Connery

Kurt Thyboe - [Månedens Mand]

Kurts hemmelige liv som gangster...

Kurt Thyboe - [Månedens Mand]

Udgivet April 2012

Jeg møder Kurt i Library Bar i København. Kurt er 72 år gammel, kendt fra Rapport, boksning, bøger, foredrag, musik og senest Vild med Dans. Enten kan man lide Kurt eller så kan man ikke. I hvert fald, hvis han selv skal sige det.
 

Kurt du er blandt andet ambassadør for velgørenhedsprojektet YouMeShopping – Hvad betyder velgørenhed for dig?

Det har altid betydet meget for mig at gøre noget for andre, at gi’ andre noget. Det er bare ikke altid, jeg har haft økonomi eller held i mit liv, til at være i stand til at gøre det. Man skal turde få skæbne på hænderne - Give a hand help somebody – jamen ham der sidder jo bare og faker… Come on, they don’t! Dem der sidder dér, de sidder der altså ikke for sjov, de pissefryser hele dagen! That ain’t for fun! De har virkelig ramt bunden!

For mange år siden var jeg reporter til Tour de France, og vi var en flok, som gik rundt nede i Marseilles. Vi kommer forbi nogle tabte eksistenser, som sidder med hånden fremme, og jeg smider mønter hen til dem alle sammen. Mine kollegaer smider ingenting og siger: ”Hvorfor gør du det?” – Fordi det dér kunne være mig i morgen! – Ingen ved nogensinde, hvad der rammer os i det her liv. Jeg har set så mange skæbner, hvor folk har fløjet højt. Jeg har også selv prøvet at flyve højt mand, og jeg har crashet med nogle ordentlige brag. Så du ved aldrig, hvornår skæbnen hakker dig én!
 

I 2003 hakker skæbnen til Kurt, som bliver så syg, at lægerne giver det 5% chance for, at gå godt.

Jeg døde simpelthen dér i 2003 og kom tilbage. Det er klart, hvis ikke det ændrer dig, hvis ikke det flytter dine prioriteringer – så er du splittersindssyg. Det skubbede alt baglæns og rundt om på hovedet. Alle de folk jeg opsøgte, som har oplevet det samme, kunne fortælle tilsvarende historie om at cross over. Wake up, lad være med at være så macho tough, tilgiv, forstå, bliv mere favnende. Man lærer virkelig at sætte pris på livet.
 

Hvor kommer Kurt fra?

Jeg er født i Århus. Min far var søfyrbøder, en arbejder – hvilket jeg prøvede at slippe væk fra. Først mange år senere gik det op for mig, hvad værdien i arbejderklassen står for. I dag er jeg faktisk stolt af, at sige jeg er søn af en arbejder.

Min far havde desuden et forbløffende kreativt talent. En fremragende maler. Han lærte mig desuden at læse, da jeg var 3-4 år. Da jeg var 6 år gav han mig verdenslitteraturen - Dostojevskij, Idioten, Brødrene Karamazov, Jules Verne, Zarens Kurér, Greven af Monte Christo hele det der – og jeg var vel 15-16 år inden jeg opdagede Superman og ord som slap kapooov!

Derfor gik jeg også kun ½ år i første, ½ år i anden og ½ år i tredje klasse, fordi min far havde lært mig så meget. Og jeg tog nok den hurtigste studentereksamen nogensinde.
 

Efter gymnasiet ryger Kurt en tur rundt om Marinen, og er tæt på at begynde at strejfe rundt. Efter flere ansøgninger til diverse aviser, får han heldigvis en plads på Aalborg Stiftstidende. Det bliver en tid med ældre journalistkvinder, som laver underskriftindsamlinger for at få ham ud, men også en enkelt knivfight…

Jeg hang ud med en bande på havnen. Mest fordi der var nogle rigtig flotte tøser. Så kom der en konkurrerende bande, og de vidste jo godt jeg var sådan en belæst nørd. Så fik jeg mig en springkniv og et kort kursus i at slås med kniv. Så sloges vi der i 4-5 minutter. Jeg flængede hans mave og han hakkede mig i skulderen, hvor jeg nu har et ar. Så var der blod på begge sider, og kampen var slut.

Det bedste var, at den smukkeste pige i banden, kom hjem og sov med mig i et par dage, og det havde jeg det jo rigtig fint med ha ha!
 

ANNONCE
Kurt Thyboe - [Månedens Mand]

Efter tiden i Aalborg kommer Kurt til BT som natrapporter, og derefter får han lagt Rapport i sine hænder.

Jeg lavede Rapport i 10 år. At lave Rapport dengang var jo meget hån og foragt fra alle kollegaers side. Jeg var simpelthen stigmatiseret, og kunne ikke få job bagefter. På Rapport tjente jeg dengang i 81’ omkring 48-50.000 og det var fandeme mange penge!

– Jeg blev så hentet ind, efter jeg røg ud fra Rapport, af Ib Johannesen på Billedbladet til en løn på 4.000 kr.... det var noget af en flyver ned mand! Sådan har mit liv altid været. Hver gang det går godt, BANG, crash op igen.
 

Hvad så?

Jamen jeg får så den her idé om, at lave min egen formiddagsavis. Der koster mig en fyring fra Billedbladet, da de opdager det.

Så købte jeg en smørrebrødsforretning i Grønnegade, sammen med Marianne (red. Kurts kone), hvor jeg stod i 5 år. Der lærte svigermor mig, at lave mad i baglokalet med en lang grydeske og mange rap over nallerne. Og så ringer TV2 pludselig.
 

TV2 tiden fortsætter til TV3, til Ekstra Bladet og tiden byder både på bokseprogrammer, fight profiler i USA og en stilling som Sportschef på Ekstra Bladet. Derefter flytter Kurt til Barcelona, hvor han er bosat den dag i dag.

Du kommer med i Vild med dans?

Ja, Vild med dans var en enorm oplevelse. Marianne frygtede, det skulle tage livet af mig. Jeg tabte 14-15 kg og har kun taget de 5 på igen, det er jeg tilfreds med. Men jeg var virkelig overrasket over deres kropsintimitet. Det var svært.
I min generation venter man lidt, og danser ikke alt for tæt, og er høflig, når man nærmer sig. Hende jeg dansede med blev tosset, og hev mig pludselig ind til mig og sagde: ”Du skal helt herind, du skal mærke mine patter, og du skal helt herind og mærke mit skræv – Hvis du ikke kan det uden at blive forelsket i mig, så skrid!” Der blev jeg voksen på 2 sekunder haha!
 

Hvad så med resten af livet?

Jeg er 72, ain’t he old? Jo jeg er, og når jobbene bliver tynde, så vil jeg finde et gammelt hus og skrive bøger. Stå tidligt op, lave morgenkaffe til min kvinde. Skrive fra ni til et og nyde min rødvin og en cigar. Og så skal jeg have fat i et gammelt udslidt klaver, og lære at spille på det.
 

Bliver det så i Danmark?

Nej! Jeg respekterer mit land. Jeg skylder det min uddannelse, og jeg har haft en masse seje jobs og chancer - men der er fandeme for koldt.
 

Er der noget ved samfundet, der er helt håbløst?

Det mest håbløse lige nu, er den grusomme puritanisme, der vælter ind og siger forbud forbud forbud. Danmark er utroligt smukt land, men fandeme også et hyklerisk land.
 

Hvor kommer børn ind i billedet?

Da jeg møder Marianne gør hun mig på no time til en familiefar med ansvar. HUN gjorde det, ikke mig. Jeg er en vagabond, og hun er mit alt. Vi har snart været gift i 35 år. Hvis man er lige så heldig som os, then you fall in love, fall out of love, in, out, in, out. Og hver morgen er jeg bare blæst væk af hendes skønhed.
 

Tror du dit vilde liv inden, har gjort du kunne klare det?

Ja, det har forberedt mig. Havde jeg ikke haft et vildt liv havde jeg ikke klaret hende. I would have ran away.
 

Er det typisk for os mænd?

Ja mænd i 20-30’erne er uovervindelige, og hvis den kraft ikke bliver udløst ved at love a lot of girls, drink a lot or try some drugs, så holder det ikke – for så skrider én af parterne. – Marihuana er jeg i øvrigt helt vild med, det er så blødt og varmt og spooky.
 

Er du religiøs?

Nej jeg er sgu ikke religiøs som sådan. Jeg har ikke en bestemt tro, men jeg er meget stærkt forbundet med naturen, og jeg tror på sjælerejser og reinkarnation. På min gravsten skal der står ”I will be back”.

ANNONCE

Støt en god sag hos: Youmeshopping.dk
Fotograf: Christian Grüner
Makeup: Sascha Christensen
Ide: Jakob Neua Nørgaard
Assistent: Zaynab Naji
Modeller: Lykke Vang, Annika Elina Hviid, Vicki Holmberg Nielsen
Location: Library Bar
Tøj : Kostumer & udklædning: Temashop.dk  | Narremissen.dk


Tjek også Bevs.dk for et godt Thyboe Citat

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce