Connery

Jernladyen - Formidable Meryl Streep er tilbage i topform!

Stærkt drama om Englands første kvindelige statsminister, Margaret Thatcher

5 ud af 6 stjerner
Drengerøvsfaktor og info:
Drengerøvsfaktor: 20%
 
Teknisk information:
Original titel: The Iron Lady
Dansk titel: Jernladyen
UK/Frankrig, 2011
Instruktør: Phyllida Lloyd
Medv.: Meryl Streep, Jim Broadbent, Richard E. Grant, Alexandra Roach, Susan Brown og Iain Glen
Genre: Drama/Biografi
Billedformat: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1/DTS
Længde: 105 min
Bio premiere: 23. februar 2012
Distributør: Scanbox
ANNONCE
Margaret Thatcher var Englands statsminister fra 1979-1990. Udover at være Englands første kvindelige statsminister var hun, på grund af sine stærke holdninger og ukuelige viljestyrke, også en kontroversiel person, der var lige dele elsket og hadet af Englands og verdenens toppolitikere. Hun var stærk modstander af Russernes kommunisme og var en af nøglepersonerne, der fik sat en stopper for den kolde krig. I 80’erne vendte hun Englands slunkne økonomi 180 grader rundt og gav den synkende skyde et gevaldigt opsving. Og så er hun kendt som Englands skrappe mor og hele verdens Jernlady.
ANNONCE
Scanbox - Jernladyen - Formidable Meryl Streep er tilbage i topform! Scanbox
For en måneds tid siden havde en anden biografifilm premiere, nemlig Clint Eastwoods J. Edgar. De to film minder på mange punkter om hinanden i deres opbygning og hovedpersonernes respektive arbejde. Den store forskel ligger i den tid de ”regerede” i. J. Edgar var chef for FBI fra 1935-1972 og holdte sig mest ude at mediernes søgelys. Derfor har man ikke rigtigt noget forhold til ham som person. Margaret Thatcher benyttede derimod tv-mediet så meget som muligt til, at få sit budskab ud i verden. Jeg husker stadig, hvordan jeg i 80’erne så hende i TV Avisen, da jeg som barn ventede på Bamses billedbog om søndagen. Netop her gemmer hemmeligheden sig til, hvorfor Jernladyen fungerer og J. Edgar ikke gør. Man fatter nemlig sympati for Thatcher lige fra starten.
ANNONCE
Scanbox - Jernladyen - Formidable Meryl Streep er tilbage i topform! Scanbox
Første gang vi møder Margaret (Meryl Streep) er i nutiden. Hun er en gammel dame, der ganske anonymt handler mælk ind i den lokale kiosk og nærmest er gået over i glemslen. Med denne simple åbningsscene bliver vi meget elegant ført ind i Margarets eget sind. Hun lider nemlig af demens på sine gamle dage, og selvom hendes mand Denis (Jim Broadbent) har været død i årevis, ser hun ham stadig lyslevende og fører sågar samtaler med ham. Der er noget tragisk over denne engang så stærke kvinde, der nu er blevet så svag og som er bange for at blive skør. Igennem hendes minder bliver vi ført tilbage til hendes unge dage, hvor vi finder ud af, at det er hendes far, der inspirerer hende til at gå ind i politik. Vi følger hendes spæde start i regeringen og hvordan hun kæmper sig op til at blive landets statsminister.
ANNONCE
Scanbox - Jernladyen - Formidable Meryl Streep er tilbage i topform! Scanbox
Der er mange følsomme øjeblikke i Jernladyen. Man kan mærke at Margaret var en kvinde med en stor passion for sit arbejde og det smitter af på publikum. Vi er måske ikke altid enige i hendes politiske holdninger og måde at håndtere tingene på, men vi holder med hende hele vejen. Hun er helten og man mærker glæden bruse igennem kroppen, når hun sejrer over ”de onde”.
ANNONCE
Scanbox - Jernladyen - Formidable Meryl Streep er tilbage i topform! Scanbox
Der har aldrig været nogen tvivl om at Meryl Streep er en gudbenådet skuespillerinde. Hun har været nomineret og vundet flere priser end nogen anden i hendes branche, og hun er atter nomineret til en Oscar ved prisuddelingen, der finder sted på søndag. En pris hun har været nomineret til hele 17 gange og har vundet to gange tidligere, henholdsvis i 1979 for Kramer vs. Kramer og i 1983 for Sophie’s Choice. Men Meryl overgår sig selv denne gang. Hun spiller ikke blot Margaret Thatcher, hun ER Margaret Thatcher. Streep formår at få skuespilskunsten til at se så ubesværet ud. Hun bliver bedre og bedre for hver film, og med Jernladyen når hendes håndværk altså nye højder. Dermed fortjener hun også fuldt ud at vinde Oscaren på søndag. Personligt kan jeg kun gå at glæde mig til at se hvad hun finder på i fremtiden. For mig er hun er nemlig filmbranchens Jernlady.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce