Connery

Reportage i det danske whiskylandskab 2020: Kapitel 3, Ærø Whisky

Rundtur i det danske whiskyunivers.

Vi er nået til kapitel 3 i tre gutters rundrejse i det danske whiskylandskab - denne gang med et smut forbi Ærø, hvor drengene skal et smut forbi den gamle købmandsgård.

Læs kapitel 1: Nyborg Destilleri

Læs kapitel 2: Mosgaard Whisky

Ærø Whisky - Reportage i det danske whiskylandskab 2020: Kapitel 3, Ærø Whisky Ærø Whisky

Dag 3 - Ærø Whisky

Da vækkeuret ringer klokken 5:30 efter en urolig nat med uforudsete studenterfester ved siden af vores telte er det ikke ligefrem whisky, kroppen hungrer efter. Efter en sløv start på dagen og en rask løbetur hen over Svendborg Havn for at nå færgen er vi dog så småt ved at vågne op.

Kaffen ombord på færgen giver os det sidste skub i den rigtige retning, og da vi ankommer ved Ærøskøbing havn, er det med stor iver efter at skulle mødes med Peter Fröhlich (CFO, Ærø Whisky).

Da der stadig er et par timer inden Ærø Whisky slår dørene op, finder vi et bord på torvet i Ærøskøbing for at spise morgenmad inden det atter går løs.

Der går dog ikke længe inden vi fra torvet ser den grønne port ved den gamle købmandsgård, som inde i baggården gemmer på Ærø Whisky.

Herfra går der ikke lang tid mellem, at vi tjekker til den grønne port for at se, om noget rører på sig.

ANNONCE
Ærø Whisky - Reportage i det danske whiskylandskab 2020: Kapitel 3, Ærø Whisky Ærø Whisky

Langt om længe vågner torvet op og der går ikke længe inden man for alvor kan se, at nærmest samtlige danskere i år holder ferie i hjemlandet.

De grønne porte åbnes og vi går ind i en nærmest eventyrlig baggård til tonerne af Frank Sinatras My Way, der spiller over højtalerne. Det er på dette tidspunkt ikke helt gået op for os, men i denne baggård står vi mindre end 30 meter fra næsten samtlige af de elementer, der indgår i produktionen af en flaske Ærø Whisky.

Når vi siger “næsten” skyldes det, at landmanden, der leverer kornet til whiskyen, trods alt holder til et par kilometer fra destilleriet.

Til tider hjælper Fuglsang til med maltningen, men som udgangspunkt finder den proces sted i en ramme bestående af lægter og forskallingsbrædder, hvor der er mulighed for at malte op til ca. 160 kg korn ad gangen. Her kan man for alvor tale om en lokal og komprimeret produktion, hvor navnet “Ærø Whisky” trygt kan læses ganske bogstaveligt.

Inden vi får mulighed for at smage på whiskyen, føres vi ind i en af de små gamle bygninger i baggården, hvor størstedelen af produktionen til vores store overraskelse finder sted.

Her føles det nærmest som at få en rundtur i en etværelses lejlighed, hvor vi uden på noget tidspunkt at rykke på os fik kunne nyde synet af bryganlægget, gulvmaltningen og sågar mærkningen af flaskerne.

Det er faktisk udelukkende den tyske kobberkeddel på 320 liter, der står i et lokale for sig selv i den modsatte side af baggården, hvor kedlen grænser op til smagerummet, kun opdelt af to store glasruder.

Hos Ærø Whisky benytter de sig af en pot still og en column still, hvor førstnævnte har form som en let sammenklemt kuppel.

ANNONCE
Ærø Whisky - Reportage i det danske whiskylandskab 2020: Kapitel 3, Ærø Whisky Ærø Whisky

Endelig var det tid til at smage, hvordan en total lokal whisky smager. Vi fik desværre udelukkende mulighed for at smage deres Standard Issue og Single Malt, og må derfor vente i spænding på, Ærø Whisky er klar med deres røgede whisky.

Da der er tale om rygning over lokal tobak fra Ærø - og altså ikke tørv, som man normalt benytter - glæder vi os meget til at se, hvordan det projekt ender ud.

Vi åbner ballet med Standard Issue, som er lavet på byg fra Ærø og maltet dels i eget malteri og dels i Fuglsang Malteri i Haderslev. Standard Issue kommer fra forskellige fade har samlet ligget på fad i mindst 3 år, hvoraf hoveddelen har ligget på amerikanst hvideg.

En del af aftapningen har imidlertid ligget på romfade og sherryfade, hvoraf især førstnævnte bidrager til smagen på en meget interessant måde.

Duften er langt fra de søde whiskyer, vi indtil videre har stiftet bekendtskab med på vores tur. Røg er der heller ikke noget at spore af.

Rettere har whiskyen en let medicinsk og krydret duft, der minder lidt om stilen, som man kender fra skotske Aberlour eller japanske Nikka.

I smagsnoterne identificerer man da også let jod og korn, der tilsammen giver den medicinske duft. Hertil kommer smagene af citrusfrugter, vanilje og rosiner, der på rigtig fin vis er med til at afrunde Standard Issue og gøre det til en whisky, der kvalitetsmæssigt yder langt mere end, hvad man med rette kan forvente efter blot 3 års fadlagring.

ANNONCE
Ærø Whisky - Reportage i det danske whiskylandskab 2020: Kapitel 3, Ærø Whisky Ærø Whisky

Anden og sidste whisky, vi smager på, er Single Malt.

Her er whiskyen lavet udelukkende på byg fra Ærø og maltet hos Ærø Whisky. Single Malt er lagret på amerikansk hvideg efterfulgt af Oloroso sherrytønder.

En sød og meget blid oplevelse med noter af eksotiske frugter, vanilje, karamel og et stænk af sherry.

Efter en dejlig dag på Ærø med både morgenmad og frokost ved den lækre restaurant på torvet uden for Ærø Whisky sejlede vi tilbage til Svendborg, satte os i varevognen og kørte mod vest, hjem til det jyske.

ANNONCE
Ærø Whisky - Reportage i det danske whiskylandskab 2020: Kapitel 3, Ærø Whisky Ærø Whisky
Del

Seneste nyt

Annonce