Connery

Vold i film og spil

Er voldelige film og spil skadelige?

Vold i film og spil
Nu er dette jo Danmarks største online magasin for drenge(røve) og hvad er mere "drenget" end vold?

Her skal ses bort fra det modsatte køn og de fornøjelser der nu engang følger med, da de i enkelte tilfælde kan snige sig op på førstepladsen. Bittert, men sandt.


Det er ikke mange seriøse artikler, i har set fra mit vedkommende gennem tiden, men det vil jeg forsøge at lave om på nu. Denne artikel vil, som de fleste af jer nok har regnet ud, handle om den vold der finder sted i film og spil. Et debatemne der har været oppe og vende rigtig mange gange de seneste år. Er voldelige film og spil skadelige, er de overhovedet nødvendige og hvad kan konsekvenserne af dem blive?

Artiklen er påvirket af personlige holdninger og kan til tider være uoverskueligt bygget op. Men med et sådan emne som dette, er det svært at finde hoved og hale. Hvor skal man begynde, hvad er interessant, hvad er ikke og hvordan skal det bygges op? Jeg har gjort mit absolut bedste og håber det har været nok. Derudover er artiklen kraftigt beskåret, da emnet er enormt. I er selvfølgelig mere end velkomne til at komme med supplerende materiale.
ANNONCE
Vold i film og spil
Blod og vold er efterhånden blevet dagligdag for os alle. Vi kan stort set ikke foretage os noget, uden at vold er indblandet. Volden er overalt, både virkeligt og kunstigt, samt i realistisk og urealistisk form. Men jeg har som sagt valgt at koncentrere mig om den vold, der finder sted i film og spil; det kunstige.

Sætter man sig foran TV"et, er det i meget få film, at vold ikke er indblandet. Ikke engang Disneyfilm, hvis målgruppe er børn, udelader volden. Skræmmende men sandt.

Ser man derimod kun efter den vold, som går til ekstremerne og som med størst sandsynlighed er direkte skadelig, er det specielt i splatter-, action- og gyserfilm (som er mit personlige mareridt) at den finder sted.

Inden for "spillenes verden", er volden muligvis endnu mere udbredt. Over 80% af alle spil indeholder vold af en større eller mindre grad. Men ligesom hos filmene, er nogle genrer værre end andre. De såkaldte FPS spil (Første Persons Skydespil) er dem, hvor ekstrem vold oftest finder sted.

Ovenstående er, selvom mange tror det, ikke noget nyt fænomen. Vold i film og spil har fundet sted i rigtig mange år, fra længe før jeg blev født. Det har det af den simple årsag, at især drenge altid har været fascineret af action og dermed også vold. Har vi ikke alle sammen ønsket os en pistol da vi var små? Og det er netop dette, at spilproducenterne har draget nytte af så længe.
ANNONCE
Vold i film og spil
Men efter at spilproducenterne er blevet så gode mht. grafik, er volden gået fra små omvandrende pixels, som egentlig kunne forestille hvad som helst, til animerede personer som vi ser dem i virkeligheden. En fremgang som bringer spillene op på et så realistisk niveau, at skadeligheden så ofte bliver diskuteret.

For at tage et eksempel, kender mange af os spillet Manhunt. Det er muligvis det voldeligste spil hidtil og er blevet forbudt i mange lande, samt store dele af USA. Det går i al sin enkelthed ud på, at dræbe en masse mennesker på en masse makabre måder. F.eks. ved at skære en persons hals over med glasskår, eller kvæle ham vha. en pose. Kan spil og film som dette virkelig være harmløse?

Man har gennem tiden lavet mange undersøgelser om netop dette. Er denne realistiske vold skadelig, skal debatten tages alvorlig og hvem er de mest udsatte?

Det skal fra start siges, at disse undersøgelser er kommet frem til mange forskellige resultater. Nogle viser, at de er meget skadelige, nogle lidt og nogle slet ikke. Men da jeg selv er imod ekstremt voldelige- og realistiske film og spil, har jeg valgt og stoler blindt på de resultater, hvor en negativ konsekvens finder sted. Men det er jo ikke sikkert, i deler min holdning.

Som sagt viser nogle undersøgelser, at alle tager skade i mere eller mindre grad af disse voldelige film/spil. Men man har fundet ud af, at alderen har en betydelig indflydelse på, hvor kraftigt man bliver påvirket. Jo yngre den pågældende person er, des mere bliver vedkommende påvirket.

Man har, ved hjælp af undersøgelser, fundet ud af, at børn der ofte ser voldelige film og/eller spil, oplagrer en form for vrede i kroppen. En vrede, som de kommer af med vha. mere voldelige lege end "normale" børn leger. Om dette er noget problem ,sålænge det bliver på legestadiet, kan diskuteres. Men det egentlige problem opstår, når børnene bliver ældre. Ældre børn og unge som ofte udsættes for disse voldelige scener igennem film og spil, oplagrer den samme vrede, som de helt unge børn. Men desværre kan de ikke komme af med vreden vha. leg. En vrede som ofte kan få stor indflydelse på arbejdsviljen i skolen og/eller på arbejdet.

Men er en nedsat arbejdsvilje virkelig den eneste konsekvens?

Der er mange eksempler på helt unge, som pludselig er gået amok og slået en eller flere personer ihjel. Et af disse kan være, da Robert S., en tysk skoleelev, en dag kom i skole med et våbenarsenal og begyndte at skyde på alt hvad der rørte sig. På blot tyve minutter havde han dræbt tretten lærere, to studerende, en politimand og sluttede det hele af med at tage sit eget liv.

Efter denne hændelse beskrev klassekammerater ham som tiltalende, åbenhjertet og intelligent. Men en dumpet terminsprøve som resulterede i at han måtte gå året om, menes at være årsagen til denne tragedie.

Et spørgsmål er: Hvordan et barn er kommet i besiddelse af disse våben, men endnu større: Hvordan han kan finde på at udføre noget så forfærdeligt?

Efter min overbevisning er det ganske klart, at noget i hans opdragelse er gået grueligt galt, men kan dette virkelig være den eneste årsag? Kan voldelige film og spil have spillet en rolle? Det vides ikke med sikkerhed, men det er en meget oplagt mulighed.

Hvad tror i?

Hvem har skylden?

Hvad mener i om vold i film og spil, er det skadeligt?

Bør sådanne spil og film forbydes?

Spørgsmålene kunne forsætte i en uendelighed.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce