Connery

Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes

En cykeltur går perfekt i hånd med fine dining og chokolade

Belgien er et forholdsvist lille land - og det er ikke let at sige som dansker, men med et areal på 30.000 km2 er det blot svarende til to tredjedele af Danmarks areal - men med et befolkningstal på 11.5 millioner, er det tæt pakket akkurat som Holland. Derfor kunne man godt fristes til at tro, at Belgien alene er Bruxelles og oplandsbyer, men sådan forholder det sig heldigvis ikke.

Vi har tidligere udforsket forskellige dele af Belgien i søgen på den gastronomiske ekstase, og det er svært at en ferie uden at udforske det kulinariske felt, men i år pakkede jeg kæresten og bilen til en kør-selv-ferie gennem Tyskland, Holland og Belgien - og fik selvfølgelig sneget en anledning til at arbejde lidt, ind.

På det seneste har Visit Flandern, slået på tromme for den hollandsk-talende, flamske del af landet, som en særlig skøn cykeldestination - og mens hverken formen eller lysten til en cykelsportsfokuseret ferie har den helt store tiltrækningskræft på mig, serverede jeg en udfordring til turistorganisationen: Vis os Flanderns cykelland på en afslappet måde.

Det blev til et møde med nationalparken Hoge Kempen og et pust af storbyferie fra Antwerpen. Nogle hotelopholdene og restarurantbesøg i denne artikel er betalt af VisitFlanders - meningerne er dog helt uforbeholdent mine egne.

ANNONCE
Nedlagte minetårne tårner op flere steder over nationalparken Hoge Kempen - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Nedlagte minetårne tårner op flere steder over nationalparken Hoge Kempen

Naturen tager over

Danskere er godt bekendt med Belgien som feriedestination, men langt størstedelen af danskere der rejser til Belgien, besøger Bruxelles og holder sig lige deromkring, med ferier der tager form af storbyferie - hvis da ikke det er et gennemrejsningsland for at komme til Frankrig, men det er faktisk en skam, for selvom Belgien har en natur med flade vidder, bakker og skove, der i en vis grad minder om Danmark, er det alligevel en unik oplevelse.

ANNONCE
Naturen omkring Hoge Kempen tjener også forskningen - på en ret så flot måde. - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Naturen omkring Hoge Kempen tjener også forskningen - på en ret så flot måde.

Hoge Kempen er den første nationalpark i Flanders-delen af Belgien. Nationalparken i Limburg dækker flere kommuner og et areal på 63 km2 - geografisk strækker den sig over Kempen-platauet, der igennem 19-tallet var en stor mineindustri - og disse arealer er gennem de seneste årtier begyndt at blive gendannet til vild natur, med strøede småbyer iblandt. Hoge Kempen står opskrevet og afventer optagelse til UNESCOs verdensarvsliste.

Op gennem 90'erne blev der anlagt et stort antal ruteoptegnede cykelstier, der krydser et væld af de flotteste lokationer i nationalparken - og de stier skal vi en tur ud på. Men inden da tager vi et kig på en mulig ovarnatningslokation

ANNONCE
Terhills Hotel - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Terhills Hotel

Terhills Hotel, Maasmechelen

Terhills er et imponerende syn, der blev opført i 1932, i den daværende mineprovins. Efter mineoperationen ophørte, er stedet i takt med turisterne og naturens fremme, blevet restaureret og sat i stand som hotel og resort - mens placeringen midt i Hoge Kempen giver adgang til storslået natur og flotte vandreruter, er der også en Outlet-shopping by, et biografkompleks, vandsportslokation og et Spa-sted lige i baghaven. Det giver et interessant clash mellem forskellige typer af turisme - og mens vi selv foretrækker den naturtætte lokation, er det selvfølgelig smart, at man lige kan hoppe i en outlet-butik og shoppe det man står og mangler.

Fordi Terhills Hotel ligger et godt stykke fra nærmeste by, er det et godt træk, at hotellet både har eget brasserie og en ekstremt velassorteret morgenmadsbuffet, der byder på alt hvad hjertet begærer.

ANNONCE
Cykling i Hoge Kempen - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Cykling i Hoge Kempen

Assisteret cykeltur

Som nævnt har Hoge Kempen nationalparken et ret udbygget system af cykelstier, og der er flere forskellige ruter at vælge mellem - den mest billedskønne anbefales af de lokale at tage start på den nedlukkede jernbanestation As, hvor udlejningscykler udleveres, lige ved siden af en smart placeret café, hvor cyklister kan få slukket tørsten og sulten efter en lang køretur.

Station As er placeret blot ti minutter i bil fra Terhills Hotel.

For at kunne passe cykelturen ind som et dagseventyr på en ugelang ferie, faldt det heldigt, at udlejningscyklerne var udstyret med elektriske hjælpemotorer - særligt fordi udsigten til en 55 kilometer lang cykeltur ellers kan tage pusten fra en del, der ikke lige er i skarp cykelform - som undertegnede.

Cykelruten bringer dig igennem fantastiske skovlandskaber, med masser af muligheder for fotostop og drikkepauser undervejs, og en helt særlig instagram-venlig destination: 'Cycling through water' i Bokrijk - her har man i 2016 opført en 200 meter lang cykelsti, der skærer direkte igennem en skovsø - det er en fantastisk oplevelse, fordi man som cyklist eller vandringsmand får vandoverfladen ned i ansigtshøjde, og det giver anledning til nogle spektakulære udsyn over området.

ANNONCE
Cycling through water' i Bokrijk - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Cycling through water' i Bokrijk

Selve cykelruten er overskuelig og uden alt for mange heftige bakker, og jeg vil påstå at den også er ganske overkommelig på almindelig cykel - men ønsker man cykelturen som et afslappende afbræk, uden at sætte en hel dag af til den, er det oplagt at leje en elektrisk cykel.

For mig var cykelturen et velkomment sceneskift, til de til tider stressende køreture på de europæiske motorveje, og jeg vil gerne sende en bred anbefaling til folk, der har lyst til en alternativ og jordnær oplevelse i Belgien.

Undervejs mødte vi masser af venlige mennesker af alle typer - og også mange ældre havde begivet sig ud på ruten med hjælp fra elcykler. Et fælles træk fra flere vi talte med, var at det ikke var ofte de mødte danskere i området. Danmark er også et godt cykelland, og jeg forestiller mig at mange der tager cykelturen udenlands, søger noget radikalt anderledes. Men selvom landskabet på en måde kan minde om det danske, er det alligevel en helt unik oplevelse at cykle i Hoge Kempen, ikke alene på grund af naturen, men også særligt kulturen man møder i både folk og byggeri undervejs.

Efter at have cirklet rundt i pedalerne i godt tre timer og i omegnen af 50 kilometer, nød vi en kold øl på Station As, og satte os i bilen, for at kunne nå Antwerpen blot halvanden time senere.

ANNONCE
Antwerpens historiske bymidte tager sig godt ud i solskin - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Antwerpens historiske bymidte tager sig godt ud i solskin

Antwerpen

Som sagt er Belgien ikke et stort land. Det har den fordel, at alt er i kørselsafstand. Det er let når man ankommer til landet i bil - men også med udgangspunkt i et fly til Bruxelles, er det let at komme rundt - således er der kun 40 minutter i tog mellem Antwerpen og Bruxelles, og en times tid i bil.

Jeg har aldrig tidligere besøgt Antwerpen, men Bruxelles har jeg været omkring flere gange. Og mens Brussel har sin charme, er Antwerpen også en helt unik oplevelse med egen sjæl. Byen er den geografisk største i Belgien, og med 1.2 millioner mennesker i det metropole område, er den forholdsvis sammenlignelig med Bruxelles, der dog har endnu flere beboere i oplandsområderne.

ANNONCE
Antwerpen - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Antwerpen

Antwerpen har en imponerende arkitektur, der er opstået gennem århundreder, siden 1500-tallet, og byen bærer særligt præg af det rige handelsliv, der kommer i kraft af Antwerpen Havn, der er den næststørste havn i Europa.

Antwerpen kan selvfølgelig meget som andre storbyer, men i sammenligning med Bruxelles, er byen en ret anden størrelse - viben er helt anderledes, der er travlhed - men folket virker langt mere afslappede og rolige i deres gang. Der er masser af opblomstrende områder og byens mange studerende og unge mennesker har sat et tydeligt præg på den metropol-agtige stemning der lurer rundt om hvert hjørne. Nå ja, og så er der to handelsvarer, der er særligt prominente gennem bybilledet: Diamanter og chokolade. Mange diamantbutikker, så meget chokolade!

Byen nærmest tigger om romantiske par der hygger med chokolade og unge mænd der går på knæ, med tunge diamanter i lommerne.

ANNONCE
Antwerp Centraal - Byens hovedbane er et særsyn af en banegård - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Antwerp Centraal - Byens hovedbane er et særsyn af en banegård

Overnatning i Antwerpen

Det er let at finde et lækkert hotel i Antwerpen, der er rigeligt af velbedømte 4- og 5-stjernede hoteller at vælge imellem på Hotels, og mange i tæt forbindelse med fantastiske restauranter fra Michelin-guiden. Vi blev indkvarteret på NH Collection Antwerpen, der brillerer ved at være placeret direkte ved siden af Antwerpen-Centraal - Antwerpens hovedbanegård, der i tilkøbet er en af de mest spektakulære bygningsværker i byen.

Antwerpen Centraal blev opført i 1905, og den originale bygning står med en længde på 185 meter og 44 meter til højeste punkt i kontroltårnet. Hvis man er tosset med tog, er der masser af kigge på. Der går intet mindre end 14 spor gennem bygningen, og de kører ind og ud af fire forskellige etager - og man kan få et fantastisk kig på togdriften, når man står og kigger ud gennem de mange broer der krydser perronerne.

ANNONCE
NH Collection Antwerpen - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes NH Collection Antwerpen

Men altså, vores indkvartering i byen var lige ved siden af det imponerende bygningsværk - et klassisk, moderne europæisk storbyhotel, med grandiøs lobby og mere rolige og minimalistiske omgivelser på værelserne. Igen med en ekstremt velassorteret morgenmadsbuffet, der ud over alt hvad hjertet begærer, også tager direkte ordrer på æggeretter - hvis da man kan klemme mere ned, når man har stiftet bekendtskab med muligheden for at bage sin egen belgiske vaffel direkte på buffetbordet. Yum.

ANNONCE
Jeg ved ikke med dig, men det her er den mest LEGO-agtige ægte borg, jeg nogensinde har set.  - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Jeg ved ikke med dig, men det her er den mest LEGO-agtige ægte borg, jeg nogensinde har set.

Antwerpen by: What to do

Stejf rundt i de historiske gader

Der er masser at give sig til i Antwerpen. Selvfølgelig kan man shoppe til man dropper, men det droppede vi hurtigt til fordel for at gå en tur gennem den historiske bymidte, der byder på den ene mere imponerende bygning efter den anden - og også den imponerende 'Vor Frue Kirke', der er åben for offentligheden.

Tag på museum

Der er kunstmuseer fra ende til anden, og mens de alle tager entré, kan vi kun opfordre til at kigge nærmere på Antwerp City Card, der giver turister fri adgang til 14 museer og fri brug af offentlig transport, og rabatter på et væld af andre attraktioner - alt sammen for en pris der starter på 29 euro for 24 timer.

ANNONCE
Chocolate Nation, Antwerpen - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Chocolate Nation, Antwerpen

Oplev chokolade

Hvis Belgien kunne, ville de tage patent på chokolade. Chokolade og Belgiens handelshistorie går hånd i hånd, og ekstreme mængder af chokoladebønner dokker stadig ind i Antwerpen havn, hvor meget af chokoladen vi spiser herhjemme også har været igennem. Der er masser af muligheder for at købe sig fattig i lækker chokolade, men jeg vil anbefale at tage en tur på chokolade-museum Chocolate Nation.

Muséet er privatejet, og forholdsvist nyt - det byder på en interaktiv tur gennem chokoladens historie fra jord til bord, og her kan man godt bruge to timer uden at kede sig. Ikke mindst fordi turen slutter med en tur i chokoladeparadis - her får alle besøgene mulighed for at smage sig gennem 16 forskellige chokoladefontæner, med alt fra mælkechokolade over hvid, ruby og til den mørkeste mørke chokoladeprocent man kan drømme om. Nå ja, og efterfølgende bliver man selvfølgelig ledt ud i en chokoladebutik, med priser der ligger på den lidt høje side - og her vil jeg nok anbefale at kigge andre steder, hvis man ikke ønsker at brænde hele feriebudgettet på belgisk chokolade.

ANNONCE

Spis og drik

Antwerpen er et seriøst mekka for madelskere, og det understreges blandt andet af Michelin-guiden, hvor byen står opført med 57 restauranter - herunder en tre-stjernet, to to-stjernede, 12 et-stjernede og 12 Bib Gourmand-anbefalede restauranter!  - Det er et udvalg af fantastiske restauranter, der praktisk talt spejler København, og hvis du allerede har spist dig gennem Noma, Geranium og de andre usual suspects, er der masser af nyt at tage fat på i Antwerpen.

ANNONCE
Belgiske fritter kan noget - uanset om det er i en gadebod eller på restaurant - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Belgiske fritter kan noget - uanset om det er i en gadebod eller på restaurant

Men mindre kan selvfølgelig også gøre det. Tripadvisor har listet mere end 1400 lokationer der har en eller anden for for servering - og det gælder selvfølgelig også i de helt billige og overkommelige rækker:

En af de bedste madoplevelser du kan fange dig i Antwerpen, er at snuppe dig en omgang double-fried pommes fritter "fritjes" i et snackhjørne på Antwerp Centraal, men det kan selvfølgelig også opgraders til Moules Frites i alle afskygninger. Start lavt og arbejd dig op - og sørg for at få dine fritter med "sweet mayo", det er en åbenbaring!

Med til dine fritjes hører der sig selvfølgelig en god øl - og Belgien er et af de steder i verden, hvor du finder allerflest varianter overhovedet. Alt hvad hjertet begærer, medmindre selvfølgelig, at hjertet blot begærer en kold Carls. Live it up a little.

ANNONCE
August Antwerp - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes August Antwerp

August Antwerp by Nick Bril

I luftlaget lige under de mest prominente Michelin-begavede restauranter, finder vi restaurant August Antwerp. Denne restaurant deler navn med hotellet, der optager resten af de restaurerede lokaler af et gammelt militærhospital, med en menu, der er sammensat af Michelin-kok Nick Bril, der ligeledes står bag den tostjernede Michelin-restaurant The Jane, der er lokaliseret rundt om hjørnet. 

Restaurant August byder en velkommen med fantastiske lokaler, der bærer tydeligt præg af historiens vingesus. De blotlagte mursten og mosaikker i gulvet, er alle et nik til hvad der var en gang. I dag gæstes lokalen af madglade gæster, der kommer for at opleve, hvordan Nick Bril fortolker de klassiske retter fra de franske og flamske køkkener. 

ANNONCE
Flotte serveringer på August - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Flotte serveringer på August

Den aktuelle tasting-menu kan sammensættes med fire eller seks serveringer (fra €55)- vi gik efter en moderat fire-retters menu, hvilket betød at vi missede restaurantens hummer og osteservering. 

Men det var stadig en fremragende oplevelse. Forretten var en afart af guldbrasen-ceviche med avocado og radiser, efterfulgt af stegt rød multe med muslinger - med en hovedret der var baseret på flamsk steak med knoglemarv og rodfrugter, og afsluttet friskt og elegant med en rabarber-yogurt dessert. 

August har et flot vinkort, og en endnu mere velassorteret bar, hvor tenderne både serverer en række spændende signatur-cocktails, side om side med de klassiske svingere. 

ANNONCE
Luddites Books & Wines - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes Luddites Books & Wines

Luddites Books & Wine, vandhul for bogorme

Bare en lille strejf uden for Antwerpens travle centrum-shopping gader, finder man en klassisk nørdet oase, der på en gang sammenfletter nogle af de bedste indtryk, som byen byder på. Luddites Books & Wines er som navnet antyder, en kombineret bogbutik og vinbar. Oh yes. 

ANNONCE
- Med vinbar og tagterrasse - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes - Med vinbar og tagterrasse

Butikken er indrettet som et klassisk bibliotek, med høje bogreoler og stiger i hårde træsorter - og en ret stort udvalg af engelsksprogede bøger. 

Alle bøger solgt, udløser en rabatkupon til vinbaren, som er indrettet på butikkens første sal - her kan man trække sig tilbage i de hyggelige lokaler, og diskutere sin bog - eller blot læse mens man nyder et glas vin, med en et spændende og varieret udvalg af vintyper fra hele verden. 

ANNONCE
The London leder menuen an med en skør kombination af vandmelon og sweet chili - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes The London leder menuen an med en skør kombination af vandmelon og sweet chili

The London: Fusionsgastronomi med lokale ankerpunkter

The London er en hyggelig og nogenlunde formel restaurantperle, der har en meget legende tilgang til deres gastronomiske serveringer. 

Restauranten har til stede i Antwerpens Eilandje-område, en stærkt moderniseret del af det gamle havneområde, der blandt andet huser den nyikoniske MAS museum. Restauranten har taget navn efter Antwerpens Londenbrug (London Bridge), der ligger et stenkast fra restauranten - men navnet inspirerer også køkkenets fantasifulde brug af mange forskellige kulinariske køkkener - fordi London = stedet hvor verdens kulturer mødes. 

Rammerne er luftige og afslappede, og der er højt til luftet i både rammer og stemning.

ANNONCE
The London Tasting-menu - Turen går til Belgien: Flandern rundt med ophøjet ro og fritjes The London Tasting-menu

Den aktuelle tastingmenu på The London tager en del inspiration i det asiatiske køkken, selvfølgelig med afsæt i traditionelle retter og lokale råvarer - og det bragte en symfoni der blandt andet bestod af Vandmelon og lakse-kaviar, hummer med rød karry, steak med bønner og maitake, en forfriskende Mai Tai-inspireret dessert med ananas og kokos, og en dekonstrueret servering af den klassiske peach melba. 

The Londons femretters tastingmenu serveres for €86 (640 kroner) og ledsaget af et særdeles oplagt personale, er det let at forstå, hvorfor restauranten kontinuerligt er at finde blandt byens ti mest populære spisesteder. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt