Connery

Smørrebrød version 2.0

Pimp dit smørrebrød med stil. Og drik hvidvin til...

Ready to go! - Smørrebrød version 2.0 Ready to go!

Sild og snaps. Frikadeller, flæskesteg og øl. Sådan har det været i over hundrede år. Og sådan skal det i hvert fald være til en julefrokost! Eller hvad?

Connery var inviteret til et arrangement, der skulle udfordre den traditionelle opfattelse af smørrebrøddet. For selvom det letteste altid er at gøre, som man altid har gjort, så har man hos Aamann's valgt at nyfortolke smørrebrøddet. Den uprætentiøse tilgang til tingene, og den høje råvarekvalitet har gjort at stedet er blevet en af mine favoritfrokostrestauranter. Faktisk har Aamann's nu fået en aflægger, idet deli'en har fået en lidt mere traditionel restaurant som nabo. Og derudover er New Yorks første smørrebrødsrestaurant i øvrigt også på trapperne!

 

ANNONCE
Hønsesalat smagt til med persille, serveret med snitbønner, purløg, ærtespirer og sprødt rugbrød (tv.) og Nye kartofler med estragonemulsion, purløg, radisse-crudité og sprøde kartoffelspåner. - Smørrebrød version 2.0 Hønsesalat smagt til med persille, serveret med snitbønner, purløg, ærtespirer og sprødt rugbrød (tv.) og Nye kartofler med estragonemulsion, purløg, radisse-crudité og sprøde kartoffelspåner.

Dagens mission var primært at udforske, om der er alternativer til øl og snaps som ledsager til smørrebrøddet. Eller for at være lidt mere specifik: Kan man drikke hvidvin til? Handsken var kastet af det New Zealandske vinhus Selaks, der havde medbragt et udvalg af deres vine til Danmark. Og vinene var akkompagneret af newzealænderne Darryl Woolley og Tom Maling, der fyrede anekdoter af i en lind strøm.

Det grove arbejde var allerede foretaget. Uger forinden havde Børsens madanmelder og gastronomiredaktør Ole Troelsø i selskab med andre kyndige eksperter forsøgt at matche vinene til de forskellige typer smørrebrød. 

Og det var ganske vellykket. Først smagte vi rygradden i Selaks' danske vinoffensiv, Sauvignon Blanc'en, op mod koldrøget laks, der hos Aamann's hedder "40 timers koldrøget laks med hyldeblomstsyltede gulerødder, skalotter, brøndkarse, drænet yoghurt og sprøde brødkrummer". Selvom det lyder fint og prætentiøst, så formår Aamann's i sin nyfortolkning af smørrebrøddet at gøre det stikmodsatte. Nemlig at fjerne at det "unødvendige" i det klassiske højtbelagte smørrebrød, downsize og fokusere på det "nødvendige"; nemlig gode råvarer fulde af smag.

Når jeg bestiller smørrebrød, så bestiller jeg aldrig kartoffelmad. Det lyder ganske enkelt for latterligt at betale restaurantpriser for en halv skive rugbrød med en skiveskåret kartoffel på. Men den holdning står for fald. For i dagens version var den peppet op men en helt fantastisk estragonemulsion, der i den grad dels komplementerede dagens eneste ikke-newzealandske vin, nemlig en Sancerre fra Gérard Boulay, og dels genopfriskede min kærlighed til fransk estragon som krydderurt.

 

ANNONCE
Selaks Sauvignon Blanc 2011 - Smørrebrød version 2.0 Selaks Sauvignon Blanc 2011
Få vine kan matche den friskhed og behagelige syrlighed som hvidvine fra Marlborough står for, og Selaks og især Kim Crawford er fremragende eksempler herpå. Mange vil måske være lidt påholdende, og mene at hundrede kroner for en newzealandsk vin er i overkanten. Men Tom Maling havde modargumentet klar: "Vi laver verdens bedste Sauvignon Blanc. Hvad koster verdens bedste champagne? Hvad koster den bedste rødvin fra Bordeaux?" Og nuvel, det er måske den ypperste Sauvignon Blanc. Den har i hvert fald vundet en vis konsensus blandt eksperter om, at den i hvert fald er bedst i "The New World". Og det hænger måske især sammen med at selvsamme eksperter har det særdeles svært ved at vende Frankrig ryggen...

Man kunne måske argumentere for, at man havde sprunget over, hvor gærdet var lavest. For mens det måske er åbenlyst for de fleste, at man kan drikke hvidvin til en laksemad, så ville man nok få sværere ved at overbevise mig om at vælge hvidvin frem for øl til eksempelvis sild, frikadelle eller paneret fiskefilet. Om bordet var der ikke enighed. Det er der sikkert heller ikke ude i de danske hjem. Men giv det dog et forsøg? Og lad endelig Sauvignon Blanc udgøre det forsøg!
ANNONCE
Selaks og Kim Crawford er vinbrands, der ejes af Constellation Brands, et verdensomspændende firma, der også ejer bl.a. Corona og Tsingtao (øl), Mouton Cadet (vin) og Hardys (portvin).

Selaks Sauvignon Blanc koster kr 59 i Netto og Bilka, mens Kim Crawford Marlborough Sauvingnon Blanc fås for kr 109,- hos Føtex Food.
I Danmark kan Selaks og Kim Crawford købes hos udvalgte Føtex, Bilka, Netto og døgnNetto.

Aamann's ligger på Øster Farimagsgade 10-12 i København. Og på 13 Laight St.,Tribeca, New York!
ANNONCE
Del

Seneste nyt