Interview med Connie Nielsen: Jeg har de sidste 20 år kæmpet for at få kvinders historier på det store lærred
I optakten til en den kommende action-film Nobody.
Den danske verdensstjerne Connie Nielsen er inden længe filmaktuel i en nyt action-drama, som går under navnet Nobody.
Filmen følger den midaldrende Hutch (Bob Odenkirk), som sidder fast i hverdagens drabelige rutiner og gråvejrsagtige øjeblikke - hans ægteskab med Becca (Connie Nielsen) vakler en smule og passionen er væk.
Indtil der en dag sker noget exceptionelt, som skubber ham ud af hjemmets trygge rammer og måske vækker hans sande natur.
Hvad der så lige gør, at hverdagens trummerum skiftes ud med næseblod og bøllebank?
Det må du se i biffen, når Nobody får biografpremiere d. 20. maj!
Midt i Corona-lockdown fik vi taget en virtuel snak med Connie Nielsen for at høre nærmere om filmen, hvad der foregik i hendes liv lige nu og hvad vi kan forvente af den kommende actionfilm.
Giftig maskulinitet med selvironi
Hvis du har set trailers og læst lidt omkring Nobody, så kan man ikke helt undgå at lade tankerne flyde hen på John Wick-fænomenet - og det er nok ikke helt ved siden af, da den tackler tematikker med en mand, der presses over grænsen.
Filmen præmis handler i bund og grund om en mand, som i en triviel, kedelig hverdag lige pludselig får nok - ringer det nogle klokker i forhold til, hvordan mange måske har følt under Corona-lockdown?
“Det er måske den perfekte Corona-film. Vi kender nok alle sammen følelsen af, at det hele kan blive så fucking kedeligt i hverdagen - eller at man føler et pres hele tiden. Så her får man virkelig udslip for det.”
Selv er Connie Nielsen ikke en decideret fan af action-genren, men er alligevel blevet godt og grundigt skolet i den ædle action-kunst, da hun er mor til fem sønner.
Hun er ikke fan af de gamle bøf-film med eksempelvis Sylvester Stallone, men nyere action-flicks har alligevel fanget hendes interesse:
“Jeg er en kæmpefan af John Wick. Og det er egentlig lidt sjovt, fordi jeg er ikke som sådan en stor tilhænger af action-film.”
Og Nobody er i samme boldgade, da vi følger Bob Odenkirks karakter Hutch, som er fanget i hverdagens kedelige trummerum, indtil han kommer ud for en hændelse, der bringer skeletterne ud af skabet og vækker den slumrende bjørn.
Foruden en kærlighed til Wick-universet, så blev hun også fanget af måden, hvorpå Nobody tackler maskulinitet på:
“Mænd i det gængse familieliv kan blive udsat for en følelse af at blive formindsket - hvad enten vi snakker mikro eller makro-aggression. Så hvad sker der, når bægeret flyder over, og en mand så viser sig at gemme på mere?”
For hende var det spillet mellem den ironiske Bob Odenkirk og hverdagen, som bliver sat på spidsen, der tiltrak hende til rollen som Hutchs kone Becca:
“Filmen tackler lidt en hverdagsfantasi, som mange mænd måske gerne vil udtrykke og lege med. Bob er meget ironisk og så kunne jeg godt lide ideen om, at manden havde en normal familiefar på ydersiden, men skjuler en helt anden side.”
For hende er essensen i filmen, at den tackler en form for maskulinitet kontra konceptet med ‘toxic masculinity’, som bliver krydret med selvironi.
Hvis det går godt med Nobody, så har de allerede talt om muligheden for en sequel, hvor konen måske skulle have en baggrund, de andre ikke vidste om - et ekstra twist til en Nobody 2.
“Jeg har snakket med produceren om det, og det kunne være en mulighed at lege med ude i fremtiden.”
En kunstner på sine egne præmisser
Connie Nielsen har været en verdensstjerne i mange år og drog ud i den store vide verden som blot 18 år gammel, hvor hun flyttede til Paris.
“Der foregik ikke meget i dansk film og tv dengang i starten af 80’erne - men alt skete i eksempelvis i Italien, Paris og USA.”
I nyere tid har hun fået en bragende stærk rolle i Wonder Woman og Justice League som Dronning Hypolita - en karakter, der står hendes hjerte nær og som på kort tid har opbygget en ret stor fanskare.
“Der er faktisk en ret omfangsrig fanbase, som har kærlighed til Dronning Hypolita og som værdsætter konceptet med Amazon-kvinderne og mytologien bag.”
Selv ville hun elske at have hovedrollen som Dronning Hypolita i sin egen film og understreger, at fanbasen burde være grobund nok for at dyrke kvinderne i amazon-kulturen i en ny film.
Connie Nielsen har lavet projekter løbende både hjemme i Norden og i udlandet siden 80’erne, og hun oplever mere og mere, at tingene smelter sammen frem for, at hun skal vælge mellem projekter ‘derhjemme eller derude’.
“Vi lever lige nu i en tid, hvor underholdningsbranchen er mere ‘både og’ frem for ‘enten eller’ - streaming har virkelig åbnet dørene for, at kunst og underholdning kan flyde sammen på tværs af kloden.”
Når man spørger hende ind til, om hun ser sig selv som en ‘lille dansker’, når hun er ude på internationale projekter, så understreger hun, at hun aldrig har følt sig som en lille dansker.
Tværtimod.
Uanset hvor hun er, ser hun sig selv som en kunstner, der udtrykker sig på sine egne præmisser - og det store problem i forhold til at finde de rigtige roller har ikke været ophavet, men derimod at finde roller, som udtrykker de historier, hun selv ser i virkelighedens kvinder.
Kvindehistorierne skal frem i lyset
I de sidste årtier har Connie Nielsen kæmpet med, at kvindernes historier ikke bliver vist nær så meget på det store lærred som det modsatte køn - og når de så endelig gør, så er det de forkerte afbildninger, hvor kvinderne bliver sat i bås.
“Jeg har de sidste 20 år kæmpet for at få kvinders historier på det store lærred. Der er mange forkerte afbildninger af kvinder på film og tv - kvinder bliver klappet sammen og lagt ind i en meget lille sfære. Der er flere tusinde af kvinders historier, vi burde lave historier om.”
Et naturligt næste skridt for hendes karriere er at instruere sin først første film.
Foruden en mini-serie, hun lige har skudt i England, som går under navnet Close To Me, og et indtil videre hemmeligt projekt i juni, så har hun brugt meget af Corona-tiden på at skrive.
Og selvom hun ikke kunne løfte sløret for, hvad hun gik og skrev på i Corona-fængslet, så kan vi uden tvivl forvente, at hendes skriverier vil give kvinder en stemme og fortælle deres historie fra den virkelige verden.
“Jeg har intet imod mænd. Jeg elsker de film, vi ser med storslåede manderoller - men jeg vil rigtig gerne se flere kvindelige forfattere, kvindelige producere og kvindelige instruktører. Jeg er interesseret i at skabe bedre balance i den måde, vi fortæller historier på.”
Og hvis du spørger hende, hvad der skal til for at verden får øjnene op for, at kvinders historier selvfølgelig er ligeså værdige til en blockbuster, en storslået hovedrolle og et stort ambitiøst filmprojekt?
Så munder det i sidste ende ud i noget så 'kedeligt' som finansiering.
“Finanserne skal i sidste ende være interesseret i at lægge fokus på kvinder - der kan være nok så mange kunstnere, der gerne vil fortælle deres historier. Men der skal være nogen, der er villige til at tage skridtet og investere i det.”
Forhåbentlig byder fremtiden på mere grønt lys til kvinders historier på det store lærred, og om ikke andet kan vi mærke på det hele, at Connie Nielsen har en stemme, vi glæder os til at se blive manifesteret på hendes eget manuskript i fremtiden!
Vi takker for muligheden for en snak med den danske verdensstjerne, og i mellemtiden kan vi varmt anbefale Nobody, som får premiere i de danske biografer d. 20 maj.
Se eller gense traileren herunder: