Connery

Sådan smager du på vin som en professionel

Dette indhold er sponsoreret

Alle kan lære at smage på vin. Så længe du har smagsløgene, lugtesansen og synet i orden, så er du allerede nået en lang del af vejen. Så næste gang du skal drikke en Cheval Blanc eller en anden god og fornem vin, så ved du, hvad du snakker om.

Glasset skal holdes korrekt

Hold på glasset ved foden eller nederst på stilken. Hvis din hånd er midt på glasset vil du hverken kunne se vinens farve, og temperaturen fra din hånd vil også kunne påvirke vinens temperatur og ændre smagen.

Se på farven

Farven på vinen kan variere meget, og forskellige typer vine har meget forskellige farver. En rødvin kan variere fra rubinrød, til blårød, til næsten sort. Mens en hvidvin kan spænde fra lysegrøn, til gul, til dyb gyldenbrun. Hold glasset op mod en hvid baggrund, og læn det lidt til siden. Hvis du ser rester af vinen løbe ned af glasset, når du retter det op igen, har vinen gardiner. Det vil sige at alkoholindholdet er forholdsvist højt.

Glasset skal slynges

Et vigtigt step er, at slynge vinen rundt i glasset. Sådan frigives vinens aromaer, så de bedre kan duftes. Hold på stilken af glasset og drej det rundt i små cirkler - enten i fri hånd eller på bordet i 10 til 20 sekunder.

Duft til den 

Duften er vigtig, da 80% af vores smagsoplevelse ligger i næsen. Derfor skal du være ekstra opmærksom på alt det, din næse fortæller dig om vinen, inden du smager på den. Du kan enten holde glasset op og tage næsen helt ned til glasset og så dufte. Du kan også holde næsen et par centimeter fra glasset - det er efter præference. Efter du har slynget vinen, er duften taget til i styrke, så prøv at beskrive den, selvom det kan være svært. Er det en intens eller let duft? Husk de indtryk du umiddelbart får; smør, nødder, kirsebær, peber, lakrids, vanilje? 

Smagen

Smagssansen er først tredje sans, du skal tage i brug efter syns- og lugtesansen. Tag en tår og lad vinen sprede sig henover tungen. I vinsammenhænge må man gerne slubre, for at tage noget luft med ind og fremhæve smagen. Du vil sandsynligvis først smage enten sødmen eller tørheden. Umiddelbart efter kommer bitterheden eller syren. Prøv at fornemme vinens krop. Føles den som vand, eller har den mere fylde som fx sødmælk? Til sidst er det eftersmagen, der er vigtig. Det er den fornemmelse, du har i munden lige efter, du har slugt vinen. Ofte vil vinens eftersmag være intens af fx chokolade. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce