Connery

Test: Netgear Orbi WiFi 6 mesh-router (RBK752)

Til dig der leder efter det bedste WiFi-signal, som kan dække hele hjemmet

5 ud af 6 stjerner

Trådløst internet kan altid blive bedre - og for langt de flestes vedkommende, kan det let blive meget bedre.

Hvis du er på udkig efter noget af det ypperste, til at brede dit internet ud over et stort hjem, er det værd at kaste et blik efter Netgears Orbi-systemer på WiFi 6-standarden. 

Måske er du allerede bekendt med begrebet mesh-wifi, hvis du læser med her - og hvis ikke får du lige en super simpel forklaring: Mesh WiFi er en løsning, der ved hjælp af en router og en eller flere satellit-enheder, deler og forstærker det trådløse internetsignal i dit hjem. Teknisk set gøres det, ved at dele et af routerens flere frekvensbånd - og rent praktisk muliggør det en bedre wifi-dækning over større hjem med mange kvadratmeter eller over flere etager. 

Netgear var blandt de første til at introducere et mesh-wifi på et tri-band system - det skete med det første Netgear Orbi-system i 2016. I dag kører de fleste (og billigste) mesh-wifi systemer på dual-band, men et tri-band system tillader større båndbredde og som direkte effekt: Bedre hastigheder, flere devices på netværket og en øget stabilitet. 

Det er kvaliteter som nu er videreført til Netgear Orbi WiFi 6, der altså som navnet antyder, introducerer den senest udbredte standard for trådløst internet, WiFi 6 (802.11 ax).

ANNONCE

WiFi 6 har en teoretisk hastighed der er mere end dobbelt så stor som WiFi 5, og det er en betragtelig quality-of-life forbedring, hvis du er nede med hurtigt internet.

WiFi 6 er stadig en forholdsvis ny teknologi, og standarden blev blandt andet introduceret i smartphones med Samsung Galaxy S10 i 2019, og begyndte først at blive mainstream på tværs af smartphones og computere i over 2020. Men for overhovedet at kunne udnytte den ekstra hurtige internetforbindelse i din nye smartphone eller laptop, skal man starte ved flaskehalsen, der typisk er en af de oversete gadgets hos familien Danmark: Routeren

Hvis du ligesom os, synes at en effektiv state-of-the-art WiFi-forbindelse er sexet, så er Netgears seneste Orbi-system et godt sted at kigge nærmere.

ANNONCE
Test: Netgear Orbi WiFi 6 mesh-router (RBK752)

Netgear Orbi Wifi 6 

Netgear bygger videre på samme koncepter som første udgave af Orbi. Det skal være let. 

Det betyder at Orbi nok engang byder på et ret utraditionelt router-design, der indbyder til en let bedre placering, end den klassiske sorte eller hvide, antenne-befængte kasser, som mange (lidt fejlagtigt) gemmer væk under borde eller bag kasser, hvor signalet har flere udfordringer end fordele. 

Det betyder også, at systemet er ekstremt let at installere - faktisk er det så brugervenligt, at jeg kunne overlade opsætningen af systemet til min kæreste, der er meget lidt IT-kyndig - og stadig have internet efter blot 10 minutter.

ANNONCE

At få det optimale ud af sin mesh-bårne internetforbindelse

Opsætningen af Orbi-systemet er egentlig ikke så svært, hvis man følger vejledningen. Når man skal placere sin satellit, er det ret vigtigt at følge det guidede lyssignal, som satelliten viser under opsætningen. Dette lyssignal er farvekodet, og indikerer hvor god forbindelsen med routeren er. Og hvis du ikke følger dette, vil du opleve problemer med dit wifi. 

Dette testede jeg af i praksis. 

Jeg bor i et ganske nybygget hus i to plan - med masser af betonelementer i konstruktionen - og dette skaber nogle af de mest ugunstige forhold for WiFi. Derfor afprøvede jeg forskellige scenarier og de to yderliggående får du her:

Min router har en konstant placering i stuen, i det ene ende af huset, hvor den får serveret (op til) 1000/1000 Mbit fra mit fiberkabel. I nærhed af denne, kan man med lethed trække hastigheder på 300-600 mbit, mens signalet falder, des længere man befinder sigt fra routeren. 

Dårligt scenarie
I den modsatte ende af huset - på 1. Sal, er mit kontor placeret. Her vil jeg selvsagt gerne have et godt signal - og placerer derfor satelitten på kontoret, til trods for at signalet mellem router og satelit kun bedømmes til at være moderat. Dette scenarie skaber problemer. Signalet mellem de to enheder er ikke godt og resulterer i en dårligere internethastighed - samtidig er selve signalet fra satelitten det stærkeste på denne etage, og det betyder, at jeg længst fra routeren på 1. Sal - gennem tre betonvægge, ender med et WiFi signal, der til nøds presser 15 Mbit igennem. Dårlig oplevelse. 

Optimalt scenarie
I stedet for at placere satelitten så langt væk fra routeren som muligt, placeres den nu direkte over routeren - men på 1. sal - her er der kun et betondæk og få meter der adskiller den dedikerede backhaul. Dette giver betrageteligt højere WiFi-signal i hele huset, hvor nu også satelitten gerne leverer 350+ Mbit plus i nærhed. Med et stærkt internetsignal og et stærkt wifi-signal, er hastigheden helt anderledes - hvis jeg igen bevæger mig længst væk fra satellitten på 1. Plan, her er leverer den 120 Mbit - præcis otte gange kraftigere, end i det dårlige scenarie.

Det er altså tydeligt, at man får mere ud af at dedikere placeringen af Orbi-sættet til optimal backhaul-forbindelse imellem de to, end til det bredest dækkende WiFi-signal. 

ANNONCE

Netgear Orbi WiFi 6 RBK752 AX4200 er et potent system, der virkelig leverer power til din opsætning - og siden lanceringen i slutningen af 2019, er prisen også kommet ned på et plan, hvor de fleste kan være med. Et sæt bestående af router og en enkelt satelit, koster i skrivende stund 2.799 kroner hos Elgiganten.

Hvis du på nuværende tidspunkt overvejer et mesh-system - men ikke mener at det er helt nok, at være med på AX4200 teknologien der understøtter hastigheder op til 4.200 Mpbs, kan du kigge nærmere på det spritnye Netgear Orbi RBK 852 med AX6000 understøttelse, der kører helt op til 6.000 Mbps - fordi; man skal jo aldrig gå ned på grej. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce