Connery

Grillet flæskesteg med rodfrugter

Lige så god som mors

Grillet flæskesteg med rodfrugter
Grillet flæskesteg på spyd med bagte rodfrugter.

 

De fleste i lille Danmark kender vist til flæskesteg, desuden er det en ret, som er på mange borde omkring jul. De fleste husmødre har deres eget lille fif til at få sværene helt perfekte, og så findes der rigtig mange tilberednings former.

 

Traditionelt set spises flæskesteg med brun sovs, kartofler, rødkål og måske lidt surt.

 

 I denne ret er den lavet på grillen, stegt ved god konstant varme – og monteret på et spyd. Spyddet er selvfølgelig ingen nødvendighed, men er med til at sikre, at den får en god jævn tilberedning.

Nogen interval steger kødet for at sikre en fin og jævn temperatur og nogle langtidssteger den – hvilket er med til at sikre at kødet bliver mørt. Der er også nogen, der ”salter” kødet dagen inden, det skulle også være med til at gøre det mere mørt og saftigt. Ønsker man at salte, skal man bruge 3-7 gram salt pr. kilo.

 

Det findes 3 forskellige udskæringer, jeg undgår selv ribbensteg – da jeg synes, der er for meget fedt, desuden kan man godt møde lidt brusk undervejs.

 

Som sagt, så er tilberedningen i denne opskrift mere traditionel og nem – dog er kødet krydret lidt anderledes end normalt.

 

Først er det vigtigt at sikre, at alle sværene er ridset korrekt. Sværene skal helst være omkring en ½ cm brede, og skal være ridset helt ned til den hvide hinde – det er meget vigtigt ikke at skære i selve kødet – da det er med til at gøre stegen mere tør.

 

Steger du ikke kødet på spyd, er det meget vigtigt, at stegen står så lige som muligt – det kan eventuelt gøres ved at smide lidt stanniol under den. Sværene skal saltes, og det er vigtigt, at der også kommer salt ned i revnerne.

 

Jeg har ikke saltet stegen inden, da tiden ikke var til det. En flæskesteg skal ikke hvile, som meget andet kød. Er stegen færdig før resten, kan den pakkes ind i stanniol, husk at skære sværene af inden.

 

Ingredienser til 4 personer

 

En flæskesteg på 1 kilo

Salt

1. spsk. olie

2 fed hvidløg

Friskkværnet peber



1 kilo Rodfrugter i stave (Brug dem du har eller har lyst til, f.eks. kartofler, knoldselleri, gulerødder, rødbeder, majroer, persillerod, pastinak)

 

200 gram diverse grønsager i passende stykker (f.eks. løg, champignon, porre, friske krydderurter)



2 spsk. olie

Salt

Peber

Oregano

 

1 aubergine i ½ cm skiver

½dl balsamico olie

½dl oliven olie

1 frisk chili i tynde skiver

2 fint hakkede fed hvidløg

8 små tomater

4 fed hvidløg i halve

Salt

Peber

 


Tilberedning

 

Stegen

Tænd et rør med gode kul

Start med at kontrollere at alle sværene er ordentligt ridset

Pres hvidløgne og bland dem med olie og peber

Gnid stegen ind i hvidløgsolien, dog ikke over sværene

Drys sværene med salt, og sørg for at det kommer godt ned mellem.

Grill den i ca. 1½ til 2 timer. Centrum temperatur for gennemstegt er 70 grader.



Info: Tilberedningstiden i ovnen er den samme, steg den ved 200 grader varmluft.

 

Rodfrugterne

Bland alle ingredienser sammen, og smid det hele i et ildfast fad.

Grønsagerne skal ca. have 45 min til 1 time, afhængig af stykkernes størrelse.

 

Auberginerne

Læg aubergine skiverne på en bageplade, og drys dem med fint salt.

Lad dem trække i 30 minutter

"Dup" stykkerne tørre med køkkenrulle, og tør det værdste salt af.

Læg skiverne tilbage på pladen, og fordel de øvrige ingredienser på dem - vend skiverne.

Skær et kryds i tomaterne, og pres et halvt fed ned i hver

Bag dem og auberginerne i ca. 30 minutter i ovnen ved 200 grader.

Info: De kan selvfølgelig bages i grilken, men jeg havde ikke plads.

 

Anretning

Skær sværene af stegen og fjern det værste fedt på dem og stegen. Skær kødet i ½cm stykker og server med de varme rodfrugter og de bagte auberginer.

Bon Appetit!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce