Connery

Så lidt skal der til: Så mange år kan du vinde ved et rygestop uanset alder

Det er aldrig for sent.

Rygning har længe været forbundet med alvorlige helbredsproblemer og nedsat levetid, men en ny undersøgelse viser, at det aldrig er for sent at lægge cigaretterne på hylden og forbedre sit helbred. Uanset om du er 35, 55 eller endda 75 år, kan et rygestop give betydelige gevinster i forhold til din livslængde.

Undersøgelsens resultater: Hvor meget liv kan du vinde?

En undersøgelse fra University of Michigan, offentliggjort i American Journal of Preventative Medicine, giver nogle overraskende tal, når det kommer til livsforlængelse ved rygestop. Forskerne analyserede, hvordan rygestop i forskellige aldre påvirker forventet levetid:

  • Ved rygestop i en alder af 35: 52,8% af de, der stopper, kan forvente at forlænge deres liv med mindst ét år. Hele 36% vil kunne tilføje otte eller flere år til deres liv.
  • Ved rygestop i en alder af 55: 26,8% af de, der stopper med at ryge, kan forlænge deres liv med fire år eller mere.
  • Ved rygestop i en alder af 65: Selvom mange tror, at det er for sent, viser undersøgelsen, at 23,4% af 65-årige kan vinde mindst ét år ved at stoppe med at ryge.
  • Ved rygestop i en alder af 75: Selv i denne alder kan 14,2% opnå et ekstra leveår, hvis de stopper med at ryge.

Disse tal understøtter det vigtige budskab, at det aldrig er for sent at drage fordel af et rygestop.

Hvorfor er rygestop så effektivt?

Rygning påvirker kroppen på mange niveauer. Fra øget risiko for hjertekarsygdomme til lungekræft, KOL og en lang række andre sygdomme – konsekvenserne er alvorlige. Når du stopper med at ryge, begynder kroppen næsten øjeblikkeligt at reparere sig selv. Inden for de første 24 timer falder risikoen for hjerteanfald, og iltniveauet i blodet forbedres.

På længere sigt reduceres risikoen for kræft og hjertesygdomme markant, og det er netop disse forbedringer, der giver en længere levetid. Selvom skaderne fra mange års rygning ikke kan slettes helt, viser forskningen, at selv ældre mennesker, der stopper med at ryge, kan få væsentlige helbredsfordele.

En inspiration til at tage det første skridt

Ifølge undersøgelsen er der en vigtig læring: Uanset alder kan et rygestop forlænge dit liv og forbedre livskvaliteten. Mange rygere kan føle, at det er for sent at stoppe, især hvis de har røget i årtier. Men forskningen viser, at selv en lille forbedring i livslængden er mulig, hvis man stopper. For mange ældre er tanken om at kunne tilføje selv ét ekstra år til livet et stærkt incitament til at tage skridtet.

Dokumenteret effektivitet

Undersøgelsen konkluderer, at rygestop er den absolut bedste måde at forbedre sin forventede levetid på, og fordelene gælder for alle aldre – også for seniorer. Som forskerne skriver, kan disse resultater være et nyttigt redskab for læger til at motivere deres patienter til at stoppe med at ryge.

Hvordan kommer du i gang?

Hvis du overvejer at stoppe med at ryge, er der mange ressourcer tilgængelige. Mange rygere har succes med kombinationer af nikotinerstatning, rådgivning og støttegrupper. Der findes også adskillige rygestop-apps og programmer, der kan hjælpe med at holde motivationen høj.

At stoppe med at ryge er ikke en nem proces, men det er en investering i dit helbred og din fremtid. Og som denne undersøgelse viser, er gevinsterne store – uanset hvor gammel du er.

ANNONCE
Del

Seneste nyt