Connery

Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway

Smagfulde oplevelser i Galway.

Irland er en skøn destination, der byder på en fantastisk balance mellem storbyliv og storslået natur - hvad enten man er Guinness-rundtur og byvandring i Dublins pulserende gadebillede eller søger med kysterne for mere billedskøn natur og ro i omgivelserne.

En af de steder, der byder på begge dele kombineret i en herlig synergi, er byen Galway.

Den skønne by på vestkysten er en lille irsk perle, der kombinerer en historisk placering tæt ved floden og havet med det farverige, livsglade bybillede, man oplever i den indre del af Dublin.

Vi var så heldige at komme med på en pressetur til Irland, hvor vi havde en enkelt dag i Galway - her fik vi kigget nærmere på bylivet, spisestederne og selve viben omkring den skønne by, der efterhånden kan defineres som Irlands gastronomiske hovedstad.

ANNONCE
Ard Bia at Nimmos - Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway Ard Bia at Nimmos

Byvandring i gastronomiens tegn

Vi blev indlogeret på en skønt, hyggeligt hotel Jurys Inn, som foruden komfortable værelser og gode faciliteter ligger placeret fuldstændig fabelagtigt i forhold til at opleve Galway - den ligger bogstaveligt talt for enden af den store gågade til den ene side og floden Corrib til den anden side med smuk udsigt, gamle historiske bygninger og billedskønne omgivelser.

Galways lokation giver dig den perfekte kombination af bylivet og shopping-mulighederne fra Dublin kombineret med den smukke, underskønne natur langs den irske vestkyst.

Galway er en by, der gør fordommene om det irske køkken til skamme - en pulserende, nytænkende, innovativ og varieret gastronomisk force, der både værner om de gamle traditioner og eksperimenterer med nye tiltag i det ny-irske køkken.

Generelt bliver man overrasket over, hvor mange forskellige spisesteder og butikker, der findes i Galway - her kan man alliere sig med de lokale og komme på en Galway Food Tour, hvor man hopper rundt til forskellige udvalgte spots for at få et større indblik i Galways kulinariske univers.

Der findes et utal af pubs og lokale restauranter, som kan stille den lille såvel som store sult - men de små sjove butikker og niche-butikker finder man ofte nede af sidegaderne og væk fra de mere turistede butikker og souvenir-shops.

ANNONCE
Smagfulde kaffekreationer hos Little Lane. - Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway Smagfulde kaffekreationer hos Little Lane.

En af de lokale madentusiaster finder man på Ard Bia at Nimmos, hvor Aoibheann Mac Namara har skabt et univers af gastronomi og hygge med en restaurant, der kokkererer morgen til aften både on- of off-season med en række fantastiske tiltag, der lokker befolkningen til - alt fra morgenmad med lokale produkter fra nær og fjern omkring Galway til aftensmad og skræddersyet airbnb.

Ard Bia at Nimmos er petriskål af kultur og gastronomi, der forenes i en herlig synergi af Mac Namaras krøllede hjerne og idéer gjort til virkelighed.

Maden sidder lige i skabet med en legesyg tilgang til råvarerne - et blandingskøkken med fokus på grønne tiltag og dagens råvarer.

Det er lidt som at blive inviteret hjem til Aoibheann personligt og opleve, hvad hun interesserer sig for og ønsker at dele med de lokale såvel som turisterne.

Her kan man også nyde en lokalbrygget øl fra The White Hag, som har den kreative hat på, når der skal øl på hanerne. Eksempelvis deres Dry-hopped Lemon Sour, som kombinerer de florale noter fra humle med den syreholdige eftersmag af sour-beer til den ultimative sommerøl.

ANNONCE
Den vildeste hindbærcroissant hos Truffle Galway. - Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway Den vildeste hindbærcroissant hos Truffle Galway.

Er man til god kaffe skal man absolut slå et smut forbi Little Lane, hvor man ned af en hyggelig sidegade finder den lille café.

Et lille afbræk fra hovedgaden byder på kaffe udover det sædvanlige - etablissementet brygger kaffen efter de helt rigtige forskrifter, men den største wow-faktor er deres nøje udvalgte kaffebønner fra Calendar Coffee, der fokuserer på at få kaffen til at smage af frugt igen.

Og her menes ikke iskaffe med banansmag eller gakket latte-art med alt for meget 'udvanding' af kaffen - tværtimod.

Her går man helt back-to-basics og kigger på kaffebønnen som en frugt, der ikke bare skal smage bittert.

Den skal have nuancer af sydlige frugter, dadler, chokolade og mange andre nuancer.

Det kan man komme og opleve hos Little Lane! Sæson-orienteret kaffe med stor velsmag, kaffebryg udover det sædvanlige og et hyggeligt lille pitstop væk fra hovedgaden.

ANNONCE
Lokal ost og charcuterie serveret på Mccambridges of Galway. - Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway Lokal ost og charcuterie serveret på Mccambridges of Galway.

Man kan ikke rigtig sige kaffe uden sødt til kaffen - og skal du have byens bedste chokolade, så skal du forbi Truffle i sidegaden til strøget i Galway.

Her huser franske chocolatiers med de fineste kreationer, der er lavet på single-origin chokolade.

Foruden en visuelt stimulerende ensemble af diverse fyldte chokolader og mundvandsfremkaldende kager, kan man lige nyde en sprød, smørholdig hindbærcroissant med hindbærfyld, mens man hypnotiseres af deres levende chokolade-vandfald på væggen.

Det mest oplagte go-to-sted i Galway til folk med en sød tand - og stort set umuligt at gå derfra igen uden lidt i indkøbsposen!

ANNONCE
Saltet macarons med leverparfait - en af de 22 retter hos Aniar i Galway.  - Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway Saltet macarons med leverparfait - en af de 22 retter hos Aniar i Galway.

Irland er også kendt for deres kvæg og irsk oksekød, som kan opleves på alt fra lokale pubs til diverse charcuterie-steder i byen - og skal man lige have hele paletten af de irske delikatesser indenfor rækkevidde, skal man søge ned til Mccambridges of Galway - en hyggelig familieejet restaurant og delikatesseforretning, hvor man kan smage alt fra irsk charcuterie og fåreoste fra det irske landskab til irsk whisky, lokal spiritus og unikke råvarer fra regionens mange grønne græsmarker.

Det ligger centralt i Galways gader og bliver hyppigt brugt at de lokale som det mødepunkt, hvor man kan mødes, inden man går videre i byen, på shopping eller på date.

Her kanaliseres det irske køkken for alvor ind til folket, hvor man har det fulde overblik.

ANNONCE
Aroma-mixere til at opgradere din egen cocktail! - Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway Aroma-mixere til at opgradere din egen cocktail!

Michelin og gør-det-selv-cocktails

Den gastronomiske alsidighed i Galway kulminerer i Restaurant Aniar.

Her er den talentfulde kok JP McMahon for 10. år i træk blevet belønnet med en Michelin-stjerne.

Aniar er en hyldest til det irske køkken med fokus på at bevare traditioner, bruge sæsonvenlige råvarer, udnytte den irske natur og nytænke det irske køkken - en kavalkade på 22 forskellige serveringer på en aften, som byder på alt fra østers-is til irsk Brown Soda Bread som en hovedret.

Et legesygt køkken, som med sit muntre temperament skifter mellem små, sirlige retter, hvor pincetten har været på overarbejde eller råvarerne får lov til at stå alene, til de helt tunge, smagfulde dybder med lokal kvægkød, tang-kreationer og umami. 

En restaurant, som bevarer sin irske, hjemlige charme i sit aftryk på gæsternes måltid og oplevelse med aftenen kombineret med et niveau, der så sandelig er Michelin-værdigt - og mere til. 

Efter en aften på Aniar er det svært ikke at forelske sig i Irland - du kan læse hele vores anmeldelse af Aniar lige her.

ANNONCE
Gin tappet direkte fra deres destilleri og ind i baren! - Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway Gin tappet direkte fra deres destilleri og ind i baren!

Er man til cocktails og innovativ tankegang, så kan man slå to fluer med et smæk og hoppe ind forbi Galway City Distillery - et nytænkende destilleri, der leger med forståelsen for, hvad gin er og hvordan den skal nydes som en cocktail.

Normalt går man ind på en bar og lader den (forhåbentlig) kyndige bartender om at blande den ønskede cocktail efter forskrifterne - men her kan gæsten selv være medvirkende til at optimere sin egen cocktail, når den er først er landet på bordet.

Når din cocktail bliver serveret, smager den som bartenderen kan lide den - men måske kan du lide den lidt mere syrlig, floral eller noget helt tredje.

Derfor får du med din bestilling også fire forskellige koncentrater, som du kan dryppe i din cocktail - bitterhed eller syre og meget andet kan optimere din cocktail og gør den til din helt egen.

En sjov og innovativ tankegang, som involverer gæsten langt mere i universet end bare en signatur-cocktail.

ANNONCE
Indgangen til Galways skønne gågade.  - Rejsereportage: På food-walk i Irlands gastronomiske hovedstad Galway Indgangen til Galways skønne gågade.

Og inden du lige tænker, at du kan få dig en flaske lokal Galway-gin med hjem i kufferten - så må du nøjes med at opleve det på stedet.

Deres hus-gin bliver nemlig destilleret direkte ned i baren, hvor den kan tappes direkte til cocktails.

Den kommer altså ikke på flasker. En utrolig sjov gimmick, som gør, at du som gæst er med i hele processen og der er en skøn synergi mellem destilleriet og baren, hvor man kan smage frugten af det hårde arbejde.

 En absolut seværdig oplevelse, som på sigt leger med tanken om at udvide med et spisekort også - og så bliver det hurtigt Galways hotteste spot!

ANNONCE

Overordnet set er Galways en sanselig oplevelse, som bedst opleves ved bare at parkere sine kufferter på Jurys Inn og bare slentre op igennem byen og langs floden uden kompas - der er små hyggelige kroge, historiske levn og billedskønne udsigter så langt øjet rækker og selve gågaden er charmerende, dragende og en god kombination af storby og udkantsby i en fornem synergi.

Nu har vi her givet et par gode bud på gastronomiske oplevelser i Galway, men der er meget mere at byde på - men kan du krydse et par af de nævnte ting af tjeklisten, er du allerede godt på vej til at finde vej ind til charmen i Galway!

ANNONCE
Del

Seneste nyt