Connery

Anmeldelse: Civil War

Skræmmende fremtidsbillede af USA i krig mod sig selv, fra manden bag The Beach.

4 ud af 6 stjerner
Civil War - Trailer
?si=IeOh8PA3XpqrbL_p

Tiptoe Thru’ the Tulips in the Garland

Alex Garland slog for alvor igennem i år 2000, da hans tankevækkende og dystopiske roman The Beach blev til en Hollywood produktion med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Dystopien fortsatte i 28 Days Later, Ex Machina, Annihilation og Men og er gennem Garlands karriere, nærmest blevet et trademark for den talentfulde britiske forfatter.

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

Divided States of America

Hans seneste film, Civil War, som han selv har skrevet og instrueret, er ingen undtagelse, men denne gang skræller Garland nærmest alle genrekonventionerne væk, til fordel for et realistisk drama, der fremstiller et skræmmende fremtidsbillede af USA i krig mod sig selv.

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

Oh, Snap!

I en nær fremtid er der udbrudt borgerkrig i USA. Med patroner og bomber flyvende om ørene, dækker den garvede fotojournalist, Lee Smith (Kirsten Dunst) og hendes kollega Joel (Wagner Moura) begivenhederne direkte fra slagmarken, hvor ligdelene ligger spredt overalt på gader og stræder.

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

Life on the Road

Under en reportage møder de den unge, aspirerende fotograf Jessie (Cailee Spaeny), der ser op til Lee. Lee bliver hurtigt Jessies mentor og sammen med veteranjournalisten Sammy (Stephen McKinley Henderson), begiver de sig på et road trip fra New York City til Det Hvide Hus i Washington D.C. Det er en farefuld rejse, hvor journalisterne undervejs mærker krigens rædsler på egen krop og sjæl.

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

Olympus Has Fallen

Intet kan dog afskrække Lee og Joel fra deres endelige mål. De to journalister vil nemlig forsøge at få et sidste scoop-interview med den diktatoriske Trump-inspirerede præsident (Nick Offerman) og hvis alt går vel, et sensationelt foto af manden, imens han bliver henrettet af militant gruppen Western Fronts tropper.

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

28 Days Slaughter

Civil War er en jævnt underholdende film, der undervejs har sine momenter af reel spænding. Den minder på mange punkter om Garlands egen zombiefilm 28 Days Later, både i handling, tema og tone og selvom Civil War er en skræmmende vision, der sagtens kan blive virkelighed, så er historien og filmen som helhed ikke helt så fængende og skarp i sin samfundskritik som Garlands tidligere værker.

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

”You mustn’t be afraid to dream a little bigger, darling.”

Ved at fokusere handlingen på de fire journalisters rejse, føles filmen som en meget lille, intim historie, der egner sig bedre som en tv-serie til en streaming service end som en biograffilm på det store lærred. Der mangler ganske enkelt noget format og generel ”world building”, således at publikum får en fornemmelse af krigens omfang, fra mere end blot det snævre perspektiv der repræsenteres ved Lee og Jessies respektive telelinser. Men måske er det en pointe i sig selv, som jeg bare ikke har fanget…

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

A Little Less Conversation, A little More Action, Please

Til tider føles Civil War som en actionfilm, der ikke har haft budget til at realisere sine action sekvenserne, så filmskaberne har nøjes med at optage dialogscenerne og valgt at fokuserer på karaktererne i stedet. Problemet er bare at karaktererne er ret skabelon-agtige, vi kender dem på forhånd og kan alt for hurtigt regne ud, hvordan deres individuelle arker fører hen.

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

Another One Bites the Dunst

Kirsten Dunst gør det godt som den PTSD-ramte foto-journalist, hendes trætte ansigt og især hendes bedrøvede øjne, vidner om de mange rædsler hun har oplevet. Cailee Spaeny, som vi senest så i Priscilla (2023), er overbevisende som den unge ambitiøse kvinde, vis karakter-ark, bestemt er den mest spændende at følge.

ANNONCE
A24 - Anmeldelse: Civil War A24

Sunshine (at the end of the rainbow)

Alex Garland er altid et interessant bekendtskab. Personligt har jeg en slags had-kærlighed forhold til hans historier. Mange af dem irriterer mig, men jeg vender gang på gang tilbage til dem, for de indeholder alle tanker og sandheder om den menneskelige tilstand og den verden vi kan ende med at leve i, i nær fremtid, hvis vi ikke passer på. På den måde er Civil War, om end måske ikke den mest vellykkede og helstøbte produktion fra Garlands hånd, stadig vigtig film i auteurens biografi og en værdig film at se (når den kommer på en streaming tjeneste, nær dig).

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Drengerøvsfaktor: 70 %

Teknisk information:

Original titel: Civil War

Land: USA/UK, 2024

Instruktør: Alex Garland

Cast: Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman, Jesse Plemons

Genre: Drama/Action

Billedformat: 1.85:1

Lydmix: Dolby Digital/IMAX 6-Track

Spilletid: 109 min

Dansk bio premiere: 18. april 2024

Distributør: Scanbox

All Rights Reserved: A24

ANNONCE
Del

Seneste nyt