Connery

Løb er fedt - men kun med de rigtige sko

Løb er fedt - men kun med de rigtige sko

Løb er en af de fedeste sportsgrene, hvis man godt kan lide individuelle præstationer, og ikke er så meget til holdspil. Den største fordel ved at dyrke løb er, at man kan dyrke det lige når man vil og nærmest uanset hvor i verden man befinder sig. Den anden store fordel er, at det eneste udstyr man for alvor behøver at investere er et par gode løbesko.

På den måde afskiller løb sig fra de fleste andre sportsgrene, hvor man både skal betale kontingent til en klub, og skal investere penge i dyrt udstyr. Det gælder populære discipliner som golf, fodbold, cykling og mange andre.

Som med alle andre hobbyer kan man indenfor løb også godt nørde udstyr og købe tøj og gear for mange penge. Men man behøver det ikke. Har du de rigtige sko, der passer til dig og din løbestil, så er du kørende - eller løbende hedder det vel mere korrekt.

Til gengæld skal man så heller ikke spare på løbeskoene. Køber man et par billige løbesko i Bilka eller løber i et par gamle udtrådte kondisko er man så godt som sikker på at ende med en belastningsskade, der kan være ekstrem svær at slippe af med igen. Derudover forringer de forkerte sko også ens præstation i høj grad.

ANNONCE

Sådan vælger du de rigtige løbesko - specielt til dig!

Vi har talt med sportskæden Sportmaster, der er én af de førende forhandlere af løbesko og -udstyr herhjemme. Her har vi samlet en kort guide til hvordan du finder lige de rigtige sko til dine fødder.

Husk at det er nemt at blive fristet af nogle ultraseje løbesko i flotte farver eller i et lækkert design, og vi vil allesammen gerne se skarpe ud når vi løber. Men det er vigtigt først at finde den rette model i forhold til ens løbestil, så kan man altid kigge på design bagefter.

ANNONCE

Hvilken løbestil har du?

Hvis du går ind i en sportsforretning eller en butik specielt for løbere, vil de altid begynde med at spørge om du ved hvordan du pronerer.

At pronere betyder hvordan du træder ned på din fod når du løber. Der er stor forskel på hvordan du og jeg rammer jorden med fødderne. Groft sagt findes der tre måder et pronere på:

  • Overpronation (ca 75% af alle løbere)
  • Neutral (ca 25% af alle løbere)
  • Supination (Få procent af alle løbere)

Så for langt de fleste af os vil det enten være neutrale løbesko eller løbesko designet til overpronation, vi skal have fat i.

Overpronation

Hvis du overpronerer når du løber, lander dine fødder mest på indersiden af foden og du lægger derfor "for meget" vægt på denne del af foden. Det er meget kvinder, der overpronerer, men kan også hænde for mænd. Hvis du overpronerer er det vigtigt at du køber løbesko, der har en ekstra kile under svangen, der retter foden op, samt en hård hælkappe.

Neutral pronation

Hvis du hører til de 25%, der pronerer neutralt, vil det sige at dine fødder lander jævnt på underlaget. Her er det vigtigt med en løbesko, der har den samme hårdhed i hele sålen og ikke har en kile.

Supination

Hvis du supinerer er det det omvendte af overpronation: dine fødder lander mest på ydersiden, når du løber. Her må du heller ikke have kile i skoen, man skal derimod sørge for ekstra støddæmpning i forfoden.

Du kan læse meget mere om de forskellige pronationstyper, samt se tegninger og diagrammer i denne glimrende guide.

ANNONCE

Få taget en løbetest

Hvis du ikke allerede ved hvilken løbestil du har, kan du gå ind i de fleste større løbebutikker og sportsforretninger og få taget en gratis løbetest. Her bliver du bedt om at løbe på et specielt løbebånd, mens dine fødder bliver optaget på video. Bagefter kan man tydeligt se, hvordan du pronerer, når du løber, og du kan derefter finde de rette sko til dit behov.

Du kan også tjekke vores løbeguide fra 2012, der har masser af straight viden, uden en masse bro-science.

ANNONCE
Løb er fedt - men kun med de rigtige sko
Del

Seneste nyt