Connery

Top 5 over Vatikanets møgsager

De 5 mørkeste hemmeligheder fra Vatikanet i Rom.

Hvis du har besøgt Italien og tilbragt et par dage i støvlelandets hovedstad Rom, så har du formentligt været forbi Vatikanet. Med sine 44 hektar og 1.000 indbyggere er Vatikanstaten verdens mindste land, eftersom det er en uafhængig stat.

Vatikanstaten kan karakteriseres som et teokrati, hvilket vil sige et præstemonarki, som er underlagt Roms biskop, paven.

På trods af det polerede ydre, så har Vatikanet en del skeletter i skabet. Her på redaktionen har vi forsøgt at samle fem af Vatikanets mørkeste hemmeligheder og mest omtalte møgsager.

5. Systematisk overgreb i USA
Det gav rystelser gennem Vatikanets grundvold, da det kom frem, at flere end tusind børn over en periode på flere årtier har været ofre for 300 katolske præsters overgreb i Pennsylvania i USA.

Overgrebene har stået på gennem de seneste 70 år.

Fra Vatikanet lyder det, at man “må tage ved lære af fortiden”. Samtidig bliver det påpeget, at de skyldige vil blive stillet til regnskab.

Rapporten fastslår endvidere, at flere højtstående kirkelige personer både i Pennsylvania og i Vatikanet forsøgte at dække over det omfattende misbrug.

4. Vatikanet har haft tætte forbindelser til mafiaen
I årene 1971-1989 overførte den italienske mafia store pengebeløb til Vatikanets bank, IOR, som står for ‘Institute for the Works of Religion’.

Pengeoverførslerne foregik via mellemmænd - især de to italienske finansfolk Roberto Calvi og Michele Sindona.

Både Roberto og Michele - som var knyttet til den italienske mafia - havde jævnligt møde bankdirektøren for IOR, Paul Marcinkus, indtil de begge blev myrdet af “forretningsforbindelser”.

3. Præster i narkofyldt homosexorgie
Det italienske politi ransagede lejligheden og anholdte samtidig arrangøren af festlighederne, Luigi Capozzi, som er hjælper til en af pavens højt profilerede rådgivere, den 50-årige Kardinal Francesco Coccopalmerio.

Politiet fik nys om udskejelserne efter flere naboklager omkring, at folk ‘kom og gik’.

Dette gjorde efter sigende paven “rasende”, og det gjorde nok ikke situationen bedre, at lejligheden hvor orgiet fandt sted, var ejet af Trosmenigheden.

Capozzi blev efter anholdelsen bragt til hospitalet for afrusning af de stoffer, som han havde indtaget.

2. Kardinal anklaget for befamling og blotteri
Jævnlige skandalesager ser fra tid til anden morgendagens lys. Desværre er det ikke et helligt lys, men mere et dystert lys, som det ikke var hensigten, nogen skulle se i første omgang.

Det var i hvert fald en meget alvorlig sag, da det blev kendt i offentligheden, at pave Frans' økonomiminister, og dermed den højest placerede kirkeleder nogensinde, Kardinal George Pell, blev taget i flere seksuelle krænkelser.

Disse krænkelser skulle efter sigende være sket på en badeanstalt, men til trods for det har det vakt undren, at paven har fastholdt sin støtte til Pell.

Denne støtte udgør en trussel mod pavens eget omdømme og indikerer samtidig, at vægtskålen er tungere, når der står økonomi på etiketten og ikke seksuelle krænkelser.

1. Den italienske mafias hævn
Pigerne Emanuela Orlandi og Mirella Gregori er blevet ansigterne udadtil i en af Vatikanets mørkeste og endnu ikke opklarede hemmeligheder.

Pigerne har som udgangspunkt ikke noget at gøre med hinanden, men de blev begge meldt savnet med 40 dages mellemrum i 1983, og er ikke set siden.

Bispesædet i Rom, hvor en gruppe bygningsarbejdere var i gang med en større renovation, stødte i deres arbejde på nogle knoglerester.

Det er disse rester, som de italienske myndigheder er i gang med at undersøge for DNA-match på de to piger.


Der eksisterer flere teorier omkring deres forsvinden. En af dem drejer sig om, at Orlandi - hvis far var ansat i Vatikanets bank IOR  - blev kidnappet af mafiaen, da Vatikanet angiveligt skyldte mafiaen penge.

En anden teori går på, at pigerne blev kidnappet, og at mafiaen forsøgte at presse Vatikanet til at frigive Mehmet Ali Agca, som i år 1981 havde forsøgt at snigmyrde den daværende pave John Paul II.

Politiet udelukker ikke, at der kan være en forbindelse mellem de to pigers forsvinden.

Kilder: Historienet.dk, Correiere della Sera, Berlingsketidende.dk, Ritzau.dk

 
ANNONCE
Foto: Kerry Myers, Wikipedia - Top 5 over Vatikanets møgsager Foto: Kerry Myers, Wikipedia
Del

Seneste nyt

Annonce