Connery

Når gaming bliver til modstandsbevægelse: Dokumentarfilmen bag udviklingen af det ukrainske spil S.T.A.L.K.E.R. 2 er et ærligt og brutalt kig bag kulissen

"Vi var alle underbevidst klar til at dø."

Det er ikke tit, vi ser et spil, der i den grad bliver symbolet på noget større. Men med S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl er vi vidne til en udvikling, der bogstaveligt talt er blevet formet af krig. War Game: The Making of S.T.A.L.K.E.R. 2, en ny, gratis dokumentar fra GSC Game World, tager os bag kulisserne og viser, hvordan det er at arbejde på et spil, når missiler flyver over hovedet på dig.

S.T.A.L.K.E.R. 2 har længe været et af de mest ventede spil inden for survival horror-genren, og det har været undervejs i næsten et årti. Men da Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, blev virkeligheden for GSC Game World vendt på hovedet. De har været tvunget til at flytte, genopbygge, kæmpe mod russiske hackere og finde en ny vej frem. Og midt i det hele skulle de også lige lave et af de største spil, de nogensinde har haft mellem hænderne.

Et spil, et folk, en kamp

Dokumentaren skærer lige ned til benet: Det her er ikke bare et spil, det er en modstandskamp. GSC havde faktisk forudset, at noget kunne ske allerede i begyndelsen af 2022, så de bookede busser, der stod klar til at evakuere medarbejderne fra Kyiv til Uzhhorod, nær grænsen til Slovakiet. "Vi ville ikke skræmme folk," siger kreativ direktør Mariia Grygorovych i dokumentaren. "Men vi måtte tage højde for, at situationen kunne eskalere."

I februar 2022 blev de nødt til at handle. Folk troede, de kun skulle være væk i en uge eller to, men den realitet faldt hurtigt fra hinanden. Det var starten på en stor forandring - ikke bare for GSC, men for hele Ukraine. Fra Kyiv til Prag måtte teamet genopfinde sig selv og genstarte produktionen. "Nogle af vores skuespillere gik i krig, nogle flyttede væk, og andre mistede vi bare kontakten til," fortæller Grygorovych.

Resultatet? De måtte genopbygge alt fra bunden. Motion capture, lydstudier og skuespillere. Det hele skulle fikses. Men det stoppede dem ikke. "Vi er et stærkt folk," siger en af udviklerne. "Vi lader vores våben med den ene hånd og laver spillet med den anden."

ANNONCE

"Et spil, der definerer vores nation"

Det, der virkelig rammer en i dokumentaren, er den dybe personlige forbindelse mellem udviklerne og deres spil. For mange af dem er S.T.A.L.K.E.R. 2 blevet en del af deres identitet og et symbol på deres lands modstand. Flere af udviklerne har oplevet krigens brutalitet på første hånd, og arbejdet med spillet blev en form for katarsis og en måde at bevare deres mentalitet. Det her er et projekt, der ikke længere bare handler om at sælge spil, men om at holde fast i, hvem de er som folk og som nation.

Dokumentaren rammer hårdt, især når man hører historierne fra udviklerne. "Arbejdet var det, der forhindrede os i at blive vanvittige," siger en af dem. Det er stærke sager, og det understreger bare, hvor meget det betyder for dem at få det her spil ud til verden.

Dokumentaren War Game: The Making of S.T.A.L.K.E.R. 2 tager dig helt tæt på historien om, hvordan et spil kan blive et symbol på modstand. Fra Chornobyls uhyggelige, forladte landskaber til Kyivs krigshærgede gader, er det her et indblik i, hvad det vil sige at skabe noget, når alt omkring en falder fra hinanden.

Du kan se hele dokumentaren herunder. Bemærk, at dokumentaren indeholder nogle hårde billeder fra krigen, inklusive optagelser af ofre og arkivmateriale fra Chornobyl-katastrofen. Nogle af de personlige historier kan også være rørende eller ubehagelige at høre på. Så se den med omtanke.

Udgivelsen af S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl er sat til 20. november, hvor det vil være tilgængeligt på Xbox Series X/S, PC (via Steam, GOG, Epic Games og GSC's egen hjemmeside) og Game Pass.

ANNONCE
WAR GAME: THE MAKING OF S.T.A.L.K.E.R. 2
?si=e1_5XdlzmMD1d2p4
Del

Seneste nyt