Connery

Rejsereportage: Turen går til Hvide Sande

En smuttur til den vestjyske kystby!

Med rejsejournalist på CV’et kan man af og til godt se sig i blind i udvalget i det eksotisk udland og ikke evne at se skoven for bare træer - så derfor er vi med tiden begyndt at udforske langt mere inden for Danmarks landegrænser.

Denne gang pegede kompasset mod Hvide Sande, som ligger langs den vestjyske kyst.

Hvide Sande bærer præg af at være en fiskeriby, hvor auktioner løber af stablen på daglig basis i sæsonen og byen agerer tilflugt for både surfere, lystfiskere og besøgende, der elsker skumsprøjt, strand så langt øjet rækker og det magiske ‘udkantsdanmark’.

Vi blev invitereret af Holmsland Klitforening, der flere gange om året eksperimenterer med at skabe larm, omtale og hype omkring byen både on- og off-season - hvad enten vi snakker en kunstudstilling i sluseanlægget mellem fjorden og Vesterhavet eller en Sildefestival, hvor du kan vinde store præmier ved at fange flest sild indenfor tidsrammen.

Vi valgte bevidst at bevæge os ud til det vestjyske i off-season for at opleve byens liv uden invasionen af de turister, som bidrager til byens vækst i højsæsonen. Mens storslåede fortællinger bygger på mytologi omkring benhårde vikinger, pilgrimsrejsende og storslåede eventyrer - så glemmer historiebøgerne af og til at hylde det helt simple folk, som overlever trods dårlige kår.

ANNONCE
Hvide Sande fra havnekanten. - Rejsereportage: Turen går til Hvide Sande Hvide Sande fra havnekanten.

Byen på trods

Hvide Sande er gennem tiden ofte blevet kaldt ‘Byen på trods’ - det var nemlig ikke meningen, at man søgte til udkanten af den vestjyske kyst som en anden frontier-person, der søgte lykken i et fremmed land.

Hvide Sande er nemlig en ung by, som blev til i forbindelse med det helt store byggeri omkring slusen i 1930’erne.

Gennemsejlingen til Vesterhavet fra Ringkøbing Fjord skulle optimeres og her gravede man en passage mellem klitterne og lavede en sluse.

Arbejderfolket stod klar med det endelige sluseanlæg i 1931 - og valgte efter endt arbejde aldrig at forlade stedet.

Et folk der til trods for den mere eller mindre udsatte placering fik etableret et samfund - en relativt ung by i Danmark, som den dag i dag florerer som en blomstrende fiskeindustri og turistattraktion.

Vi havde base i det autentiske område Æ’ Tyskerhavn, hvor man med en spytklat fra havnekanten kan opleve skellet mellem naturen og bylivet - og smutte forbi de lokale et par gange om ugen, der spiller kort om et par dåsebajere.

Det handler egentlig bare om at tage røven på hinanden og drikke øl - what’s not to like?

ANNONCE
Rejsereportage: Turen går til Hvide Sande

Vi fik byens historie leveret af et omvandrende stykke historisk klenodie - den lokale pioner Henning Davidsen, som lokalt går under navnet HD.

En lokal ildsjæl, som har været med på stort set alle projekter og udvidelser i byen siden tidernes morgen - alt fra de lokale strandvindmøller til turistattraktioner i lokalområdet.

Han er så småt ved at være op i årene, og må se sig nødsaget til at holde lidt igen med at engagere sig i alle projekter, der rimer på Hvide Sande - men det kribler i fingrene hos ham og det afspejler den mentalitet, mange har i byen.

En passion for at støtte op om noget, der har hjertet kært. Henning er en mand, kan man sidde at lytte til i timevis, når man over en kold fadøl og nypillede rejer på Hvide Sande Røgeri får den ene historie leveret med lige dele spidskompetence, sans for storytelling og lokal vestjysk charme.

Han er byen go-to i forhold til at finde ud af, hvad der rør sig i landet for tiden.

Et af de nylige projekter var, at man fortsat ville udvide interessen i Hvide Sande som en by, der pulserede med oplevelser - og i samspil med byen og det lokale turistbureau besluttede man, at man foruden ferieboliger til familier og par også måtte tappe ind i den moderne bølge af retreat-tendensen - hvor man søger væk fra urbaniseringen og får pusterum i rolige omgivelser.

Man kan måske tænke, at det ikke giver så meget mening at tage på rejsereportage uden for sæson, men det gav os muligheden for at se byen uden et virvar af besøgende og desuden opleve de ting, der danner fundamentet for destinationen uden for mange turister.

Her kom den lille kunstnerbolig på Æ’ Gammelhavn til verden.

ANNONCE
Kunsterboligen på Æ' Gammelhavn. - Rejsereportage: Turen går til Hvide Sande Kunsterboligen på Æ' Gammelhavn.

Kunst ved havnekanten på Æ’ Gammelhavn

En lille spartansk, stilren og unik perle ved kanten af havnen i Hvide Sande, hvor forskellige kunstnere kan få et afstressende ophold til at udfolde deres kreative eskapader - med det eneste ‘krav’, at de åbner den ene side af huset som et showroom under deres ophold, så forbipasserende hundeluftere og turister kan få spontan kunst ind under huden.

Huset kan lige dele bruges som arbejde og ferie i en form for symbiose “workation”, hvor man kan få ro til at rense sindet og desuden få lavet et indhug i sit arbejde i ro og mag.

Den tapper ind i tidsånden med, at hvis man skal opleve et sted for, hvad det kan tilbyde, så skal man helt ind i hjertet af det - og det bliver ikke autentisk at sidde i lænestolen på havnen og nyde udsigten til fiskerne på havnen og se de gamle, ikoniske fiskerhuse fra gamle dage side om side med de lokale.

Er man typen, der er lidt træt af det hektiske hovedstadsmiljø eller larmen fra bybilledet, så er dette rendyrket designet til at koble fra - mobiltelefonens enerverende bippelyd om morgenen er overtaget af morgenfriske havmåger, der agerer morgenalarmen.

Byen er ligesom så mange andre turist-nærede byer en smule stille med dørene udenfor sommersæsonen - men på ingen måde en spøgelsesby. Tværtimod.

Bylivet pulserer stadig med små, enkelte restauranter, friske naturvandringer, underskønne omgivelser i sol og regn samt den evigt aktuelle mulighed for at trække stikket i hverdagen og lade sig indlogere i bølgernes forgård.

Restauranterne i Hvide Sande er meget sæsonpræget, men de har heldigvis åbent i etablissementer såsom Lille K - (læs vores anmeldelse af stedet her) og Hvide Sande Røgeri.

Af de mere sommervenlige restauranter, vi har til gode til solskinnet senere på året, har vi Kommandobroen og den asiatisk-danske fusion Ruth & Co.

Aktivitetskalenderen bugner året rundt - med kunst i sluserne, sildefestival, surfing, grej-sjov til fiskere og diverse popups med levende musik, street food festival i de gamle fiskehaller og en masse sjov og lærende til alle aldre.

ANNONCE
Skibshistorie på Fiskeriets Hus. - Rejsereportage: Turen går til Hvide Sande Skibshistorie på Fiskeriets Hus.

En by i sammenhold

Byen er pulserende med nye tiltag og begivenheder i årets løb, hvor man lige dele forsøger at få folk til at søge mod vestkysten for en oplevelse i skumsprøjt og vindblæs, men på den anden side etablerer et grundlag for at forbedre tilværelsen for de fastboende folk.

Efter blot nogle få dage i Hvide Sande går det ret hurtigt op for en, at det er en by, der står sammen.

Som så mange andre byer i udkanten kan de lokale clashe lidt på religionsfronten - jeg kommer selv fra Lemvig, så jeg kender godt til dynamikken eller manglen på samme mellem vestjyder og indremissionske nuancer.

Men på tværs af holdninger, meninger og typer - så emmer byen af sammenhold.

Er der noget, der skal fikses, repareres, forbedres eller skal byen have hjælp til arrangementer, turistattraktioner eller noget helt andet? Så står byens borgere i kø for at bakke om op projekterne - hvad enten vi snakker om at score et par vindmøller på stranden, som har resulteret i en stabil energipris for beboerne eller de praktiske aspekter af events omkring fiskeri og kunst.

Tag bare Fiskeriets Hus som et eksempel.

Et herligt lille summasummarum af Hvide Sande-historie og turistvenlig akvarium.

Hvor man har hørt budgettet på diverse attraktioner rundt omkring i landet, så dåner man lidt over tanken om, at de har formået at stable det fine lille museum på benene for kun 600.000 kroner - med et væld af frivillige arbejdere, en god vestjysk sans for pengeværdi og standhaftighed formår byen at skabe nyt liv og etablere sig på de præmisser, som vilkårene byder dem.

ANNONCE
Gamle fiskekasser genbrugt til møbler i Sportsfisker-centeret.  - Rejsereportage: Turen går til Hvide Sande Gamle fiskekasser genbrugt til møbler i Sportsfisker-centeret.

Lystfiskeri er en kæmpe ting i Hvide Sande - og her snakker vi ikke bare put&take-søer i omegnen, men dedikeret fiskeri i alle kroger og kanter, hvor der ikke er specifikt udpenslet på et skilt, at man ikke må fiske.

Og så har byen det mest imponerende og veletablerede ’fiskerbolig’, vi nogensinde har set - Hvide Sande Sportsfisker Center.

Hvor man ofte ved forskellige fiskespots rundt i Danmark kan være heldig at finde en haveslange til at skylle dagens fangst, har man her indrettet et kvarter, hvor man kan sidde og nyde en kold i solen, veletablerede bordstande til rensning af fisk - og endda en rygeovn, hvis du lige har god tid og vil have røgvarer hjem til familien med det samme.

Foruden restauranter og gode fiskespots har virksomheden OMHU: også slået rødder i byen - her går Daniel og Katrine og behjælper de danske strande fri for plastikaffald og forurening via en masse goodwill-arbejde, udflugter, opsamlingsarbejde og spot på miljøets vigtighed.

Passionen for surfing, naturen og Vesterhavet har fået dem til at slå rødder i det vindruskende Hvide Sande for at slå et slag for det blå liv og havets skønhed.

Restplastikken, som bugner i kasser og skuffer på deres kontor, bliver løbende smeltet om til smykker, armbånde og øreringe, som på den måde får nyt liv igen - væk fra havet og tilbage i funktion på en ny og genial måde. Hvis det ikke er smukt, så ved jeg ikke!

Læs om vores møde med OMHU: eller hop direkte til dem via linket her

ANNONCE
Can't beat the view. - Rejsereportage: Turen går til Hvide Sande Can't beat the view.

Hvorfor drage til Hvide Sande?

Hvide Sande er en lille, hyggelig og meget atmosfærisk by, der fortjener et besøg både off-season og i sæson - off-season oplever du det lokale, rolige miljø, som kan tilbyde det nødvendige afbræk fra det turbulente urbane liv.

Mens man i sæson kan opleve langt flere arrangementer og liv i gaden i forhold til sæsonåbne restauranter, pop-ups, koncerter og lokale oplevelser.

Det er en by, der emmer af historie på trods af sin korte alder, men mest af alt er Hvide Sande en by, der tilbyder det, man ønsker af Vestkysten - Vesterhavet ved bagdøren, sandblæste klitter og et afbræk fra bylivet med en sanselig, vindblæst og havduftende afbræk i udkanten af Danmark.

Det er ikke sidste gang, at vi peger kompasset mod Hvide Sande - næste gang tager vi sæson-perioden, så vi kan prøve flere af de omtalte restauranter og opleve, hvordan byen gebærder sig i måneder, hvor gaderne bugner af turister fra nær og fjern.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce