mange unikke særtræk for stedet.  - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Klippegården i Gøteborgs botaniske have er et af mange unikke særtræk for stedet.

På denne tur gik vejen dog i stedet forbi Göteborgs Botaniska Trädgård, som er en af Nordeuropas største botaniske haver. Haven der fejrer sit 100 års-jubilæum i år, er et 175 hektar stort område, der byder på en imponerende samling af over 16.000 arter. For en madentusiast som mig selv, var køkkenhaven og urtehaven særligt fascinerende. Her fandt jeg alt fra velkendte grøntsager til sjældne krydderurter, alle dyrket med stor omhu og viden.

En anden del af haven, der fangede min interesse, var klippegården. Dette område er designet til at efterligne den vilde svenske natur, med et væld af vilde planter og endda et vandfald. At vandre rundt i klippegården, er en god påmindelse om, hvad der venter af natur uden for byen og videre op i landet.

Göteborgs Botaniska Trädgård er ikke bare en have, men en verden i sig selv, hvor hver sti fører til nye opdagelser. Det er et sted, der kan nydes af både botaniske eksperter og almindelige besøgende, der bare vil nyde naturen. Uanset om du er interesseret i botanik, eller bare leder efter et fredeligt sted at slappe a, er den botaniske have en slentretur værd, når du besøger Göteborg.

ANNONCE
Hönö Klåva er en charmerende og typisk skærgårdslandsby - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Hönö Klåva er en charmerende og typisk skærgårdslandsby

Aktiviteter - Oplev Göteborgs Skærgård og Hönö

Sverige er kendt for sin storslåede natur, og det er ingen hemmelighed, at skærgården er en af de mest betagende dele af landet. Göteborgs skærgård er ingen undtagelse, med en række små øer, der tilbyder alt fra hyggelige landsbyer til vild og uberørt natur.

En af disse øer er Hönö, beliggende på Göteborgs nordlige vestkyst. Den er let tilgængelig med bil, eller via en færge, der i sommermånederne sejler gæster direkte fra Göteborgs havn til den lille havneby Hönö Klåva. Her finder man både det hyggelige spisested Tullhuset og et interessant lille fiskemuseum.

ANNONCE
Vandreruterne omkring Ersdalen i Göteborgs skærgård er gode og kan varieres i sværhedsgrad - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Vandreruterne omkring Ersdalen i Göteborgs skærgård er gode og kan varieres i sværhedsgrad

Men Hönö er mere end bare sin charmerende havneby. Øen byder på et imponerende naturlandskab, som bedst udforskes til fods. Naturelskere vil især værdsætte Ersdalen, et naturreservat beliggende på øen. Ersdalen er kortlagt med en række vandreruter, der varierer i sværhedsgrad, så alle kan deltage, uanset om man er en erfaren vandrer eller bare ønsker en afslappet gåtur.

At udforske Ersdalens stier er en unik oplevelse, der giver et indblik i den svenske natur og skærgårdens skønhed. Fra de frodige skovområder til de stenede kystlinjer, der tilbyder spektakulære udsigter over havet, er det et sandt paradis for naturelskere.

At besøge Hönö er en vidunderlig måde at opleve Göteborgs skærgård på. Uanset om du ønsker at nyde den lokale mad, dykke ned i øens historie på fiskemuseet, eller udforske det betagende naturlandskab, er Hönö en ø, der virkelig har noget for enhver smag.

ANNONCE
Mainstreet-shopping med indkøbscentrene Fredstan og Nordstan er godt pakkede, men lige rundt om hjørnet af de mindre sidegader, finder du butikker du IKKE kender hjemmefra - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Mainstreet-shopping med indkøbscentrene Fredstan og Nordstan er godt pakkede, men lige rundt om hjørnet af de mindre sidegader, finder du butikker du IKKE kender hjemmefra

Shopping - En miniguide til shopping i Göteborg

Göteborg byder på et væld af shoppingmuligheder, der spænder fra store shoppingcentre og kendte mærkevarebutikker til unikke specialbutikker og hyggelige markeder. For danske besøgende kan den stærke danske krone (Du får 100 svenske kroner for 66 danske i skrivende stund) gøre det ekstra attraktivt at shoppe i Göteborg. Selvom de traditionelle shoppingområder er populære, er der meget mere at udforske i Göteborgs shoppingunivers, især i områder som Järntorgsgatan og Haga.

ANNONCE
Haga - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Haga

Haga er en af byens ældste bydele, og er kendt for sin charmerende atmosfære og unikke shoppingoplevelser. Området strækker sig fra Vasastan til Linné og er inden for overkommelig gåafstand fra byens centrum. Haga er indbegrebet af svensk "Fika" med et væld af små caféer og specialbutikker, der ligger side om side langs de brostensbelagte gader.

Et særligt interessant aspekt ved Haga er de mange antikvitetsbutikker, der kan byde på skjulte skatte og unikke fund, som måske er mere efterspurgte i Danmark. Disse butikker er perfekte for dem, der elsker at gå på opdagelse og finde originale genstande fra fortiden. Hagas historie som Göteborgs oprindelige forstad skinner igennem i de gamle, velbevarede bygninger, der bærer genkendelige svenske træk og bidrager til den hyggelige atmosfære.

ANNONCE
Nice to know om at Rejse i Göteborg
  • Offentlig transport: Göteborg har et veludviklet offentligt transportsystem, der inkluderer busser, sporvogne og færger. Husk at tjekke ruter og tider på forhånd og købe billetter i automater eller via den offentlige transport app.
  • Cykling: Göteborg er en cykelvenlig by, og mange vælger at udforske byen på cykel. Der er flere steder, hvor du kan leje en cykel for dagen.
  • Fika: 'Fika' er en svensk tradition, der involverer at tage en pause for at nyde en kop kaffe og et stykke kage. Det er en integreret del af svensk kultur, så prøv at tage dig tid til at nyde en 'fika' under dit besøg.
ANNONCE
Göteborg - Rejse-reportage: Göteborg - En herlig lille storby Göteborg

Göteborg: En hyggelig lille storby

Göteborg er en by, der har noget for enhver smag. Fra den stemningsfulde gamle bydel Haga, de fascinerende museer og attraktioner som Liseberg, Universum og Gøteborgs Stadsmuseum, til den storslåede natur i skærgården og det unikke planteliv i Botaniska Trädgården og ikke at forglemme det skummende lag af mikrobryggerier og gode stunder, som den slags medfører.

Göteborg er en venlig og indbydende by, der kombinerer den spændende energi af en storby med en afslappet og laidback atmosfære. Dette ses i indbyggernes holdning; Göteborgere er generelt rolige og venlige.

Men hvad der virkelig gør Göteborg til et enestående rejsemål, er muligheden for at udforske en anden side af byen væk fra mainstream shopping og turisttrampede stier. Göteborg byder på autentiske oplevelser, unikke butikker, charmerende kvarterer og skjulte skatte, der venter på at blive opdaget.

Mit besøg i Göteborg var en overraskende positiv oplevelse, og det er en by, jeg varmt kan anbefale at besøge. Uanset om du er til historie, kultur, natur eller shopping, er Göteborg en by, der har noget at tilbyde dig. Så tag springet, og oplev selv hvad Göteborg har at byde på. Du vil ikke blive skuffet.

ANNONCE
Del

Seneste nyt