Test: Dyson OnTrac hovedtelefoner
Dyson har kastet sig ud i støjreducerende lyd - projektet er godt begyndt, men prisen er for høj
Vi kunne køre mange tørre jokes på at mærket Dyson, der nok er allerbedst kendt for deres støvsugere, har slået sig ned i kategorien for lydudstyr, men det skal du næsten selv have lov at støvsuge nettet for - så i stedet må vi bare konstatere: Dyson har lavet et sæt premium hovedtelefoner, til en premium pris - og alt virker til at de virkelig mener det.
Dyson OnTrac er ikke Dysons første lydprodukt - det fik vi nemlig allerede i 2022, hvor Dyson annoncerede deres første headset - Dyson Zone - et sæt hovedbøffer med et indbygget personligt luftfilter - affødt af pandemiens store maskefokus. Dengang måtte vi lige have fat i Dyson for at få bekræftet at det ikke blot var en aprilsnar, og mens Dyson Zone i sidste ende er et ret så dyrt nicheprodukt, er det nye udspil i langt højere grad målrettet masserne.
Jeg har nu testet Dysons nye hovedtelefoner et par uger, og jeg har en del tanker, som jeg er klar til at dele, så lad os dykke ned i det!
Dyson OnTrack er et sæt store, premium hovedtelefoner, der har et ret unik design, og kommer med løftet om fantastisk støjreducering og god lyd. Med en vejledende salgspris på 3.790 kroner er det i den dyre ende for et støjreducerende headset - men stadig 500 kroner billigere end dagsprisen på Apples AirPods Max - og både i størrelse form og funktion, tyder alt på at Dyson har kigget langt efter Apple, for at finde den umiddelbare champ at slå sig på.
Dysons design er dog markant anderledes. Det gør stort brug af metal i konstruktionen af både ophæng og ørekopper - de store bøffer er HiFi-hovedtelefon store og alt efter sammensætningen af farver og udstyr er de enten virkelig larmende på den farverige Dyson-agtige måde - eller et mere afstemt bad af overdådig luksus med afdæmpede stålfarver eller keramiske pasteller.
Yes, der er flere farver - og det er en af de mere spændende ting ved OnTrac - de er meget customiserbare - og både selve ørepuderne og pladerne der dækker kopperne kan udskiftes til varianter i andre farver og materialevalg - det er en simepl drejemekanisme, som virker gennemtænkt - og det eneste aber-dabei er at de udskiftelige covers på yderkapperne koster 390 kroner for et nyt sæt - mens ørepuderne også koster 390 kroner sættet - og så er prisen for at personliggøre hovedbøfferne altså sat ret hårdt fra starten.
Når det er sagt, er designet på OnTrac både anderledes - men også et der er vokset på mig under testperioden - OnTrac er helt klart et stykke statement-grej - det er designet til at blive set - og det bliver set.
God tech og gammel tech
Dyson har aldrig været bange for at appellere til gadget-elskere, grej-glæden skinner igennem i alle deres produkter og lysten og viljen til at gøre noget anderledes end konkurrenterne, har båret Dyson langt i alt fra støvsugere over håndtørrere og til glattejern - og det er nok den tilgang der også har opildnet Dyson til at kaste sig over lydsegmentet.
Lad mig starte med at italesætte de rigtig gode ting.
Under designet er selve konstruktionskvaliteten af OnTrac virkelig lækker - der er ikke sparet på materialerne, og man får en virkelig god fornemmelse når man står med det næsten halv-kilo tunge headset i hænderne - og selvom det med længder er det tungeste mainstream headset jeg har prøvet i 10 år, er komforten ikke særligt udfordret. Toppen af bøjlen er belagt af en behageligskumpude - mens det der ligner sidepuder faktisk overhovedet ikke er puder.
På siderne af hovedbøjlen gemmer sig nemlig det næste af OnTracs højdepunkt - batterierne. Ved at flytte batterier op i bøjlen, har Dyson kunnet give sine hørebøffer et kæmpe sæt strøm - og det giver op mod 55 timers spilletid på bøfferne med aktiv støjreducering i spil - det er et døgns spilletid mere end de nærmeste konkurrenter - og en af de store grunde til, at mange nok ville overveje dette sæt.
En anden interessant ting ved OnTrac er Dysons tanke om at passe på brugernes hørelse - ved at forbinde OnTrac med Dysons MyDyson app får man mulighed for at følge hvor meget støj man udsætter sine ører for med musik, mens de udvendige mikrofoner også måler omgivelsernes støj - og giver dig et samlet billede af hvor presset du er på støjforurening, med personlige anbefalinger til følge. Det er en god tanke - og selvom jeg ikke selv skænker den salgs alt for meget tankevirksomhed, har det alligevel fået mig til lige at skrue en tand eller to ned for musikken fra tid til anden.
Den primære kontrol af headsettet sker gennem et lille joystick på siden af den højre ørekop - og selvom det er en ikke-udbredt måde at styre hovedtelefoner på, har jeg været godt tilfreds med funktionaliteten, efter lige at have vænnet mig til det.
Men nu begynder vi at bevæge os over på den mere neutrale del af funktionerne:
Aktiv støjreducering
Dyson har mange bevingede ord om deres støjreducering - og mens det giver rigtig god mening at Dyson må have en del viden om hvordan man "designer" eller begrænser støj fra deres andre maskiner, er det meget ambitiøst at gå ud i en ny kategori og påråbe sig en af branchens bedste støjreduktions-mekanismer.
Dyson fortæller at de gennem de 8 mikrofoner er i stand til at reducere støjen fra omgivelserne med op til 40 DB, og mens OnTrac rent faktisk tilbyder en god støjreducering i form af både den aktive funktion men også fordi de store lukkede bøffer giver god passiv støjreducering, så er det en støjreducering der skærer alt over en kam. Sådan virker det egentlig på mig.
Jo. Dyson reducerer støjen over et billede, det fungerer fint i larmende trafik eller på et fly - men enkelte frekvenser som højrøstede stemmer - eller larmen fra min computers blæser, er stadig meget lettere at samle op, end når jeg bruger støjreducerende Sony eller Bose headphones. Der er detaljer og præcisering, som Dyson kan forbedre en hel del på dette punkt - men det sker nok ikke i denne omgang.
Kraftige højttalere med for lidt medbestemmelse
Dyson har udstyret OnTrac med nogle kraftige 40mm højttalerenheder der er vinklet direkte mod ørerne - og det er sådan set meget lækkert - den har en bred frekvensgengivelse fra 6Hz til 21 kHz - og det betyder at du har muligheden for at høre mange flere detaljer end i mange, mere budgetvenlige hovedtelefoner. Bassen er dyb og rungene, mens mellemtonerne er sådan okay, og diskanten er ikke særligt tilstedeværende.
Det her er Dysons OnTracs største problem - et par store lækre højttalere der bare tonser derud af, uden den helt store finesse. Du får ikke Sonys sans for musiske detaljer og du får ikke AirPod Max renskårne poppede lyd - til gengæld får du en equalizer med tre forudindstilliger - og ingen af dem virker sådan ægte gode.
Det er en skam, for jeg tror at OnTrac har forudsætningerne for at kunne spille meget bedre efter mine ører, hvis bare jeg kunne få lov til selv at tweake equalizeren.
Nu er det langt fra alle mennesker der er audiofile eller i det hele taget har en veludviklet sans for god lyd - og det er måske heller ikke dem som Dyson har i kikkerten - men det er bare en skam at muligheden ikke er der, når nu det formentlig kunne være muligt i form af en softwareopdatering, så det håber jeg virkelig at Dysons udviklere er travlt beskæftiget med at få implementeret.
Den mest håbløse styringfunktion er måden hvorpå man aktiverer støjreducering eller transparency-mode på OnTrac. Hvis ikke man bruger appen, skal man "tappe" på siden af den ene ørekop. Men det er ikke touch - der sidder en eller anden sensor der skal registrere tappet - og for at få den i spil, skal man klappe så hårdt på ørekoppen at man får nogle ubehageligt høje resonanslyde i ørekoppen. Det er en kæmpe ommer, hvis jeg gerne vil have reduceret støjen omkring mig, så skal den altså ikke igangsættes af to høje smæk i mit ene øre.
OnTrac - men ikke OnPoint
Dyson har bygget deres hovedtelefoner med en Bluetooth 5.0 chip, og det er desværre et par år fra den standard som deres største konkurrenter implementerer i deres hovedtelefoner - det går ud over flere ting, og betyder at der er en lang række cutting-edge features som man ikke får med OnTrac. Den trådløse rækkevidde er ikke eksplosivt imponerende, der er ikke understøttelse af high-res lyd gennem AptX og der er hverken virtuel surround, dolby eller headtracking-simulering - til gengæld er der bastung stereolyd og det har selvfølgelig også sin plads.
Dyson har tydeligvis ambitioner med deres lydeventyr, og mens OnTrac er et fint skridt på vejen, er de altså ikke i mål. I hvert fald ikke hvis de vil kæmpe i et premium prisleje, hvor deres konkurrenter har væsentlig mere styr på lyden og teknologien.
Sony WH-1000XM5 koster 2.390 kroner, Sonos Ace 3.300 kroner, Bose QuietComfort Ultra koster 2.699 kroner - og alle er bedre på lyd og bedre eller på niveau med OnTrac, der koster 3.790 kroner. OnTrac er på den anden side billiger end Bowers & Wilkins PX8 til godt 4000 kroner og Apple AirPods Max på den anden side af 4000 kroner - og det jeg vil frem til er bare... Dyson OnTrac positionerer sig direkte mod det bedste, men performer altså ikke bedre end til indstigningsniveauet af premium-segmentet.
Når det er sagt, er jeg stadig overbevist om, at der er en kundegruppe derude, for hvem Dysons alternative design og den store batteristyrke vil være en stor appeal - det har det været for mig - men jeg venter i spænding på at Dyson får indhentet resten af feltet på den gode lyd.
Dyson OnTrac er i butikkerne nu, til en vejledende pris på 3.790 kroner.