Connery

Test: Sonos Ray - Sonos mindste soundbar

Den mindste soundbar fra Sonos har overraskende stor lyd

5 ud af 6 stjerner

Sonos Ray er den tredje soundbar i rækken fra Sonos, der gennem de senere år er begyndt at fokusere en hel del på at levere lyd til hjemmebiografen - og forståeligt nok: Mens mærket allerede er veletableret og bredt kendt for deres vellydende og gennemarbejdede multiroom højttalere, er der en del at komme efter hos de mange, der har fundet ud af, at lyden i deres tv-højttalere (ofte) er en tand for ringe. 

Den seneste soundbar hedder Sonos Ray - og den er på samme tid både den mindste og den billigste, som Sonos har at byde på - en plads som den overtager fra Sonos Beam.

ANNONCE
Sonos Ray  - Test: Sonos Ray - Sonos mindste soundbar Sonos Ray

Designet af Sonos Ray er ret kompakt.

Højttaleren har en bredde på lige under 56 centimeter, og det gør den i stand til at passe i bredden med skærme ned til 32" (i teorien). Derudover har den en en konisk form i dybden, som gør den let at skubbe længere ind under, hvis den står på et bord sammen med sit tv. Det kan man let gøre, for soundbaren har ingen opad-pegende højttalere, fordi den ikke behøver at prøve kræfter med at gengive Dolby Atmos-standarder. Højttalergitteret er clean og følger trækkene fra de foregående soundbars - og så kommer den i to farver: Sort og hvid. 

Det er altså fine og gennemtænkte detaljer, som udgør designet på Ray. 

ANNONCE
Sonos Ray - Test: Sonos Ray - Sonos mindste soundbar Sonos Ray

One size fits (sm)all TV's

Sonos Ray adskiller sig ikke alene i form og størrelse, for teknologien - tilslutningsmulighederne er også en tand anderledes. For mens Beam og den endnu større Sonos Arc understøtter et HDMI 2.1 eARC input og Dolby Digital, er den eneste mulighed for at koble Sonos Ray til sit tv via optisk kabel. 

Den forglemmelse, eller det valg har fået en del hjemmebio-entusiaster op af stolene - HDMI 2.1 er jo en teknisk overlegen standard - så hvorfor gå tilbage til et optisk kabel? 

Det synes næppe at være en forglemmelse for Sonos, der som oftest virker ret bevidste i deres valg: Sonos Ray er ikke en entusiast-soundbar, men en tilgængelig soundbar, til en pris på 2249,- kroner. 

At vælge, ikke at udgive et produkt med den nyeste teknologi er ikke altid let at forsvare - og for en som mig, der selv sætter pris på at kunne koble mit nye TV med HDMI 2.1 til en Soundbar der kan forstå et snakke sammen med det, ville det da også være et ønske - men er det nødvendigt?

I praksis fungerer Sonos Ray virkeligt godt. 

Den optiske tilslutning til TV'et virker og det er uanset hvilket tv du slutter den til - så længe det er en fladskærm med en optisk lydudgang (Det har langt størstedelen), og derfor slipper man for at bekymre sig om ens gadgets nu også passer med hinanden. 

I opsætningen af soundbaren, har man mulighed for at parre fjernbetjeningen fra ens TV med selve soundbaren, så man ved at pege mod baren i stedet for tv'et kan benytte fjernbetjeningens infrarøde signal til også at styre lydstyrken, hvilket overflødiggør nødvendigheden for at skulle have en ekstra fjernbetjening - eller hele tiden at skulle fedte med lydstyrken i Sonos-appen.

Det kan dog være mere udfordrende hvis du har planer om at koble en Ray til et high-end tv, med en fjernbetjening der bruger radiosignal eller bluetooth til at signalere, men har du sådan et tv, er du formentlig også i marken efter en anderledes soundbar. 

ANNONCE
Sonos Rays lydstyrke kan styres fra din fjernbetjening - såfremt det er en god gammeldags en med infrarød sender.  - Test: Sonos Ray - Sonos mindste soundbar Sonos Rays lydstyrke kan styres fra din fjernbetjening - såfremt det er en god gammeldags en med infrarød sender.

Overraskende stor lyd

Det er efterhånden svært at sige, at jeg kan blive overrasket over Sonos evner til at styre lyd ud af små kasser. For det er en af de ting de er rigtig gode til - alligevel var jeg en smule skeptisk, da jeg så den klejne Sonos Ray første gang. 

Sonos Ray er udstyret med i alt fire højttalerenheder: to diskanter og to mellemtoneenheder - mens bassen punches op af et basrefleks-system.

Min skepsis blev hurtigt lagt i graven. 

Sonos Ray leverer en virkelig god lydside for sin størrelse. 
Det er tydeligt at der er arbejdet med, at få lyden til at være perfekt til levende billeder: Dialog står knivskarpt igennem, og effekter og baggrundsmusik får en del at arbejde med fra lydspektret - og selv i de lave noter er Ray faktisk god. 

Altså, den kunne godt have gavn af en subwoofer, men langt fra nødvendigt, og slet ikke i samme grad, som jeg har oplevet det på budget-soundbare fra andre producenter. 
At subwooferen ikke er et nødvendigt tilkøb, er egentlig også meget godt, for den eneste sub som Sonos tilbyder (Sonos Sub) har en vejledende salgspris på 6299 kroner - næsten det samme som tre Sonos Ray. 

Sonos Ray kan selvfølgelig også spille musik - det er en selvfølge, fordi den selvfølgelig indgår som en del af Sonos Multiroom-system, og altså også kan fungere som en ekstra satellit-højttaler, når hele hytten skal spilles op til bal. Og musikken lyder heller ikke dårlig - faktisk ret godt, for størrelsen af højttaler. 

ANNONCE
Sonos Ray - en god gamerupgrade? We think so.  - Test: Sonos Ray - Sonos mindste soundbar Sonos Ray - en god gamerupgrade? We think so.

Begynder-soundbaren eller den ekstra soundbar?

Sonos har faktisk gjort et godt stykke arbejde med deres mindste soundbar, og det er tydeligt for mig, at den leverer på de punkter den skal: Bedre lyd end tv-højttalerne og multiroomfunktionalitet til en ret fair pris. 

For mig at se, giver den særligt god mening til mindre tv i mindre rum - måske et kontor, måske et børneværelse, måske et til gameren med et konsolsetup, hvor man ønsker god lyd; alle uden nødvendigvis at skulle forstyrre hele nabolaget. Det giver mening, især hvis pladsen er trang og trangen til at hive det helt store bundt pengesedler frem, ikke er stor. 

For mig selv vil jeg nok stadig aspirere til et soundbar-setup der kan køre HDMI (eARC) med de fordele det har, men jeg er til gengæld også klar til at gå efter udgiften i en Sonos Beam, i det henseende. 

Hvis man gerne vil opgradere lyden på sit tv, og samtidig udbygge sit Sonos-system, er Sonos Ray helt sikkert den billigste måde at gøre det på - og: Den lyder faktisk også godt. 

Pris og tilgængelighed

Sonos Ray er nu landet i butikkerne. Soundbaren kommer i sort eller hvid og den vejledende salgspris er 2.249,- kroner og forhandles online bl.a. hos Sonos.com og i Danmark hos Hifiklubben.dk

ANNONCE
Sonos Ray - Specifikationer

Soundbar og multiroom højttaler
Mål: 71x559x95mm (HxBxD)
Vægt: 1,95 kg
Højttalere: To diskanter, to midwoofere og basrefleks
Forstærker: 4 Class D-forstærkere
Forbindelse: Optisk
Trådløs forbindelse: WiFi
Funktioner: Taleforbedring, nattilstand, Trueplay, Justerbar EQ
Farver: Sort og hvid

ANNONCE
Del

Seneste nyt