Connery

Godzilla: The Series - en overset perle

Tegnefilm på tv - for mange handler det om Disneysjov om fredagen og måske Tom og Jerry. Det er i hvert fald noget for børn, og det er det selvfølgelig også, men der er produceret et nærmest uendeligt antal animerede serier gennem årene, og en hel del af dem stikker langt dybere, end hvad man lige umiddelbart skulle tro. Hvis du bruger lidt tid på det, viser mange serier sig faktisk at byde på både fascinerende plots og spændende karakterudvikling, og det er lige præcis det, der er helt uvurderligt ved Godzilla: The Series.

Godzilla: The Series blev lanceret helt tilbage i 1998, men det var ikke engang første gang, vi så den store fyr i animeret udgave. 20 år tidligere havde Godzilla været i stald med andre legender som The Flintstones, Scooby-Doo og Tom og Jerry hos det navnkundige tegnefilmsstudio Hanna-Barbera, men hvor de andre stadig kører i uendelige loop på Boomerang, forsvandt 1978-udgaven af Godzilla ret hurtigt fra skærmen igen.

Det samme gjorde sig desværre gældende 20 år senere, men hvor Hanna-Barberas udgave kun huskes af de allerstørste fans, nåede Godzilla: The Series at introducere et særdeles interessant perspektiv på “Zilla Junior” ved at lade ham opnå et ganske tæt forhold til seriens hovedperson, Dr. Nick Tatopoulos. 

Den overraskende åndelige forbindelse mellem menneske og monster var dog bestemt ikke den eneste årsag til Godzilla-fans store interesse i serien.

ANNONCE

1. Baseret på biograffilmen Godzilla fra 1998

Som de fleste nok ved, er der lavet en nærmest endeløs række film om Godzilla siden den første tilbage i 1954. Godzilla: The Series bygger på 1998-udgaven, selvom den med Matthew Broderick i hovedrollen som Dr. Nick Tatopoulos aldrig helt opnåede den forventede succes. Teknisk set gav den overskud, men det var slet ikke i den størrelse, man havde håbet på, og de planlagte efterfølgere blev derfor opgivet.

Den enes død er imidlertid den andens brød, og Godzilla: The Series tog tråden op, hvor filmen slap. I slutningen af filmen fra 1998 finder Dr. Nick Tatopoulos nemlig Godzillas æg, og serien begynder, da et af æggene klækker for øjnene af Nick. Zilla Junior kravler ud af ægget og får som det første øje på Nick, så der opstår et særligt bånd imellem dem.

For Godzilla-fans er det bare fascinerende at se, hvordan der arbejdes videre på filmens plot med en amerikansk født Godzilla, og hvordan der kontinuerligt spilles på balancen mellem Godzilla som monster med rene dyriske instinkter og den mere dybsindige forestilling om Godzilla som menneskehedens allierede og beskytter fra urtiden.

2. Større og vildere

“Kaiju“ betyder “mystisk uhyre“, og selvom Godzilla i klassisk forstand er en kaiju, har mange af filmene gennem tiden benyttet sig af muligheden for at sætte Godzilla op mod andre kaiju i episke dueller. På samme måde handler hovedhistorien i Godzilla: The Series også om, hvordan Nick og hans team (H.E.A.T.) jager muterede monstre og udnytter Godzilla som våben til at bekæmpe dem.

Tv-serien introducerer en lang række af de mest fantasifulde kaiju, der nogensinde er set på skærmen - sandsynligvis fordi de på daværende tidspunkt trods alt var noget nemmere at gengive i animeret form end med special effects - og giver dig bl.a. den frygtindgydende tornede djævel, der kan modstå Godzillas radioaktive ild. Monstrene er tegnet i frøperspektiv, så du som seer får det rigtige indtryk af deres enorme størrelse set i forhold til de menneskelige karakterer.

Selvom Godzilla: The Series godt nok er lavet til børn, er den altså til tider ganske uhyggelig. Der er i hvert fald et afsnit om en zombie-cyborg-godzilla fra rummet (hvad?!), som ungerne nok ikke bør se alene på en mørk aften ...

3. Karakterudvikling

Hvor karaktererne i gamle dages tegnefilm kunne regenerere hele lemmer bare ved at gå ud af skærmbilledet, er det anderledes i de mere realistiske moderne animerede serier og især i Godzilla: The Series. Nicks “H.E.A.T.” team har fem menneskelige medlemmer med hver deres specielle evner og unikke karakteristika, men langt mere interessant er det at se, hvordan deres personligheder udvikler sig hen over afsnittene i dynamisk samspil med hinanden.

Det betyder dog ikke, at vi skal snydes for de klassiske tegnefilms allestedsnærværende onkelhumor, der bl.a. kommer til udtryk i sæson 2’s episode 10, hvor et kæmpemonster bryder ud fra Area 51 og sætter kurs mod Las Vegas - ikke for at spille blackjack eller se en forestilling, men for at kaste sig over “spis alt, hvad du kan-buffeten”. Tegneseriekomik på højeste plan.

Se den!

Serien opnåede ret pæne seertal, da den i sin tid blev sendt, og både børn og voksne Godzilla-fans følte sig ret godt underholdt. Faktisk i en grad så serien fik bedre anmeldelser end den film, den var bygget på. 

På daværende tidspunkt var Godzilla imidlertid oppe mod to gigatiske kaiju i kampen om tegnefilmsseerne lørdag morgen, og i sidste ende fik Pokémon og Digimon skovlen under vores elskede japanske ”King of the Monsters”. 

Godzilla: The Series blev taget af skærmen i april 2000, men du kan stadig finde de fleste episoder online eller på DVD til en taknemmelig pris

Summa summarum; hvis du er til Godzilla og savner den nostalgiske følelse af lørdag formiddag foran tv-skærmen, så er Godzilla: The Series stærkt anbefalelsesværdig.

ANNONCE
Del

Seneste nyt