Connery

Rejsereportage: Turen går til Samsø

Ø-reportage på Samsø!

Sæsonens første Samsø Jordbær i aftensolen! - Rejsereportage: Turen går til Samsø Sæsonens første Samsø Jordbær i aftensolen!

Ø-ferier bliver mere og mere populære, og danskerne genfandt i høj grad glæden ved det danske under Corona-epidemien, hvor vi alligevel ikke kunne komme ud i verden og opleve internationalt.

Vi fortsætter vores rejsereportage og dækning af Danmarks interessante rejsetilflugter - vi har tidligere dækket solskinsøen Bornholm og for nyligt draget mod det vindblæste Vestjylland i Hvide Sande - denne gang har vi pakket kufferten og bevæget os til den skønherlige ø mellem Jylland og Sjælland.

Nemlig Samsø.

I denne rejseguide vil jeg lave en række nedslag i forskellige oplevelser på øen, som er interessante at opleve for hele familien - det primære fokus vil være gastronomien, men der vil også være fokus på steder at bo samt oplevelser hele øen rundt.

ANNONCE
Ballen Strandpark med udsigt udover havet.  - Rejsereportage: Turen går til Samsø Ballen Strandpark med udsigt udover havet.

Ø-eventyr

Samsø er et slaraffenland af små, finurlige oplevelser hele øen rundt - og den overskuelige størrelse gør, at du med lidt planlægning snildt kan opleve hele ugen i en forlænget weekend eller en uges ørejse.

Som på de fleste andre øer i Danmark, finder vi på Samsø også de velkendte og nostalgiske vejboder, som man kan bevæge sig rundt til på øen, når man alligevel er på roadtrip - alt fra lækre, nyplukkede jordbær i sæson til den famøse Samsø-kartoffel, som sælges i stor stil ved nærmest hvert eneste sving på øen. Der er en herlig kultur omkring vejboder, som ikke kun spænder over madvarer - men derimod også keramik, loppefund og lignende - som giver en hyggelig atmosfære til hele køreturen rundt i ø-miljøet.

Byerne er meget forskellige og har en masse interessant at byde på - på forskellig vis. Den primære ‘hovedstad’ går under navnet Tranebjerg, hvor de fleste butikker og specialbutikker ligger i en hyggelig hovedgade med gåafstand til både alle shopping-muligheder og restauranter såsom eksempelvis Samsø Madsnedkeri.

ANNONCE
Casa Tua - øens bedste isvaffel.  - Rejsereportage: Turen går til Samsø Casa Tua - øens bedste isvaffel.

Bevæger man sig mere sydpå finder man blandt andet de smukke lokationer, hvor man kan skyde billeder af Brattingsborg Gods eller få vind i håret ved Vesborg Fyr.

Undersiden af Samsø og omkring midten er præget af alt fra dansk vin hos Samsø Vin til det eneste Rockhotel på markedet i Brundby, hvor man kan få sig et solidt ophold og samtidig hylde kærligheden til rockmusik.

Bevæger man sig lodret op gennem Samsø kommer man til den skønneste rute, der følger stranden rundt og leder dig op til overdelen af Samsø, hvor blandt andet Nordby ligger.

På ruten inden man rammer den havvenlige rute, kan man lige lave et pitstop til højre og kigge forbi enten Samsø Æbler og få en af verdens bedste slags most eller måske tjekke dagens udvalg af frugt, bær og saftdrikke hos Samsø Bær.

I Ballen, hvor vi primært holdt til, fanger du essensen af Samsø.

Afslappede omgivelser, alt indenfor rækkevidde og mulighed for både at nyde aktiviteter såvel som badeferievenlige dage i gåafstand - en hyggelig havneby med et solidt ensemble af spisemuligheder og små, hyggelige butikker, der ligger hist og her langs de snoede sidegader.

ANNONCE
Middelhavs-niveau-venlige strande! - Rejsereportage: Turen går til Samsø Middelhavs-niveau-venlige strande!

Hele øen har ikke en eneste lysregulering, som går op for en flere dage efter, man har bevæget sig rundt på øen for at se sig omkring - og selvom det ikke er noget, man lægger mærke til bevidst i starten, så har det den effekt, at man føler en kæmpe samhørighed på hele øen.

Hver by har deres charme, men Samsø står sammen som en helhed, hvor man ikke tænker så meget i kasser.

Det kan godt være, at øens bedste isvaffel ligger i Nordby, og at du skal lidt uden for Ballen for at opleve øens skarpeste restaurant Strandlyst - men atmosfæren og tankegangen er meget flydende, så hele øen nærmest emmer af alt, hvad de små byer kan byde på.

En samhørighed, der smitter af på turisterne! Har man familien med på tur er der rig mulighed for blot at pakke strandtasken og drage ud i blinde på øen - der vil altid være et lækkert sted, hvor man kan slå sig ned og enten opleve en lokal lille atmosfære, eller blot spise madpakken i de naturskønne områder.

Der er også en række aktiviteter for børn - blandt et falkecenter med store fugle til fremvisning eller måske en rundtosset tur i verdens største labyrint på 5,4 kilometer i stisystemer.

Kører man rundt langs kysten på Samsø går det hurtigt op for én, at de virkelig har nogle fantastiske badestrande - men heldigvis er der ikke bare sand hele vejen rundt, men en meget omskiftelig kystlinje, så du både kan dase i solen på dit håndklæde såvel som gå og kigge efter sten og muslingeskaller på den mere rustikke rute.

Strandene - og især badestranden i udkanten af Ballen - er vanvittigt lækre. Der er visse strækninger med en stor portion tang i vandet, men finder man de spots, hvor tangen er væk, så er det strande, der sandmæssigt og klarhedsmæssigt kan måle sig med sydens sol.

Finkornet, gode beliggenheder og ikke mindst uden de værste hestehuller og diverse små-udfordringer, når man gerne vil have familien med ud i bølgen blå.

ANNONCE
Madsnedkeriets bud på Årets Kartoffelmad! - Rejsereportage: Turen går til Samsø Madsnedkeriets bud på Årets Kartoffelmad!

En lille del af turen var også inspireret af, at jeg gerne ville forbi Samsøs Bedste Kartoffelmad, som jeg efterhånden har savlet over på sociale medier de seneste mange år - og selve konceptet er virkelig noget, der bliver dyrket på en fed måde.

Selve hovedkonkurrencen hvor kartoffelmaden bliver kåret af kyndige kokke og smagseksperter er en hyggelig dag med langborde, kolde drikke og hyggelig stemning - men hele essensen af oplevelsen finder sted i ugerne op til konkurrencen.

Her har man nemlig mulighed for at komme forbi de forskellige restauranter, der har et lod med i konkurrencen, og smage dem - og vi snakker altså ikke bare en skive rugbrød med et par kogte kartofler.

Det er rendyrket gourmet, store portioner og vanvittig velsmag. Ud af de ti konkurrerende restauranter var der ikke to madder, som var ens - nogle kørte højtbelagt med fuld smæk på pragt og prompt, mens andre kørte stringente serveringer, hvor råvaren alene talte for sig selv.

ANNONCE
Ingen Samsø-tur uden en omgang Samsø Fritter! - Rejsereportage: Turen går til Samsø Ingen Samsø-tur uden en omgang Samsø Fritter!

Samsø generelt er befriende overskuelig, så du på en ferie kan få det store overblik - og det er ikke noget negativt i forhold til, at du så har oplevet Samsø og aldrig kommer tilbage. Tværtimod. Den overskuelighed gør, at man får det store sanseindtryk ret komprimeret på én gang og næste gang kan udnytte øens muligheder for afslapning og hjernefrakoblning i højere grad, når du ved, hvor alle dine favoritsteder i forvejen er.

Øen er i øjenhøjde med alle former for besøgende - både livsnydere, kærestepar såvel som cykelturister eller børnefamilier, der ikke lige orker at tage den pukkelryggede med til udlandet. Der er et lille drys af nordisk sydhavsstemning på øen, som gør, at der er plads til alt fra camping, badeferie til luksus-ferie med havudsigt, og selve øen er struktureret på en måde, så turisttrykket ikke er overvældende og pladsfordelingen af turistvenlige spots og beboelser er tilpas langt væk fra hinanden, så man både kan opleve og afstresse.

Herunder vil jeg fremhæve nogle af de ting, som man kan opleve på den gastronomiske front - både restauranter, delikatesser og små lækkerier, der indeholder essensen af Samsø.

ANNONCE
Knivskarpe serveringer på Restaurant Strandlyst. - Rejsereportage: Turen går til Samsø Knivskarpe serveringer på Restaurant Strandlyst.

Restaurantmiljøet på Samsø

På restaurantfronten har Samsø en masse spændende at byde på - og det lykkedes os at komme forbi 6 restauranter på 4 dage, så vi har fået et solidt overblik over nogle af de skarpeste bud på et gastronomi-roadtrip!

Andre bemærkelsesværdige restauranter, som vi ikke nåede at besøge (men som vi absolut skal teste af næste gang!) er blandt andre Molevitten, Søster Sidevind, Groma, Den Gamle Vinbutik og Kilo for Kilo - vi ses næste år!

I denne artikel vil jeg blot fremhæve en håndfuld af restauranterne med et par ord - flere af dem får deres egen restaurant-anmeldelse, som løbende vil blive publiceret!

Restaurant Skipperly

Familievenlig restaurant med bl.a. dagens fisk og en perfekt placering i forhold til turister, hvor de kræser om gæsterne uden at lade sig ‘korrumpere’ og sænke kvaliteten på menukortet til café-mad. Lækre råvarer, gode valgmuligheder til stort og småt og en talentfuld håndtering af fisk - hvad enten vi snakker deres meunierestegte torsk med grønt eller deres lækre stjerneskud.

Læs den fulde anmeldelse her.

Restaurant Strandlyst

Årets absolutte stjerneskud på øen, som netop har fået nyt personale på køkkenfronten og går all-in på finedining med små, snedige kreationer, der hylder råvarerne. Et køkken, der har haft mange udskiftninger i årenes løb, hvor blandt andre Restaurant Domestic husede boligen i 2021 - en fantastisk location nær stranden i et idyllisk kvarter uden for Ballen, hvor man virkelig kan opleve luksus og afslapning på samme tangent.

Læs den fulde anmeldelse her.

Restaurant Dokken

En dejlig, familievenlig restaurant som både til frokost og aften dyrker danske klassikere, de hyggelige måltider og masser af fokus på råvarer - alt fra stjerneskud og wienerschnitzel til en solid håndmad med kartofler eller en delevenlig omgang pandekager. Det er længe siden, at jeg har fået så gode pandekager på en restaurant - smørstegte, helt gammeldags og smagfulde.

ANNONCE
Idyl på Ballen Badehotel.  - Rejsereportage: Turen går til Samsø Idyl på Ballen Badehotel.

Restaurant Nordby 13

Et underskønt afslappet sted med et brasserie-inspireret menukort med simple, lækre retter, hvor der er noget for enhver smag - en perfekt symbiose mellem finedining og afslappet atmosfære, hvor der er plads til alle i et summasummarum af franske teknikker og nordiske råvarer.

Restaurant Behrnt/Ballen Badehotel

Foruden at være et skønt hotel at bo på, er køkkenet også meget interessant - nordisk-inspireret og med lækre, friske råvarer og masser af fisk. Lækre a la carte-menuer og et par gode tilbud på en 3-retters, hvor køkkenet bestemmer - alt fra grillede jomfruhummere til kartoffelmadder!

Madsnedkeriet

Et summasummarum af Samøs delikatesser i en specialvarebutik kombineret med restaurant, hvor man kan smage alt fra lokal fish-n-chips til kartoffelkærlighed - sidstnævnte falder på et tørt sted hos undertegnede, og deres Samsø-fritter er uden tvivl et besøg værd på rundturen langs øens små hyggelige spisesteder.

ANNONCE
Et smut forbi Samsøs egen vingård.  - Rejsereportage: Turen går til Samsø Et smut forbi Samsøs egen vingård.

Gourmet-oplevelser på øen

Herunder vil jeg fremhæve nogle af de spots og producenter, du uden tvivl bør opleve på øen - om det så er et besøg hos producenten eller du blot smager de lokale produkter på diverse caféer, barer eller restauranter er helt op til dig!

Samsø Æbler

Trænger man til at slukke tørsten på turen, er der hjælp at hente på utallige fronter. På Samsø finder man nogle af Danmarks bedste former for most - nemlig hos Samsø Æbler i Toftebjerg. Jeg har længe været fan af most, og jeg kan ærligt sige, at det er noget af det mest ‘ægte’ jeg har smagt - især deres variant på Holsteiner-Cox smager så friskt, naturligt og direkte fra æble til flaske, at man bliver hooked med det samme. Vanvittigt kendskab til sorter, pressetidspunkter, økologisk dyrkning, modningsgrad og håndtering af de gyldne dråber resulterer i et sortiment af most, der er læskende, sommerfrisk og absurd velsmagende.

Samsø Bær

Er man mere til saft, så går man ikke galt i byen med at drage mod Samsø Bær i Sildeballe. Da vi først satte os til frokostbordet og skulle prøve deres rabarbersaft, blev vi blæst bagover - den har den vildeste balance mellem syre og sødme, som samtidig er utroligt frisk og læskende. Og så læste vi efterfølgende, at de vandt produktprisen for drikkevarer til 2021-udgaven af Sol over Gudhjem - fuldt ud fortjent. De har et utal af lækre varianter med blandt andet solbær og stikkelsbær - men rabarbersaften? Den hiver dig altså direkte ind i en barndoms-eufori og følelse af sommer og sol ved hver slurk.

Samsø Vin

Samsø kan bryste sig af at lægge ø til en af de få danske vinproducenter i landet - nemlig Alstrup Vin. Lokaliseret i forlængelse af gården Søgård fra 1786 i Alstrup finder man vinrækker så langt øjet rækker med fokus på at dyrke vin i det danske klima. Efter en mangeårig interesse i vindyrkning blev projektet søsat i 2004, og Alstrup Vin kan nu bryste sig af at producere både rødvin, hvidvin, rosé og Kir - utroligt spændende vine, som byder ind med anderledes smage og lokalt dansk håndværk.

Alstrup vin er absolut et besøg værd, når du drager til Samsø - enten hvis du er vinkender, der ønsker at udvide dit repertoire, eller bare synes, at det er en sjov gimmick med vin produceret i vores normalt noget kølige klima i Danmark.

ANNONCE
Tapas hos Smagen af Øen. - Rejsereportage: Turen går til Samsø Tapas hos Smagen af Øen.

Casa Tua - øens bedste is

Ingen sommer uden en gammeldags isvaffel! Og her finder man hjemmelavet italiensk is i alskens afskygninger med klassiske varianter og velsmag over hele linjen - en hyggelig lille biks, der i højsæsonen har åbent i to lokationer med en hyggelig lille terrasse og en skøn udsigt til en lille lokal sø, hvis man napper butikken ‘Ved Kæret’. Jeg kan varmt anbefale en kugleis med chokomint, hasselnød, lakrids og så den lille genistreg med ‘guf’ i form af hvid chokolademousse!

Samsø Tapas

I forlængelse af Nordby Gl. Købmandshandel kan man i caféen Smagen af Øen opleve en lækker tapas-anretning, som fremhæver nogle af de unikke smage, man kan opleve på øen - alt fra Samsø Kartofler til charcuterie og mælkebøttemarmelade. Den hyggeligste baggård med en herlig butik, man kan gå rundt og slå mave i efterfølgende. En af Nordbys hyggeligste caféer!

Samsø Bryghus

En hyggelig lille gårdcafé, hvor man kan købe økologiske øl i mange forskellige afskygninger produceret af Samsø Bryghus - og skal oplevelsen være endnu federe, kan man på solskinsdage også lige snuppe en bid mad i caféen og nyde den lokale øl til frokosten.

Samsø Micro Kafferisteri

Skal man have god kaffe med hjem i baggagen, så skal man et smut forbi Tranebjerg og ind i den hyggelige lille sidegade, hvor Samsø Micro Kafferisteri ligger. Her kan man få nogle friskristede, velsmagende og interessante kaffebønner, som foruden smagen er bæredygtige fra start til slut med gode arbejdsforhold, sprøjtefri og med fokus på et bedre liv for kaffebønderne - en kop kaffe med god samvittighed!

Sam Island Destillery

Ginbølgen er stadigvæk over os, og her kan man altså få sig en på opleveren med en gin destilleret med orangemyrer! Det giver en krydret, citrus-agtig nuance til ginnen, som gør den mere frisk og sprudlende end flere af de gængse gintyper på markedet.

Samsø - tak for denne gang. Vi kommer stærkt igen næste år!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce