Connery

Dansk kvartet sætter kurs mod Caribien i robåd

En manddomsprøve på havet i 5000 kilometer

Dansk kvartet sætter kurs mod Caribien i robåd

Talisker Whisky Atlantic Challenge 2019. Ringer det en klokke?

Hvis ikke, så kan vi fortælle, at det er en disciplin, hvor man skal ro fra kysten af La Gomera, De Kanariske Øer, over Atlanterhavet og til sidst ende i havnen i Antigua.

Det er en tur på 5.000 kilometer, og ikke for alle og enhver. 

I år har en dansk kvartet valgt at tage udfordringen med Atlanterhavet op. 

Den danske kvartet, Team Row for Veterans, bestående af Lasse Wulff Hansen, Michael Lyng, Mikkel Schmidt og Anders Nørregaard har netop sat årene i vandet i den niende udgave af Talisker Whisky Atlantic Challenge. 

Hvis turen går efter planen, så forventes de at være fremme om godt en måned. 

Med i gennemsnit fem millioner åretag i armene, cirka 12 kilo lettere og en del mere trætte og lettede begynder de første roere at ramme de Små Antiller i Caribien om godt en måned fra nu. 

På det tidspunkt kan vi være helt sikre på, at de har været hele det menneskelige følelseregister igennem fra galoperende angst, vrede og ydmyg til euforisk lykke over at leve. 

Men torsdag formiddag, den 12. december, var det primært spænding og glæde, der var malet i ansigtet på mandskabet i de 35 både, der stævnede fra havnen på La Gomera imens de mange fremmødte klappede dem afsted på rejsen. 

De fleste af dem aner ikke, hvad de er lavet af, før de sidder i en suppedas af 10 meter høje bølger, og hænderne fyldte af blodvabler. 

Men de er klar.

ANNONCE
Dansk kvartet sætter kurs mod Caribien i robåd

Den danske kvartet - Row for Veterans 

Det danske hold Row for Veterans blev dannet på målstregen for sidste års Talisker Whisky Atlantic Challenge i Caribien. 

Da Lasse Wulff Hansen sidste år kom i mål, var det til opmuntrende råb fra venner og familie. Vennerne, Anders Nørregaard og Michael Lyng, var fløjet over for at tage imod ham på målstregen. Og overvældet af oplevelsen meldte de sig med det samme til næste års konkurrence, og spurgte om Lasse ville med på endnu en tur.

Og det ville han. 

Mikkel Schmidt blev hurtigt bådens fjerde og sidste mand. 

Row for Veterans er et team, hvor to verdener mødes. Den ene halvdel er krigsveteraner, mens den anden er veteraner fra det danske erhvervsliv. Lasse Wulff Hansen er den eneste i båden, der har erfaring med langdistanceroning på åbent hav. 

For ham står det klart, hvorfor konkurrencen er motiverende for de fire roere. 

Jeg deltog sidste år, hvor vi roede to mand, og jeg elskede udfordringen. Og så betyder det faktisk meget for os at repræsentere Danmark i Talisker Whisky Atlantic Challenge, fordi vi bl.a. er en stolt søfartsnation med mange maritime traditioner. 

Men man skal have et eller andet element af vildskab i sig for at kaste sig ud i det her projekt. Ellers tror jeg slet ikke, man er i stand til at gennemføre det”, fortæller han.

I år er det danske hold som sagt bestående af fire roer, og det kræver en hel anden dynamik. 

"Vi har tilbragt nogle gode stunder sammen med vores ven, Stefan Vilner, der er vant til at arbejde med High Performance teams. 

Vi har fokuseret på gruppedynamikken og det, der undervejs kan gå hen og blive svært og udfordrende. Vi tror på, at det kan tage toppen af det svære, når man allerede har talt om håndteringen heraf", fortæller Lasse Wulff Hansen.

Træningen har bestået af at ro lidt længere distancer i båden eller i et roergometer, og derudover har de fire roere styrketrænet en del. 

Roningen undervejs på den 5.000 km lange tur minder ikke særlig meget om den roning, som de fleste kender. Tempoet er relativt lavt, men belastningen er enorm. Båden, med besætning, vejer mere end 1.000 kr. Så der er fokus på styrke, men i den grad også en særlig vilje og udholdenhed.

ANNONCE
Dansk kvartet sætter kurs mod Caribien i robåd

Fokus på miljøet

Talisker er det ældste destilleri på Isle of Skye i Skotland og er på alle måder et produkt af den barske, ufremkommelige kystlinje, der danner rammen om øen. 

Og netop fordi det er en whisky, som er Made By The Sea, har Talisker et ønske og en vision om at beskytte de oceaner, der er det vigtigste økosystem på planeten. 

I ugen op til starten på Talisker Whisky Atlantic Challenge 2019 introducerede Talisker Parley Ocean School for alle roere. 

Parley Ocean School er kort fortalt designet til at uddanne, inspirere og styrke den næste generation på havet. Taliskers egen arv og historie lægger sig også direkte op ad de elementer, Talisker Whisky Atlantic Challenge indeholder.

Ligesom grundlæggernes lange rotur repræsenterer Talisker Whisky Atlantic Challenge eventyr, styrke, karakter og viser hvad det betyder at være i besiddelse at den vilde ånd og vovemod, som er hele grundkernen i Taliskers værdier.

"Talisker deler den samme lidenskab og eventyrånd, som alle deltagerne er i besiddelse af. Det har været utroligt at høre alle roernes historier og bevæggrunde for at deltage i dette års konkurrence og se dem bruge tid sammen med alle de andre eventyrere",  fortæller Natalia Montigny, der er Head of Global Marketing for Talisker.

ANNONCE
Dansk kvartet sætter kurs mod Caribien i robåd

Motivationen bag

Det er ikke kun eventyrlysten, viljen og gejsten der driver værket hos de fire danske roere. 

"Vores forventninger er at få en fantastisk tur med mange sjove oplevelser og et livslangt venskab. Derudover vil vi selvfølgelig gerne gøre det bedst muligt", fortæller Lasse Wulff Hansen.

De nuværende verdensrekordindehavere, The Four Oarsmen, gennemførte turen over Atlanterhavet på kun 29 dage.

Imponerende. 

Følg med den næste måned på Instagram, rowforveterans.dk, eller på appen YB Races. Det bliver intenst og spændende.

ANNONCE
Faktaboks

Dansk hold: Team Row for Veterans; Lasse Wulff Hansen, Michael Lyng, Mikkel Schmidt og Anders Nørregaard

Distance: 5.000 kilometer

Hold: 35 bestående af 103 roere

Kalorier forbrændt: 8.000 kalorier om dagen. Roerne taber i gennemsnit 20% af deres kropsvægt i løbet af turen

ANNONCE
Del

Seneste nyt