Connery

Test: Sonos Ace

Sonos Ace er landet, mens fremtidige features lader sig vente

4 ud af 6 stjerner

Det er altid med lige dele skepsis og begejstring at jeg går til anmeldelsen af et produkt, som er det første af sin slags for en given producent. Det gælder også for Sonos, der dog har en imponerende track-record i at levere produkter, som rent faktisk holder hvad de lover i 95% af tilfældene. 

Så det var altså også med blandede følelser, at jeg gav mig i kast med de nye Sonos Ace hovedtelefoner, som er den første af sin slags for Sonos. 

Siden de først blev officielt afsløret i maj måned, har Sonos fortalt vidt og bredt, at hovedtelefoner var et produkt, som multirum-lyd-kolossen har oplevet en massiv efterspørgsel på. Personligt efterspurgte jeg det overhovedet ikke - indtil det gik op for mig, at de med det rette setup rent faktisk skulle have et glimrende samspil med Sonos eksisterende hjemmebiografløsninger, i soundbarrene Arc, Beam og Ray

Jeg var først til en lille forpremiere på hovedtelefonerne hvor Sonos gennemgik alle de funktioner som man har planer om at køre igennem, og siden da har jeg haft et sæt Ace til låns i - skrivende stund - en uges tid, og er nu nået til et punkt hvor jeg må fortælle bredt og vidt om min oplevelse og ærlige mening af de meget efterspurgte hovedtelefoner. 

ANNONCE
Sonos Ace - Test: Sonos Ace Sonos Ace

Inden jeg giver mig i kast med at nedfælde mine tanker om Sonos Ace ved lanceringstidspunktet, skal jeg knytte en vigtig kommentar til testen:

Jeg ser denne test som en verison 1.0 lancering, og forholder mig til de features som Sonos har stillet mig til rådighed.

Sonos Ace byder pt. på en Audio Swap-funktion med deres største soundbar (ARC), og på et ikke-offentliggjort tidspunkt i fremtiden, vil også de mindre soundbars Beam og Ray understøtte denne funktion. Ligeledes skulle der komme en TrueCinema-funktion, og så arbejdes der velsagtens også stadig en del på den nyligt opdaterede Sonos-app. 

Jeg har ikke en Sonos Arc soundbar til rådighed, for testen, og selvom kommende opdateringer giver mig mulighed for at teste flere features af i samspil med min Sonos Beam soundbar, har jeg alene haft mulighed for at Sonos Ace som et mere konventionelt sæt bluetooth-baserede hovedtelefoner med aktiv støjreducering. Altså får du her en test, der er baseret på produktets faktiske kvalitet, min subjektive bedømmelse af lydkvalitet og features, og alt hvad produktet er nu - ikke hvad det har potentiale til at blive. 

ANNONCE
Sonos Ace - Test: Sonos Ace Sonos Ace

Sonos Ace er et sæt hovedtelefoner i den lækre ende af spektret, med en tilhørende relativ høj pris på 3.699 kroner - langt hen ad vejen featuremæssigt sammenlignelig med nære konkurrenter Sony WH-1000XM5 og Bose QC Ultra og Apple Airpods Max, for blot at nævne et par stykker. Alle konkurrenter blev lanceret i nogenlunde samme prisleje som Sonos Ace, og mens Apples hovedtelefoner holder priserne godt oppe, er Sonys støjreducerende darlings i skrivende stund mindst 1000 kroner billigere, og et anbefalelsesværdigt value-for-money bud, hvis ikke du går op i fremtidige features, eller en loyalitet til et i forvejen veludbygget Sonos-setup. 

Design og komfort

Der er ikke den store tvivl om, at Sonos har arbejdet hårdt på designet af deres første headphones. Det er let at se med det blotte øje, men når først man har dem i hænderne bliver det understreget. Hovedbøjlen som det første man griber til er beklædt med et blødt og smidigt vegansk læder, der let giver efter for håndtrykket med en meget blød memory-skum, uden synlige syninger eller samlinger. Ørekopperne er fastgjort til bøjlen med et par solide stål-svingarme, der kan regulæres i højden, mens de er fastgjort ned mod kopperne i en også solid mekanisme der tillader en hel del bevægelighed. 

Ørekopperne selv er udført i en neutral plast, der virker hård nok til ikke at tage imod ridser og fleksibel nok, til ikke at flække ved forkert kraftbelastning kopperne er ind mod ørerne beklædt med en anden vegansk læder, der dækker over en lidt mere trykfast memoryskum, end nakkebøjlen. Skumpuderne kan udskiftes af brugeren selv - og er fastgjort med et par stærke magneter, der uden undtagelse styrer puden perfekt på plads, hver gang de klikkes af og på. 

Sonos har i deres Soft White-variant ladet alle metaldelene fremstå i en forkromet finish, der skaber en flot kontrast og fremhæver de forskellige komponenter, som blandt andet de udvendige mikrofoner, navigationsknappen og de førnævnte bøjler - i den sorte variant af Sonos Ace kører det hele med en sort PVD-coating, så man i stedet har en mere stealth-agtig detaljegrad - smag og behag. 

Jeg synes godt om designet af Sonos Ace, og både funktionalitet og komfort lader til at have været i højsædet hos produktafdelingen, for hovedtelefonerne lykkes med at være lige så komfortable som noget andet jeg har prøvet - og det er en flot præstation for et førstegangsprodukt som Ace. Minimalistiske og stilfulde, med et diskret Sonos-logo på siden af den højre ørekop. Godkendt. 

ANNONCE
Sonos Ace - Test: Sonos Ace Sonos Ace

Lydkvalitet

Sonos Ace er et interessant produkt på det lydmæssige, fordi disse hovedtelefoner er udviklet til både at skulle håndtere musik og film-underholdning på bedste vis - og oveni hatten jonglere med Dolby Atmos-signaler, Dolby Head Tracking og en støjreducerende funktion. Mange ting at skulle give en fantastisk oplevelse i. 

Lad mig allerførst sige, at jeg synes det lykkedes Sonos at levere en imponerende lydoplevelse over en bred kam - og når det så er sagt, er der et par noter jeg gerne vil koble til musikoplevelsen: Sonos' tuning er lige så tilstedeværende her som i deres højttalere, og det giver en ret markant lydprofil der både er god til at fremhæve de skarpe diskanter og de dybere frekvenser. Alligevel når jeg et sted, hvor jeg føler at bassen kan være for dominerende i lavere volumener - og at den sammen med mellemtonen falder ind i et lidt mudret lydudtryk, særligt når man lytter til tracks med et dominerende og hurtigere basspor - en udfordring man ikke overhovedet støder på, hvis man foretrækker klassisk musik og jazzede toner og rolig popmusik, hvor lydprofilen virker helt vild god og balanceret. 

Jeg synes til en vis grad at have bedre styr på lyden, ved at slå loudness fra og skrue et trin op for bassen i Sonos-appens equalizer-funktion, der lader mig styre lydprofilen fra to bånd - bas og diskant. 

Sonos Ace er udstyret med drivere som er udviklet specielt til Ace, og Sonos selv fortæller at disse små højttaler-enheder leverer forbløffende præcision og klarhed. 

Sonos Ace's evne til at lade lyden reagere på dine bevægelser gennem Dolby Head Tracking funktionen, er en der nok giver bedre mening når man ser en film fra en stationær placering - snarere end når man lytter til musik. I hvert fald endte jeg med hurtigt at deaktivere det, da det bragte et distraherende element til musikoplevelsen, mens jeg var i bevægelse.

Igen vil jeg her understrege, at jeg ikke har haft mulighed for at teste Sonos Ace som en hjemmebiograf-hovedtelefon, da featuren endnu ikke er blevet rullet ud på den Sonos-soundbar jeg har stående i mit hjem.  

ANNONCE
Sonos Ace - Test: Sonos Ace Sonos Ace

Aktiv støjreduktion (ANC)

Sonos Ace er udstyret med støjreduceringsfunktioner, i både en gennemført ANC der blokerer støj i dagligdagen i store vendinger - og så har den også en 'Aware'-tilstand (Transparency), til når du gerne vil høre ting som biler og folk der direkte til dig. 

Den aktive støjreducering er rigtig god, og for en førstegangsting er går den over og videre end hvad jeg havde forventet - når man tænker på hvor mange inkarnationer konkurrenterne har gennemgået, er det ret flot at komme i nærheden af toppen på første bud. 

Jeg har fundet en enkelt lille begrænsning i støjreduceringen, som jeg bed mærke i, da jeg var på en lille flyvetur i testperioden. Støjen som finder sted når et større jetfly er ved at lette, viser sig at være for meget for den aktive støjreducering, og resulterede i at jeg oplevede et skrattende støjspor, da softwaren kæmpede med at modregne lige netop støjsporet fra de accelerende jet-motorerer. Den oplevelse gentog sig ved begge mine afgange, men har ikke optrådt på nogle andre tidspunkter. 

Jeg har en idé om, at lige netop det støjspor, må kunne fanges af Sonos og rettes gennem en software-opdatering, men som produktet er nu, er ANC-funktionen altså en anelse under, hvad konkurrenterne fra Sony og Bose kan præstere (med mange års erfaring).

ANNONCE
Sonos Ace - Test: Sonos Ace Sonos Ace

App-integration

Da Sonos for et par uger siden sendte en komplet opdatering igennem deres App skabte det en del irritation for mange brugere, som pludselig skulle vænne sig til et nyt og mere brugervenligt (eller i hvert fald anderledes) navigationssystem. 

Jeg har både hørt og læst virkelig mange klagesange om denne opdatering, og det virker også til at en del brugere har haft nogle gener og bugs, som Sonos' øjensynligt arbejder på højtryk for at løse. Jeg har ikke mødt nogle af de fejl, og faktisk har jeg nydt det nye navigationsmønster i appen. 
Opdateringen har tydeligvis været rullet ud i tide til at kunne understøtte de nye funktioner til Sonos Ace. 

Men store dele af appen er ikke til Sonos Ace. Da hovedtelefonerne kører deres lydsignal gennem Bluetooth-forbindelse, er oprettelse af forbindelse til en smartphone eller et andet device ikke betinget af at man bruger appen, og funktionaliteten i appen er altså primært begrænset til de understøttende funktioner som equalizer, Dolby Head Tracking, multipoint-forbindelse og parring til en given soundbar for Audio Swap fra hjemmebiografen. På et senere tidspunkt i år, siger Sonos, skulle den nye TrueCinema teknologi også kunne tune dine Aces' til at få en lydprofil der tager højde for rummet du befinder dig i - men det er altså noget jeg må dykke ned i på et senere tidspunkt.

Batteri og opladning

Sonos bryster sig af en batteritid på op mod 30 timer med ANC slået til, og det kan du næsten tage for gode ord - jeg lytter måske til lidt højere musik, end Sonos' batteritestere, for jeg hentede på den gode side af 26 timer fra min første opladning, og har nydt godt af den lynhurtige opladning gennem USB-C kabel, der rask væk smider et par timers ekstra musik oveni tiden, på få minutters opladning. Batteritiden er helt sikkert godkendt på Bluetooth-forbindelsen. 

ANNONCE

Dommen

Sonos Ace er uden tvivl en stærk debut i hovedtelefon-markedet for Sonos. De leverer på næsten alle fronter: Især designet og den medfølgende komfort er jeg stor fan af, mens lydkvalitet og støjreduktion er rigtig godt - det meste af tiden. 

Den ventede integration med resten af Sonos-systemet lader for mit (og de flestes) tilfælde vente på sig, og i mellemtiden er Sonos Ace altså primært endnu et sæt trådløse hovedtelefoner med aktiv støjreducering, på et marked med masser af konkurrence. Det er uden tvivl i det såkaldte Audio Swap og hele hjemmebiograf-setuppet, at Sonos ser ud til at kunne vinde en ekstra stjerne, en kant over konkurrenterne - men indtil da, er Sonos Ace altså primært et sæt flot fabrikerede ANC-hovedtelefoner med fin lyd og fine funktioner, og et "kommer senere"-løfte om fremtiden. 

Hvis du alene er på udkig efter hovedtelefoner med aktiv støjreducering, er der andre produkter med bedre priser og mere velpoleret software på markedet, allerede nu.  

Når "senere" på et tidspunkt bliver nu, kan jeg godt se et scenarie, hvor Sonos Ace virkelig finder sin plads i hjemmene, men indtil da giver det nok god mening at afvente et eventuelt køb. 

Sonos Ace er lander i udvalgte butikker og hos Sonos til en vejledende salgspris på 3.699 kroner - i farverne sort og hvid. 

ANNONCE
Sonos Ace - Specifikationer:

Lyd:

Drivers: 40 mm dynamiske drivers.
Mikrofoner: 8 til støjreduktion og opkald.
Spatial Audio: Understøtter Dolby Atmos med head tracking.
Lossless Audio: Qualcomm AptX Lossless og Apple Lossless.
Støjkontrol: Aktiv støjreduktion (ANC) og Aware Mode.
EQ: Justérbar via Sonos app.

Detaljer:

Dimensioner: H: 191 mm, B: 160 mm, D: 85 mm.
Vægt: 312 g.
Farver: Sort, Soft White.
Finish: Mat, rustfrit stål.
LED: Indikerer forbindelse og opladning.

Forbindelser:

Bluetooth: 5.4 med multipoint.
Opladning: USB-C, hurtig opladning (3 timer på 3 minutter).
Batteri: Op til 30 timer med ANC.

ANNONCE
Del

Seneste nyt