Connery

10 vendinger der afslører, at du er i nærheden af Nordjylland

Helt kaut!

De snørklede og mere uforståelige dele af landet lokale dialægter, er stille og roligt ved at glide ud, i en stadig mere forbundet verden. Men når det er sagt, er der dog stadig en række meget egnsspecifikke vendinger, der lynhurtigt skaber undren eller lette smil, når folk udefra hører dem - så lad os hylde forskelligheden der trods alt stadig findes. 

Vi starter ud med nordjylland:

ANNONCE

10. Det heel kaut!

Vendingen tolkes typisk af udefrakommende som en forkortelse af akavet, men når du sætter denne formodning op mod en nordjyde, bliver du skudt ned. Jo, ordet er måske nok hentet fra 'akavet', men kaut er altså en svær størrelse at sætte en definiton på. 

Med lidt god vending, kan udtrykket dog oversættes til; ‘Det er sgu for mærkeligt!’. 

9. Dee int så ræng’ endda!
Skide godt. Udtrykket bruges i flæng omkring ting, som er positive uanset størrelsesorden.
Eksempelvis; ‘Jeg har lige vundet 10 millioner i Lotto’ - ‘Dee int så ræng’ endda!’ eller ‘Jeg købte to agurker i Netto, da der var tilbud i sidste weekend’ - ‘Dee int så ræng’ endda!’.

ANNONCE

8. Det haster væl int mier end det jauer?
Vi når det nok.

7. Dee fandenmæ noe pangel!
Hvis du har købt en computer, og jyde fortæller dig, at; computeren er noget ‘pangel’, så er den af dårlig kvalitet. På Sjælland siger man ‘pingelpangel’, men altså ‘pangel’ i Jylland.

ANNONCE

6. En tjøenhawner!
En sjællænder (gælder dog kun, hvis du kommer fra en af de større byer på Sjælland).

5. Gratværk
Ikke hærværk, vokseværk, bagværke eller netværk, men ‘gratværk’ bruges til at beskrive noget som enten er noget fedtet eller noget griseri. Hvis din svigermor eksempelvis har købt brunsviger for at gøre dig glad, men du formår at få ligeså meget på fingrene som i munden, så kan brunsvigeren siges at være noget gratværk.

ANNONCE

4. Prå-li-å-hør-hær!
Udtrykket kan oversættes til; ‘Hold lige kæft!’.

3. Det kåstår en Vejgaard dollar!
Det koster 50 kr. Vejgaard er i øvrigt en bydel i Aalborg.

2. En bette tur i gaaaadn?
Skal vi tage ned og feste i Jomfru Ane Gade - også bedre kendt under navnet ‘Gaden’.

1. Ork satme! 

Udtrykket der stille og roligt fyres op i landsdækkende medier, hver eneste gang Jonny Hefty er i medierne, er ikke kun forbeholdt den 'gamle dreng'. Udtrykket 'Ork satme' benyttes i gode mænger af aalborgensere, som et udtryk for at være dybt imponeret eller lettere overrasket. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt