Connery

6 facts, der smadrer din tidsfornemmelse

Star Wars og halshugning?

Historien er fyldt med overraskende tidslinjer og sammenfald, der ofte ændrer vores opfattelse af fortiden. Mens vi typisk lærer historie gennem geografiske regioner eller temaer, kan dette fragmenterede syn ofte føre til en forvrænget forståelse af, hvornår og hvordan begivenheder fandt sted i forhold til hinanden.

For eksempel levede Cleopatra tættere på den første månelanding end på opførelsen af de store pyramider, og Mississippi ratificerede først formelt afskaffelsen af slaveri i 2013.

Disse tidssammenfald afslører, at historiske begivenheder, vi måske betragter som vidt adskilte, faktisk fandt sted relativt tæt på hinanden.

Vidste du for eksempel, at den sidste guillotinehenrettelse i Frankrig fandt sted efter premieren på "Star Wars", eller at Oxford Universitet eksisterede næsten 200 år før Aztekerriget blev grundlagt?

Eller at den sidste overlevende slave i Amerika levede samtidig med åbningen af Disney World? Disse forbløffende fakta udfordrer vores tidsfornemmelse og viser, hvordan historie ikke kun er en række isolerede begivenheder, men en kompleks, sammenvævet fortælling. 

Vi har hevet 6 vilde facts frem, som fucker med din tidsfornemmelse:

ANNONCE
Facts, der fucker med din tidsfornemmelse

Mammutter og pyramiderne

Mens de store pyramider i Giza blev bygget, vandrede mammutter stadig rundt på jorden. Den sidste population af uldhårede mammutter levede på Wrangel Island indtil cirka 1650 f.Kr., flere hundrede år efter pyramidernes opførelse.

Oxford Universitet og Aztekernes rige

Oxford Universitet, som blev grundlagt i 1096, er ældre end Aztekernes rige, der blev etableret i 1428. Oxford havde allerede eksisteret i flere hundrede år, da Aztekernes civilisation begyndte at blomstre i Mexico.

Star Wars og guillotine

Den sidste henrettelse ved brug af guillotine i Frankrig fandt sted i 1977, samme år som den første Star Wars-film blev udgivet. Det er forbløffende at tænke på, at denne brutale henrettelsesmetode stadig var i brug, da en af de mest ikoniske film i moderne tid blev vist i biograferne.

Nintendo og Eiffel-tårnet

Nintendo blev grundlagt i 1889 som et spillekortfirma, hvilket er samme år, som Eiffel Tårnet blev færdiggjort til verdensudstillingen i Paris. Selvom Nintendo nu er kendt for sin banebrydende rolle i spilindustrien, startede det som en meget anderledes virksomhed.

Grønlandshajer og Henry VIII

I 2016 fandt forskere, at nogle greenlandshajer kunne være op til 392 år gamle. Det betyder, at nogle af disse hajer kunne have været født før Henry VIII blev konge af England i 1509.

McDonald's og koncentrationslejr

Maj 1940 åbner Dick og Maurice McDonald deres første burger-stand - indenfor en måned bliver de første fanger sendt til Auschwitz-Birkenau-koncentrationslejren. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt