Connery

Er du en narcissist? Her er de 9 karaktertræk, du skal være opmærksom på

Hvor mange kan krydses af?

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse er en mental tilstand eller diagnose, som får mere og mere opmærksomhed i disse dage.

Det er et personlighedstræk, som kan have store konsekvenser for både 'indehaveren' og omgivelserne - og derfor er det en vigtig lidelse at sætte fokus på.

Hvis du skulle være i tvivl om, hvorvidt du selv, din chef, din partner eller nogen i din omgangskreds skulle have et snært af narcissisme i baggagen - så kan du tjekke tjeklisten herunder.

Her er de 9 primære karaktertræk, der kan beskrive en person med narcissistisk personlighedsforstyrrelse:

ANNONCE
Narcissistisk personlighedsforstyrrelse

1) En overdreven følelse af, hvor vigtig man selv er

Nogle mennesker fremhæver deres præstationer og talenter på en overdrevet måde, og de har behov for at blive anerkendt som overlegne, selvom de ikke har bevist det.

2) Overdrevne fantasier om succes/magt/skønhed

De forestiller sig måske, at deres genialitet bliver rost af andre, eller at de har en "ideal kærlighed", som sandsynligvis er en giftig og forvrænget opfattelse af, hvad kærlighed egentlig er.

3) Troen på at være 'særlig'

De udtrykker, at de kun bør associeres med 'særlige' eller 'højstatus' personer/grupper, fordi kun disse kan forstå dem på grund af deres unikhed.

4) Krav om overdreven beundring

At kræve konstant opmærksomhed, anerkendelse og kærlighed fra andre er urimeligt og næsten umuligt, selvom det kan være forbundet med deres forvrængede opfattelse af, hvad kærlighed er.

5) Følelse af berettigelse

Urimelige forventninger om at blive behandlet anderledes eller forvente, at andre skal opfylde og være enige i alle ens behov og krav, kan signalere en følelse af berettigelse, samt forventningen om, at tingene altid går ens vej, uanset hvad.

6) Udnyttelse af andre til personlig vinding

Narcissister gør dette bevidst eller ubemærket, men enhver relation i deres liv er designet til at gavne dem selv, enten for at hjælpe dem med at opnå et mål eller for at få det, de ønsker fra relationen, uden at overveje den anden person overhovedet.

7) Mangel på empati

At mangle evnen til at genkende eller identificere følelser hos dem omkring dem er et sikkert tegn.

8) Misundelse af andre

De kan ønske sig tingene, som en bestemt person, der er rigere eller mere succesfuld end dem, har.

9) Arrogance

Følelser af arrogance, hovmodig adfærd eller selvoptagede holdninger er et andet tegn på NPD, hvis de optræder sammen med fire af de tidligere personlighedstræk.

ANNONCE
Del

Seneste nyt