Anmeldelse: The Last of Us - Episode 1
Ellie og Joels eventyr har fået en fantastisk begyndelse på HBO
'Den perfekte videospilsadaption' - HBO Max har fået bevingede ord med i tasken til premieren på deres live-action fortolkning af PlayStations smash hit fra 2013 'The Last of Us'.
Den slags roser er svære ikke at tage med et gran salt, hvis man som os har fulgt diverse forsøg på at tage gaming til et nyt medie, i flere årtier.
The Last of Us er dog et af den slags spil, der alt andet lige låner sig bedre til at kunne tilpasses et medie som en tv-serie, mere end alt andet. Det postapokalyptiske action-horror spil, var banebrydende i 2013 - og det var der mange grunde til - grafikken var fabelagtig, gameplayet var godt - men mest af alt, så spillede spillet over en udpenslet og følelsesladet historie, der langt hen ad vejen er struktureret som en Hollywood-produktion.
At HBO derfor rammer sømmet på hovedet i første afsnit af The Last of Us, er glædeligt - og det gør det lettere at forstå begejstringen.
Første afsnit af The Last of Us er en mesterlig opvisning i troværdig fortolkning - og afsnittet spiller næsten en-til-en op mod spillets indledende missioner - nemlig prologen, hvor vi bliver introduceret til Joel (Pedro Pascal) og hans tragiske indgang til den nye verden, der starter da en uhelbredelig svampeinfektion, hvor mennesker får deres nervecenter og kroppe overtaget af en aggressiv svamp, der får dem til at agere som.. Zombier (Det ord får vi formentlig ikke serveret i serien).
Efter prologen kastes vi 20 år frem i tiden, til et meget postapokalyptisk USA, hvor de første stunder med smuglerrne Tess og Joel serveres - sammen med det indledende møde med den unge pige Ellie - en karakter, som vi - uden at afsløre for meget - kommer til at se meget mere til over seriens løbetid.
Jeg har selv spillet The Last of Us flere gange - først tilbage ved den oprindelige udgivelse i 2013 - og igen tilbage i sommeren 2022, da det for anden gang udkom i en remaster-version, denne gang med opdateret grafik til PlayStation 5. Jeg har elsket det hver gang.
Derfor er det også en helt speciel følelse, når man som passiv seer tuner ind til første afsnit af den nye serie, for fortolkningen, den sidder godt nok lige i skabet. I løbet af seriens første afsnit, har jeg gentagne gange siddet og genkendt scener, der en til en er sammenlignelige med spillet - afsnittet udspiller de samme plots og meget af dialogen er direkte hentet fra spillet. Men det er ikke det hele - serien byder også på ændringer - og det er - indrømmet - for det bedre. Serien tager sig nemlig bedre tid til at udforske de små stunder mellem de hurtigt introducerede karakterer - på en måde, som ikke kunne lade sig gøre i spillet.
The Last of Us - spillet - foregik nemlig udelukkende fra hovedrollernes perspektiv, hvilket betød at man som 'tilskuer' eller gamer, ikke havde en større viden om, hvad der foregik udenfor disse rammer. Det ses allerede i dette afsnit, hvor serie-formen tager flere afstikkere, hvor vi får et dybere indblik i, hvad andre karakterer foretager sig, sideløbende med protagonisterne. Det er en spændende afstikker - fordi det giver mulighed for at fortælle historien på en ny måde, eller - og det vil vise sig med tiden - en radikalt anderledes historie.
Første afsnit af The Last of Us holder sig så tæt på originalmaterialet, at det åbenlyst vil blive fejret af spillet millionvis af fans - men der placeres også små krummer, der potentielt kan udvikle serien i en helt anden retning, og det kan meget vel nå at ske endnu.
På nuværende tidspunkt, har HBO og showrunner Craig Mazin sammen med Neil Druckmann, det originale spils instruktør fra Naugty Dog, udført et fænomenalt pilotafsnit, der viser hvor troværdigt en videospilsadaption kan leveres - hvor The Last of Us lander, er svært at spå om - men vi sidder klar til næste afsnit med stor spænding.