Connery

Tube Surround Sound Headphone

Innovative hovedtelefoner med surrondsound

4 ud af 6 stjerner
Yul Anderson, himself, præsenterede en række produkter for ComputerGEIL, som han har udviklet og tror på er fremtiden.
Tube Surround Sound Headphone
ComputerGEIL var blevet inviteret til en fremvisning af Yul's produkter, før hans koncert den 8. september 2007. Det var en Yul Anderson med en god portion humor, der bød os velkommen. Omdrejningspunktet under hele fremvisningen, var hans TS-6.0 hovedtelefoner, som er et rør der danner en ring, som sættes på hovedet. Inde i denne ring er der placeret 6 højttalere, der skaber lyd inden i hulrummet.

Højttalerne er placeret på 6 strategiske punkter, som skal give en surrondsound effekt. Denne effekt skabes ved at højttalerne sender lyd ud, som (selvfølgelig) skaber vibrationer i luften og knoglerne. Disse vibrationer i knoglerne registreres som lyd og giver en fornemmelse af at man er omgivet af lyd.

Stadig hovedtelefoner
Det er dog stadig hovedtelefoner, uden generende høje lyde til omgivelserne. Lyden er spærret inde i ringen om hovedet, og bliver via et silikonerør fra ringen, transporteret ind i øret. Lyden er konstant spærret inde i dette rør, og generer dermed ikke medpassagerer i toget, mere end almindelige hovedtelefoner.

Ingen høreskader
Man har ikke nogen højttaler placeret lige ved ens ører, som man kender det fra andre hovedtelefoner, hvilket efter sigende skulle forebygge høreskader. Det er lyden fra de 6 højttalere i ringen, der føres ned i øret via det omtalte silikonerør. Om dette direkte forebygger høreskader, er der sikkert andre der ved meget mere om end jeg, men Yul mener at kunne påvise dette.
ANNONCE
Tube Surround Sound Headphone
Bedre lyd
Når musikere producerer musik i et studie, høres lyden i fuldkommen surround, som det kendes fra hjemmebiografen. Instrumenterne kan være adskilt og komme fra forskellige steder, hvilket giver musik en ny dimension i forhold til normal stereolyd. Tube Surround spreder instrumenter ud på flere højttalere. Ved at opdele de forskellige frekvenser, kan man simulere at bestemte instrumenter kommer fra en bestemt position. Dermed kan man genvinde den lyd fra studiet.

Den førnævnte effekt kan vrides ud af blot et enkelt phone-jack, på trods af at hovedtelefonen normalt skal bruge 5 phone-jacks. Dette øger potentialet for hovedtelefonen indenfor den transportable medieafspiller der typisk ikke tilbyder mere end en jack tilslutning. Billedet til venstre illustrerer højttalernes placering, dog sidder disse inde i ringen i den fysiske udgave.

Film er hjemmebanen
Jeg testede disse hovedtelefoner med den nyeste aktion prægede King Kong. Det var betragtelig bedre lyd end almindelig hovedtelefoner. Om lyden er direkte bedre end højttalere i et rum (som Yul påstår) er svært at afgøre. Det er dog sikkert at det er bedre end almindelige hovedtelefoner.
ANNONCE
Tube Surround Sound Headphone
Plads til forbedringer
Når alt dette er sagt, skal det også nævnes at der er plads til forbedringer. Man kunne ønske lidt kraftigere højttalere, hvilket Yul forsikrede os om er på vej. Surroundsound effekten er ikke komplet, men dog godt på vej. Selve lydkvaliteten er heller ikke helt i top. De ting jeg brugte TS-6.0 til, havde en lidt skinger diskant og lidt for passiv bas. En anden ting man kunne overveje at forbedre, er prisen. Det er ganske enkelt en smule urealistisk at ville erstatte alle hovedtelefoner på markedet (Yul's vision), når man sætter en pris på 1.000 kr.

Fremtiden..
Ifølge Yul Anderson, er hans nye hovedtelefoner så revolutionerende at de vil vinde over enhver, i dag, kendt hovedtelefon-teknologi. Han vil dog ikke afvise at det er muligt at få bedre lyd på andre måder i fremtiden. Han siger videre at han ikke arbejder for pengenes skyld, men derimod for den gode lyds skyld. Derfor ser han gerne nogen opfinde endnu bedre hovedtelefoner, med endnu bedre lyd.

I fremtiden er planen at gøre røret mindre og mere diskret. Da jeg mødte Yul gik han rundt med en stribet kasket og en TS-6.0 kamufleret i samme farve og mønster. Der er allerede udviklet langt mindre hovedtelefoner og det langsigtede mål, er et ledningstyndt bøjeligt rør, som nemt kamufleres under kasketten, huen, håret osv.
ANNONCE
Tube Surround Sound Headphone
Hjemmebiografen på farten
Hvis man kombinerer TS-6.0 med den transportable skærm i form af en brille, vil man kunne se og høre film som noget der minder om en biograf. Intet kan jo hamle op med den ægte vare, men den forevisning jeg fik af kombinationen af brille og lyd var overbevisende god. Dog har brillerne også nogle ting at arbejde med. Jeg prøvede 2 forskellige briller, og den ene var for smal til mine øjne - dog var den anden perfekt. Kvaliteten af billedet var okay, men igen kunne man godt forbedre dette også.

Hvem er Yul Anderson?
Yul Anderson er oprindeligt fra USA, men har bosat sig i Danmark, efter han i 80'erne rejste Europa rundt som gadepianist. Herhjemme kan han oftest opleves på Købmagergade, hvor han er at finde med sit gamle og slidte klaver. Han optræder dog ved sjældne lejligheder i finere omgivelser. Blandt andet afholdte han en stor koncert i Tivolis Koncertsal i 2004, og nyligst på d'Angleterre hvor jeg mødte Yul, til en Tube Surround demonstration før koncerten.

Som tidligere nævnt arbejder Yul ikke for pengenes skyld. Han var engang med til Expo messen, hvor iPod'en blev vist frem. Han sagde til Apple at det efter hans mening skulle være et mini TV. Det blev afvist da skærmen jo var alt for lille. Dette er dog noget der er lavet om på. Efter Yul Andersons eget udsagn burde denne historie kunne bekræftes på nettet (må indrømme jeg ikke har forsøgt).

Konklusion
Til sidst vil jeg begrunde mit valg af karakter. Jeg har givet TS-6.0 syv, da produktet er meget innovativt med gode fremtidsperspektiver. Lyden er allerede rigtig god, men der er stadig plads til forbedringen både lydmæssigt, størrelsesmæssigt og ikke mindst prismæssigt. Men idéen er der og virker som sagt allerede rigtig godt. Diverse finjusteringer som naturligt vil komme, vil gøre teknologien mindre og billigere, men finjusteringen af lyden er noget producenten skal prioritere for optimal lyd. Produktet er bedst anvendeligt til musik og film, sammen med et godt lydkort, forstærker eller lignende. Til transportable spil er der umiddelbart ikke den store anvendelsesmulighed, dog vil professionelle spillere kunne benytte surroundeffekten med fordel, hvis spillet tillader dette.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce