Connery

5 nulevende dyr, som har levet siden dinosaurernes tid

Evolutionens største vindere!

Dinosaurerne herskede over Jorden i millioner af år, men de var ikke de eneste væsner, der beboede vores planet i denne æra. Nogle dyrearter har formået at overleve og tilpasse sig gennem millioner af år, og de eksisterer stadig i dag stort set uændret.

Dinosaurerne levede i en periode, der spænder over mere end 160 millioner år, fra Trias-perioden for cirka 230 millioner år siden til slutningen af Kridttiden for omkring 66 millioner år siden. De uddøde ved slutningen af Kridttiden, sandsynligvis som følge af en massiv katastrofe, som ofte antages at være et meteoritnedslag, der førte til drastiske ændringer i klimaet.

Her er fem fascinerende eksempler på sådanne "levende fossiler."

ANNONCE
Foto: Pexels - 5 nulevende dyr, som har levet siden dinosaurernes tid Foto: Pexels

Krokodiller

Krokodiller har eksisteret i mere end 200 millioner år og er blandt de mest kendte eksempler på dyr, der har overlevet siden dinosaurernes tid. Disse formidable rovdyr har ændret sig meget lidt i løbet af deres lange historie.

Krokodillers kraftige kæber, pansrede hud og effektive jagtteknikker har gjort dem til succesrige overlevere. De har en fantastisk evne til at tilpasse sig forskellige levesteder, fra floder og søer til sumpområder og kystlinjer.

I dag findes krokodiller i tropiske og subtropiske områder over hele verden, herunder Afrika, Asien, Amerika og Australien.

Krokodillernes fossile forfædre, som Sarcosuchus og Deinosuchus, var enorme, nogle gange op til 12 meter lange. Deres tilstedeværelse i fortiden giver os et indblik i, hvordan de har ændret sig (eller rettere ikke ændret sig) gennem tiden.

ANNONCE
Foto: Deposit Photos (auntspray) - 5 nulevende dyr, som har levet siden dinosaurernes tid Foto: Deposit Photos (auntspray)

Coelacanther

Denne fisk blev først opdaget som levende eksemplarer i 1938, efter at man troede, de var uddøde for omkring 66 millioner år siden. Disse dybhavsfisk har eksisteret i omkring 400 millioner år.

Coelacanther har en unik kropsstruktur med lappede finner, som giver dem en karakteristisk, næsten leguan-lignende bevægelse. Deres finner er forløbere for landlevende hvirveldyrs lemmer.

De lever i dybe, mørke havområder omkring Comorerne og Indonesien, hvilket muligvis har hjulpet dem med at overleve gennem tiderne.

Fossiler af coelacanther viser, at de næsten ikke har ændret sig siden Devon-tiden (409-363 mio. år siden).

ANNONCE
Foto: Deposit Photos (photonewman) - 5 nulevende dyr, som har levet siden dinosaurernes tid Foto: Deposit Photos (photonewman)

Hestesko-krabber

Hestesko-krabber har eksisteret i over 450 millioner år, hvilket gør dem til en af de ældste kendte arter på Jorden. De er mere beslægtede med edderkopper og skorpioner end med egentlige krabber.

Hestesko-krabber har en hård, beskyttende skal og en lang, spids hale, som de bruger til at vende sig, hvis de bliver vendt om på ryggen. Deres blå blod indeholder kobberbaseret hæmocyanin til ilttransport og har unikke koagulationsegenskaber, som er uvurderlige i medicinsk forskning.

Disse dyr findes langs kysterne af det nordlige Atlanterhav og den østlige Stillehavsregion. De foretrækker lavvandede, mudrede eller sandede områder.

Hestesko-krabbernes fossilfund viser, at deres grundlæggende design har været uændret i hundredvis af millioner af år, hvilket vidner om deres effektive overlevelsesstrategi.

ANNONCE
Foto: Deposit Photos (jaapbleijenberg) - 5 nulevende dyr, som har levet siden dinosaurernes tid Foto: Deposit Photos (jaapbleijenberg)

Nautilus

Nautilus, en type blæksprutte, har eksisteret i omkring 500 millioner år. Disse skabninger er kendt for deres spiralformede skaller og langsomme evolutionære ændringer.

Nautilus har en ydre skal opdelt i kamre, som de kan fylde med gas for at styre deres opdrift. Deres mange tentakler bruges til at gribe bytte og føle sig frem i deres omgivelser.

De lever i dybe, skråninger af koralrev i det Indiske og Stillehavsområde, typisk i dybder mellem 200 og 700 meter.

Fossiler viser, at nautilusser næsten ikke har ændret sig siden ordovicium-perioden (495-443 mio. år siden).

ANNONCE
Foto: Pexels - 5 nulevende dyr, som har levet siden dinosaurernes tid Foto: Pexels

Kakerlakker

Kakerlakker har eksisteret i omkring 320 millioner år. Disse velkendte insekter er ekstremt tilpasningsdygtige og har overlevet mange store geologiske og klimatiske ændringer.

Kakerlakker har en flad, oval krop, der gør dem i stand til at skjule sig i små sprækker. De er altædende og kan overleve på en bred vifte af fødevarer, hvilket gør dem yderst modstandsdygtige over for miljøforandringer.

De findes over hele verden, i både tropiske og tempererede klimaer, og de trives især i menneskeskabte miljøer.

Fossile fund viser, at kakerlakker har bevaret deres grundlæggende morfologi gennem millioner af år, hvilket gør dem til et af de mest klassiske eksempler på evolutionær succes.

ANNONCE
Del

Seneste nyt