Connery

Derfor føles tømmermænd værre, når du bliver ældre

Har du også 2-dages tømmermænd?

vis du fra tid til anden har taget en lille dans med alkohol igennem dit liv, så har du måske lagt mærke til, at du ikke helt evner de samme druk-egenskaber, som du gjorde i dine unge dage.

Hvor du måske kunne bælle 3 dåseøl Slots Classic i en importeret Das Boot-glas uden at kaste op i teenage-årene, så kan en halv flaske vin en kæk fredag aften efter en lang arbejdsuge måske give dig åndenød i flere dage efter.

Hvor man måske lige kunne hoppe på arbejde efter en all-nighter med gutterne, så skal man mere eller mindre planlægge sine formodede krise-tømmermændsdage på forhånd som var det en ferie.

Men studier viser faktisk, at det ikke bare er dig, der er blevet en gammel, kedelig stodder - dit korpus har sværere ved at tackle alkoholen, jo ældre du bliver.

ANNONCE
Foto: Pexels - Derfor føles tømmermænd værre, når du bliver ældre Foto: Pexels

Hvorfor får man tømmermænd?

Forskere har generelt svært ved at sætte en præcis finger på, hvad der direkte forårsager tømmermænd - men det skyldes, sjovt nok, at kroppen reagerer på de giftstoffer, der opstår i forbindelse med alkohol.

Det hele skæres ofte over en kam, at det er en dårlig ting at overvælde din krop med mere alkohol end den effektivt kan nedbryde.

Mere specifikt:

Din lever nedbryder alkohol-molekylerne i to steps - først til acetaldehyd, som er giftigt for kroppen, og derefter nedbrydes det til det ufarlige stof acetat.

Men da leveren rundt regnet kun kan nedbryde en genstand i timen, så kan din druktur med ølbong og shots ad libitum fucke det hele op og sende acetaldehyd rundt i din krop og skabe ravage.

Og bliver det så værre med alderen?

En række studier har fundet nogle bud på, hvorfor tømmermænd bliver værre med alderen - her er et udpluk af de bedste konklusioner:

ANNONCE
Foto: Pexels - Derfor føles tømmermænd værre, når du bliver ældre Foto: Pexels

Gammel krop, gammel effekt

Det er en af de ting, som bare giver mening i sig selv. Din præstation overall bliver ringere med alderen - du kan ikke løbe nær så hurtigt, din krop er mere besværet og dine egenskaber i kroppen og dennes effekt kan forværres med alderens tegn. Derfor viste et studie, at leveren evne til at nedbryde acetaldehyde mindskes - ergo mere frirum til tømmermænds-molekyler til at fucke med din krop!

Ændring af fysik

Af og til bliver man lidt mindre fit med alderen - enten en naturlig proces eller en udvikling med nedskæring på motion og opskalering på usunde vaner. Og her kan man måske mærke, at man ikke bliver nær så fuld af den ekstra øl, fordi man har lidt ekstra sul på kroppen. Men det ændrer ikke på, at din krop stadigvæk skal nedbryde giftstofferne - så selvom du føler dig mindre fuld, arbejder din krop stadigvæk på højtryk og tømmermændene banker stadigvæk på dagen efter!

2-dages tømmermænd er en ting i 30’erne

Hvis du også er nødt til at markere to-tre hviledage efter en druktur, så er du ikke alene. Din alkohol-tolerance er noget højere i dine 20’ere end i dine 30’ere, hvor stofskiftet kan have ændret sig og gjort din levers evne til at nedbryde giftstoffer mindre effektiv.

Samlet set:

Jo ældre du bliver, jo mindre effektiv er din lever til at nedbryde giftstoffer - ergo, jo længere tid tager det for din krop at komme af med alkohol-indtaget og derfor er tømmermændene længerevarende.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce