Connery

Bliver en gyserfilm mere skræmmende, når den er optaget med 3D-lyd?

AMBEO Smart Headsettet bliver testet af og undersøgt fra alle vinkler, for at finde ud af om 3D-lyd er en ny gimmick, som går hurtigere i glemmebogen end Avatar?

Sennheiser har i forbindelse med et skub af deres nye høretelefoner AMBEO Smart valgt at producere kortfilmen Final Stop, der blev optaget med en iPhone og de føromtalte høretelefoner. 
At det er en kortfilm skal ikke misforstås med en kort reklamefilm, da filmen på intet tidspunkt fremviser høretelefonerne.

Strategien er uden tvivl interessant, men hvorfor har de grebet markedsføringen an på denne måde?
Ville det trods alt ikke være nemmere at filme høretelefonerne på en snurrende platform med Drakes musik i baggrunden eller måske David Hasselhoff på en løbetur med høretelefonerne i ørerne? Det ville trods alt gøre det mere ligetil, at gå til opgaven fra en traditionel vinkel. 

AMBEO Smart høretelefonerne er dog langt fra traditionelle og burde blive kaldt et headset og ikke høretelefoner, da deres største force ikke er lyden de afspiller, men lydbilledet de producerer.
Betydningen af god lyd er ikke til at overse og slet ikke i film og derfor giver det mening at Sennheiser sætter deres penge hvor deres mund er, ved at producere en gyserfilm. En filmgenre der er afhængig af lyden, for at vække den ønskede følelse hos seeren. 

Jeg smider lidt insiderviden: Sennheiser fokuserer ikke kun på filmproduktioner, de arbejder nemlig allerede på at implementerer teknologien i VR og AR-gaming - og du kan godt glæde dig! Kan du forestille dig det nye Doom i virtual reality og 3D-lyd? Jeg kan saftsusme og jeg vender aldrig tilbage fra Phobos, når det bliver en realitet. 

ANNONCE
Specifikationerne

Headsettet er udstyret med to omni-karakteristiske mikrofoner monteret på ydersiden af hvert ørestykke -, der gør dig i stand til at optage al lyd omkring dig ved hjælp af binaural audio. 
Derudover er headsettet udstyret med Apogees patenterede Soft Limit, mikrofonforforstærker samt højopløst A/D og D/A konvertering. Og ved hjælp af Apples MFi-certificerede Lightning-stik integreres headsettet problemfrit med alle kompatible Apple iOS-enheder. Dette betyder også at headsettet har en minimal indvirkning på din batterilevetid.

Kassen indeholder:

 • Et AMBEO Smart Headset
 • Øreadapter-sæt (S, M, L)
 • Transportæske
 • Quick Start-guide
   

Tekniske data:

 • Farve: Hvid eller sort
 • Stik: Lightning
 • Frekvensområde: 15 Hz - 22 kHz
 • Max. SPL: 112dB
 • Ørekobling: In-ear
 • Kabellængde: 1,16 m 
ANNONCE

Hvad er 3D-lyd?

3D binaural audio er en spændende ny teknologi, der i forenklet form kan sammenlignes med surround sound på steroider
Hvor surround-teknologien lader os høre hvilken retning en lyd kommer fra, lader binaural audio os derudover at høre om lyden kommer ovenfra, som en lampe der flakker, eller under os som f.eks. ved lyden af fodskridt. 
Teknologien gør dig i stand til at opfange lyde foran dig, bagved dig, foroven og under dig og på den måde sikres både bevægelse og dybde i lydbilledet. Et kæmpe købsargument for alle filmskabere.

For at forstå hvorfor teknologien er spændende, skal man sætte sig ind i hvordan vores hjerne behandler lydindtryk. 
Lyd er blot bølger - på samme måde som radiobølger eller lysbølger - og alt efter hvilken retning lydbølgerne kommer fra, så rammer de det ene øre før det andet. Da vores hjerner er så hurtige til at behandle og udligne indtrykket, så lægger vi aldrig mærke til forskellen.

ANNONCE
Bliver en gyserfilm mere skræmmende, når den er optaget med 3D-lyd?

Om horrorfilmen Final Stop

AMBEO Smart headsettet forsøger at præsentere lyden, som den opstår omkring dig og efterligner hvordan du i virkeligheden opfatter lyd. At opleve headsettet i brug og hvordan det har præget lydbilledet på en horrorfilm som Final Stop er på en og samme tid interessant og skræmmende.

Teknologien har gjort det muligt at vende filmens konventioner på hovedet, ved at lade lyden føre dig ind i næste scene i stedet for det visuelle, der er normen. På den måde kommer lyden til at udgøre en særskilt rolle i filmen.
At filmens konventioner bliver vendt på hovedet opleves på adskillige måder, men den mest fremtrædende er den kvindelige hovedrolles skift fra et forsvarsløst offer til et væsen, man nødig ønsker at møde i en mørk gyde om natten.

Artiklens overordnede spørgsmål var, om 3D-lyd er en gimmick eller er kommet for at blive og efter at have oplevet det på egen ører, så er jeg ikke i tvivl om, at 3D-lyd er kommet for at blive.
Det er derudover mere realistisk - og praktisk - at lydbilledet får en overhaling end det visuelle, hvilket også kan forklare hvorfor 3D-effekter i film ofte bare er en gimmick og ikke et bærende element i filmene. 
Når det gælder 3D-lyd kan instruktøren derimod gå all in og tilrettelægge lydkilder, så de spiller op til det ønskede udtryk i filmen, så man sætter fuld blæs på gimmick-godstoget. 
Men selv hvis instruktøren har en laissez-faire tilgang til at indspille lyd, kan AMBEO Smart headsettet gøre underværker, da de opfanger den naturlige lyd, der er på settet. 

Når der er tale om 3D-film får piben en anden lyd, da instruktøren skal gå en en ekstra mil, når han eller hun planlægger hvilke scener der skal indspilles og hvordan de skal bære sig ad med dette - og hvis instruktøren ikke gør det gennemtænkt, så er fornemmelsen mere flad end din penis efter en kokainbrandert kl. 7 om morgenen i Sydhavnen. 
Med andre ord så er der et større pres på instruktøren for at få 3D visuals til at give mening inden for filmens rammer end det gælder for 3D-lyd, der kun kan forstærke oplevelsen. Hvorimod malplaceret brug af visuelle 3D-effekter kan risikerer at forstyrre oplevelsen som tilskuer.

ANNONCE

Hvem er kunden?

Da produktkategorien er ny for Sennheiser, vidste de indledningsvis at det ville kræve en større indsats at introducere kunderne for produkterne og forklare i hvilke situationer produkterne gør sig bedst i.
Derfor valgte Sennheiser at tage skeen i den anden hånd og simpelthen fremvise, hvordan filmproduktioner kan se ud, hvis de bliver optaget via AMBEO Smart headsettet.

Headsettet egner sig især sig til audiofile typer uanset om det er filmskabere eller folk som ofte deler deres minder på sociale medier.
Sidstnævnte kan lyde sær, men der er meningen med galskaben.
Lyd er vigtigere for indtrykket end det visuelle udtryk og ved at gøre brug af binaural audio formår både instruktøren af spillefilm samt instruktøren af hjemmevideoer at dele oplevelsen med seeren på en autentisk måde. 

Seeren bliver således inviteret ind i den visuelle verden ved hjælp af lydbilledet og bliver transporteret ind i handlingen og begivenhedernes gang - på den måde ender seeren med at føle sig til stede og det betyder at teknologien bringer en bred skare af muligheder med sig.
Forestil dig at dine venners irriterende Snapchat-videoer fra Pink Floyd Tribute Band-koncerter var optaget i en sådan kvalitet, at du følte at du var til stede eller endnu bedre... Forestil dig at du gamer et hidsigt VR-spil som Outlast og hører hvordan fjenden nærmer sig dit gemmested. Yikes! 

Man kan dog ikke komme udenom, at Sennheisers målgruppe er de seriøse indholdsproducenter, da AMBEO Smart headsettet sælges til 2.350 kroner. Prisen gør, at headsettet ikke er for alle, men lyden de producerer er... næsten. 
På nuværende tidspunkt kan man kun købe headsettet til iPhone, men mon ikke fremtiden både bringer prisen ned men og giver adgang til flere platforme.

Nu mangler vi bare Doom Eternal.. i VR-format.. med 3D-lyd

ANNONCE
Få dine høretelefoner på og giv 3D-lyd et forsøg
&lc=z23qjjhhykbvxxf4g04t1aokgqjfoo4teowypovagzyark0h00410
Del

Seneste nyt

Annonce