Connery

Er du klar til ferien? Kend dine flyrettigheder inden du går amok over forsinkelser i lufthavnen!

fterårsferien nærmer sig, og rekordmange danskere er klar til at flyve sydpå i uge 42 - den travleste isolerede ferieuge på året.

Rejsebureauerne melder om massiv interesse for solferier, og den stigende rejselyst betyder, at lufthavnene bliver proppet. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2023 hele 16,5 millioner afrejsende passagerer fra danske lufthavne - en stigning på 18% sammenlignet med året før! Københavns Lufthavn alene oplevede en stigning på 21% flere rejsende i 2023, så det er ikke overraskende, hvis du bliver mødt af køer og forsinkelser. Men før du går i panik over et forsinket fly, skal du lige kende dine rettigheder.

Ventetid i lufthavnen? Der er mad på vej!

Du kender scenariet: Du sidder fast i lufthavnen, og efter at have hørt "forsinket" i en time, bliver det tid til kaffe nr. 3 og endnu en update på Instagram. Men der er gode nyheder - hvis din ventetid trækker ud i flere timer, har du faktisk krav på forplejning. Det gælder snacks, drikkevarer og endda hotelophold, hvis ventetiden bliver for vild. Bliver flyet aflyst eller forsinket over fem timer? Så har du også ret til at få refunderet billetten eller få et andet fly arrangeret gratis. Så i stedet for at gå amok på personalet, kan du roligt forvente at få dækket din ventetid.

Kompensation ved forsinkelse - op til 4500 kroner!

Ankommer du tre timer for sent til din destination, er der også penge at hente. Har du mistet et tilslutningsfly, og var begge fly på samme billet, er det også en situation, hvor du kan kræve kompensation. Beløbet kan nå op på 4500 kroner, afhængigt af flyveturen. Altså, lidt ekstra til feriebudgettet, hvis uheldet er ude!

Pas på de snedige vouchers!

Her kommer en vigtig detalje - sig nej tak til vouchere, medmindre du har læst alt det med småt. Flyselskaberne kan finde på at tilbyde dig en voucher som plaster på såret, men accepterer du det, kan det betyde, at du mister retten til den kontante kompensation. Så læs op på, hvad du siger ja til, før du trykker "acceptér".

Strejker er ikke dit problem - kompensation er din ret!

En flystrejke? Den køber vi ikke. Ifølge EU-reglerne er pludselige strejker ikke en undskyldning for, at flyselskabet kan slippe for at udbetale kompensation. De skal enten få dig frem på en anden måde eller betale dig for forsinkelsen. Har de ikke gjort alt, hvad de kunne for at mindske konsekvenserne, er det penge din vej!

Op til tre år til at søge kompensation

Og hvis du har haft flybøvl tidligere, er det ikke for sent at få kompensation. Du har op til tre år til at klage og kræve kompensation, hvis du oplevede flyproblemer. Så hvis du stadig har kvitteringer og gamle boardingpas liggende fra sidste års rodede tur til Mallorca, er det måske tid til at hente lidt penge hjem.

Tjek dine rettigheder online

Alt dette er selvfølgelig fastlagt i EU-forordningen om flypassagerrettigheder, så du står stærkt, hvis det værste skulle ske. Og hvis du vil være på den sikre side, kan du tjekke Flyhjælps hjemmeside for at finde ud af, om du er berettiget til kompensation.

ANNONCE
Del

Seneste nyt