Connery

6 ting, du sikkert ikke vidste om chips

Hvis du trænger til lidt madnørderi, skal du læse med her!

Det er den tid på året, hvor chips helt legitimt kan betegens som en del af måltidet og ikke som den snack, vi normalt betegner det som. Selvom der måske ikke er tale om verdens dyreste chips, så er kartoffelchips for mange en uundværlig del af julebordet, og selvom chips med brun sovs måske blot virker som en alternativ form for chips med dip, så er det helt ok, at du denne ene aften spiser chips, som var det rene kartofler, der ikke var friturestegt.

Mange af os har sikkert spist utallige poser af kartoffelchips, men hvad er historien egentlig bag? Hvis du er madnørd ligesom mig, vil du synes, det følgende er ret spændende, hvis ikke.. ja, så er det nok bare nørdet! Omend ikke andet har jeg her samlet 6 facts, du måske ikke vidste om den snack, du søndag efter søndag kværner (mindst) en pose af på sofaen med tømmermænd. 

ANNONCE

1) Chipsen blev faktisk skabt, da en utilfreds kunde på en restaurant i New York i 1853 blev ved med at klage over, at hans pommes frites ikke var tynde nok. Efter gentagende gange at have sendt dem ud til kokken igen, besluttede den irriterede kok at skære kartoflerne i så tynde skiver, at de ikke længere kunne spises med en gaffel, og bum: Vores elskede chips var født!

2) Jeg tror, mange af os irriteret har åbnet en pose chips for at iagttage, at en stor del af indholdet er.. luft. Ja, jeg ved da godt, at der står gram på posen, men det føles alligevel lidt som snyd, ikke? Faktisk er der en ret god grund til det. For det første er luften medvirkende til, at chipsene ikke knækker i tusind stykker, når de bliver fragtet. Derudover hjælper det på holdbarheden, så måske er luften slet ikke en så dum idé alligevel!

3) Bestiller du chips i England, kan du være ret sikker på at få serveret en portion pommes. I England kalder de nemlig chips for crisps, hvorimod chips er pommes frites. I andre engelsk-talende lande som eksempelvis Australien er det normalt at kalde pommes for hot chips og chips for cold chips. 

4) Under anden verdenskrig uddøde chips for en kort periode. Chips blev her erklæret som en unødvendig madvare og produktionen blev stoppet verden over. Det var specielt amerikanerne ikke vilde med - efter mange protester blev chips erklæret nødvendige og produktionen startede endnu en gang op. Vi takker jer endnu en gang for jeres kærlighed til junk, Amerika!  

5) Den første skriftlige reference til chips findes i Charles Dickens' roman A Tale of Two Cities fra 1859, og min indre litteraturnørd har nu lyst til at læse bogen igen blot for denne passage. Han refererer til chips som husky chips of potatoes, og selvom jeg måske ikke synes, at husky er det bedste ord til at beskrive chips, så er det stadig meget cool, han har nævnt det!

6) En professor ved navn William E. Lee har brugt 6 år på at studere sprødheden i chips. Jeps, 6 år.. gad vide, hvor mange chips han selv har spist i den periode? 

ANNONCE
Del

Seneste nyt