Test: Dyson Omniglide
Dysons nye støvsuger er designet til det kompakte liv
Er det svært at finde begejstring over en støvsuger? Jeg er tilbøjelig til at være enig, men i takt med de seneste års udvikling - særligt båret frem af Dyson, er der alligevel en vaskeægte gadget-spirit at finde, i den populære ledningsfri støvsuger-kategori - for ikke at tale om robotstøvsugere, der som bekendt løfter den ellers mondæne arbejdsbyrde.
Mens Dyson har haft succes med at pionere den ledningsfri støvsuger-kategori, er der dukket masser af velmenende konkurrenter op - og markedet for støvsugere er efterhånden lidt svært at navigere. Men en af de seneste produkter fra førnævnte mærke, har udhugget sig en ny niche med Dyson Omniglide.
Omniglide er mere kompakt end den gængse ledningsfri støvsuger. Støvsugeren fylder mindre, er lettere og derfor meget lettere at manøvrere - men er på samme tid også udstyret med en mindre kapacitet for støv og en anelse mindre motorkraft.
Derfor er Dyson da også hurtig til at fremstille Omniglide som en støvsuger til "det travle byliv", i henført betydning; Til beboelsessteder med knapt så mange kvadratmeter.
Revolutionen i Omniglide, som er udviklet til at være særligt effektiv på hårde trægulve, er multiretnings-støvsugerhovedet der har fået tilnavnet "Fluffy". Dette støvsugerhovede er designet til at kunne samle støv op lige effektivt i alle retninger, godt hjulpet på vej af et sæt roterende støvkoste og 360-graders kuglehjul.
Hvis man dykker lidt ned i specifikationslisten finder man imponerende (og for mange intetsigende tal) som "(Hyperdynium)Motoren kører med op til 105.000 omdrejninger i minuttet", støvsugeren "opfanger 99,99 procent af partikler helt ned til 0,3 mikron", takket være cyclon-teknologi og 50 AW sugestilstand.
Det er altsammen svært at forholde sig til, men det lyder umiddelbart lovende -
Men alligevel stod jeg tilbage med en ret åbenlys tanke:
Er alle støvsuger-hoveder ikke multiretnings-orienterede?
Dyson Omniglide - Opstartsvejledning
For at finde ud af, hvad det egentlig betyder, har jeg (og min bedre halvdel) testet støvsugeren over den seneste måned:
Den indledende appeal ved Dyson Omniglide er helt umuiddelbar: Den er meget kompakt, og med en vægt på blot 1.9 kilo, kombineret med et virkeligt mobilt støvsugerhovede, er den meget let at slynge rundt i hele lejligheden, uden at blive forpustet af det.
Min testcase er et rækkehus på 100 kvadratmeter fordelt på to etager. Her forestillede jeg mig, at Omniglide under testperioden skulle finde sit brug på overetagen, så vi kunne slippe for at slæbe vores anden - mere uhåndterlige støvsuger af andet fabrikat (Xiaomi) op og ned af trapperne.
Jeg skulle hurtigt blive klogere. Min kæreste forelskede sig nemlig straks i Omniglide, fordi "den er meget lettere at bruge" og er "bedre til at samle skidt", end min på papiret kraftigere Xiaomi V10. Det var en overraskende åbenbaring, især fordi jeg havde forestillet mig, at Omniglide med en mindre beholderkapacitet (0.2 liter) og en batteritid på blot 20 minutter, ville være knap så bevendt til støvsugning af hele lejligheden. Altså havde jeg taget fejl i mit indledende brugsscenarie.
Dyson Omniglide har igennem testperioden overtaget pladsen som husstandens eneste anvendte støvsuger. Hvilket efter endt test, har placeret mig i lidt af et dilemma, hvor min kæreste nu har det stramt, med tanken om at skulle støvsuge med en "dårligere" maskine...
Let-på-tå-støvsuger - men ikke til tæpper
Dyson Omniglide er uden tvivl blevet sat op i sit rette element, under testen hos mig. Det nye fluffy-hoved - multi-directional - er udviklet med særligt henblik til brug på hårde overflader, og eftersom vi har træparket i hele hytten, er det optimalt. Her fungerer det også helt fænomenalt. Omvendt udfordret bliver Fluffy-hovedets roterende børster, hvis det skal arbejde med et gulvtæppe, men eftersom vi ikke har væg-til-væg tæpper i vores hus, har det ikke været et problem.
Batteritiden på 20 minutter betyder også, at støvsugeren måske ikke kan holde sig fuldt kørende igennem en gennemgående hovedrengøring - og ladetiden på 3,5 timer, opfordrer altså til mindre støvsugersessioner, som fordelagtigt kan fordeles over flere omgange.
Beholderkapaciteten på 0,2 liter er også en smagssag - her skal man tømme støvet af oftere, end i de større modeller - men til gengæld er det hurtigt gjort.
Den absolut største styrke ved Omniglide opstår i kombinationen af to af maskinens hovedfeatures - nemlig den ekstremt lette manøvredygtighed takket være vægtet og designet - og Fluffy-hovedets evne til effektivt at indsamle og opfange alt støv fra gulvet, uden der skal køres over samme areal flere gange.
Det har vist sig, at formatet passer perfekt til en moderne beboelse, med hårde gulve, hvor pladsen ikke er den mest voluminøse - men ud over dette, ser vi også Omniglide som et oplagt sidekick stil større husstande, hvor en robotstøvsuger kan klare det meste - men hvor en mindre (og super handy) håndstøvsuger også er en nødvendighed.