Connery

Hæmorider - sådan håndterer du det

Hæmorider er hævede årer placeret omkring anus eller i den nedre endetarm. Hæmorider kan enten være interne eller eksterne. Interne hæmorider udvikler sig i anus eller endetarm. Eksterne hæmorider udvikler sig uden for anus. Eksterne hæmorider er de mest almindelige og mest besværlige. Hæmorider forårsager smerter, alvorlig kløe og problemer med at sidde. Heldigvis kan de behandles. Omkring 50 procent af voksne oplevede symptomerne på hæmorider i en alder af 50 år. Hæmorider forårsager smerter, alvorlig kløe og problemer med at sidde. Konsekvent tung løft, overvægt, eller anden konstant belastning på din krop kan øge risikoen for hæmorider.

Hvad er symptomerne på hæmorider?

 • Symptomer på hæmorider omfatter blandt andre:
 • Ekstrem kløe omkring anus
 • Irritation og smerte omkring anus
 • Kløende eller smertefuld klump eller hævelse nær din anus
 • Fækal lækage
 • Smertefulde afføring
 • Blod på dit væv efter afføring

Selv om hæmorider er smertefulde, er de ikke livstruende og går ofte væk alene uden behandling. Hvis du ofte har dem, kan du udvikle symptomer på anæmi, såsom svaghed og bleg hud på grund af blodtab, selv om dette er sjældent.

Hvad forårsager hæmorider?

Eksperter er ikke sikre på, hvad der forårsager hæmorider at udvikle sig. Mulige faktorer omfatter:

 • Spænd under en afføring
 • Komplikationer fra kronisk forstoppelse
 • Sidder i lang tid, især på toilettet
 • En familiehistorie af hæmorider
 • Hvis du står meget op uden at holde en pause og sidde ned
 • Graviditet. Når livmoderen forstørres, presses den på blodåren i tyktarmen, hvilket får det til at bøje sig.

Hvordan er hæmorider diagnosticeret?

En visuel undersøgelse af din anus kan være nok til at diagnosticere hæmorider. For at bekræfte diagnosen kan din læge foretage en anden undersøgelse for at kontrollere eventuelle abnormiteter i anus. I løbet af denne undersøgelse indsætter din læge en gloved og smurt finger i din endetarm. Hvis de føler noget unormalt, kan de bestille en ekstra test kaldet sigmoidoskopi.

En sigmoidoskopi involverer din læge ved hjælp af et lille kamera til at diagnosticere et indre hæmoride. Dette lille fiberoptiske kamera, kaldet sigmoidoskop, passer ind i et lille rør og indsættes derefter i din endetarm. Fra denne test får din læge et klart billede af indersiden af din endetarm, så de kan undersøge hæmoriderne tæt på.

Hvad er behandlingsmulighederne for hæmorider?

Behandling for hæmorider kan forekomme hjemme eller på en læge kontor. Behandlingsformer omfatter blandt andre:

Smertelindring

For at minimere smerte, lig dig i et varmt badekar med vand i mindst 10 minutter hver dag. Du kan også sidde på en varm vandflaske for at lindre smerten ved ydre hæmorider. Hvis smerten er uudholdelig, skal du bruge et medicinsk suppositorium, salve eller creme til at lindre brændingen og kløen.

Fiber kosttilskud

Hvis du er forstoppet, kan du også bruge fibertilskud for at hjælpe med at blødgøre din afføring. To almindelige tilskud af denne type er psyllium og methylcellulose. Hemapro Kapsler har fået særdeles gode anbefalinger fra personer, som har eller har haft problemer med hæmorider.

Topiske salver

Topiske behandlinger, såsom hydrocortison eller hæmorrhodecreme, kan lette dit ubehag fra hæmorider. Produkter såsom HemaPro Hæmoride creme har især givet gode resultater.

God hygiejne

Øv god hygiejne ved at rengøre din anus med varmt vand under et bad eller bad hver dag. Men brug ikke sæbe, da sæbe kan forværre hæmorider. Undgå også at bruge tørt eller hårdt toiletpapir, når du tørrer efter en afføring.

Kold komprimering

Brug af en kold komprimering på din anus kan hjælpe med at reducere at hæmoriden hæver. Smertelindrende, såsom acetaminophen, ibuprofen eller aspirin kan også lindre smerten eller ubehag.

Medicinske procedurer

Hvis hjemmebehandlinger ikke hjælper på dine hæmorider, kan din læge anbefale at få en gummibåndligation. Denne procedure indebærer, at lægen fjerner hæmoriden ved at placere et gummibånd rundt om det. Dette forårsager tab af cirkulation til hæmoriderne, hvilket tvinger det til at krympe. Denne procedure bør kun udføres af en læge. Prøv det ikke hjemme.

Hvis gummibåndligering ikke er en mulighed i dit tilfælde, kan din læge udføre injektionsbehandling eller scleroterapi. I denne procedure injicerer din læge et kemikalie direkte i blodkarret. Dette medfører, at hæmoriderne reduceres i størrelse.

Forebyggelse

Der er visse forholdsregler du kan tage for at forhindre hæmorider i at opstå. Disse er blandt andre:

 1. Undgå belastning under afføring
 2. Prøv at øge dit vand indtag
 3. Brug toilettet, så snart du føler, at du trænger til dette
 4. Træn regelmæssigt for at forhindre at blive forstoppet
 5. Sid ikke i lange perioder, især på hårde overflader som beton eller fliser
 6. Indtag fødevarer med mange kostfibre. Gode kostfiberkilder omfatter bl.a. fuld hvede, brune ris, havregrød, pærer, gulerødder, boghvede og klid. Kostfiber hjælper med at skabe bulk i tarmene, hvilket blødgør afføringen, hvilket gør det nemmere at passere.
Del