Connery

Maisie Williams fra Game of Thrones: Vi er nødt til at stoppe med at bruge ordet 'feminist'

Den Game of Thrones aktuelle skuespillerinde mener at problemer med sexisme skal tackles anderledes.

Feminisme. Ordet smager forskelligt i de flestes mund, og jeg har en idé om at det deler os mænd op i høj grad. 

Først og fremmest fordi mange erklærede feminister, dem der larmer mest, typisk opleves som et publikum der oftest hader mænd, og alt hvad vi står for. Men så er der sket noget i løbet af de seneste år. En yngre generation af kvinder kæmper for at vende udtrykket tilbage til den oprindelige form, hvor det står for en kamp for ligestilling mellem kønnene, og rettigheder for kvinder der, især u u-landene er rigtigt dårligt stillet. 

Emma Watson er en helt stor fortaler for denne form for feminisme - hvor målet er, at alle der ikke er sexister, gerne skulle kunne erklære sig selv som feminist. Også mænd. Det virker på nogen, men andre bremser op og bliver meget trodsige. 

I et interview til 'Entertainment Weekly' kommer Maisie Williams med en betragtning, som jeg langt hen ad vejen giver mening.

Maisie Williams blev spurgt ind til en verserende feminisme-debat, der pt hersker omkring Game of Thrones. Allerede fra starten blev serien af feministerne kaldt sexistisk og antifeministisk.

"I et af mine allerførste interviews, blev jeg spurgt om Arya er feminist. Jeg havde ingen anelse om hvad en feminist var."

Hun var 12 år på tidspunktet, og var nødt til at undersøge sagen nærmere. 

"Senere prøvede folk at forklare det for mig. Jeg kan huske at jeg tænkte "Er det ikke bare præcis alle mennesker?", men så opdagede jeg, at ikke alle er feminister. Desværre. 

Men jeg synes at vi skal stoppe med at kalde feminister for "feminister" og bare begynde at kalde folk der ikke deler den feministiske idé for sexister. Og alle andre kan vi kalde humanistiske. Altså, enten er man en normal person eller også er man sexist. Folk får et mærkat når de er slemme. Der er mange mænd der også har det hårdt. 

På serien har det været en konstant debat, fordi kvinder bliver behandlet dårlig i universet. Men der er også kvinder der bliver behandler rigtigt godt i samme univers. Men det samme er jo sandt for drenge og piger. Og mænd og dyr. Temaet er mørkt. Jeg forstår godt at nogle mennesker får det dårligt, af at se scener hvor mennesker bliver behandlet dårligt. Jeg bliver vred når dyr bliver slagtet. Men i det tilfælde er der mange der siger til mig, at det er værre når mennesker bliver behandlet dårligt. Det har jeg aldrig forstået.

Jeg synes at alle har lov til at blive vrede over det der hidser dem op. Når folk er vrede over noget, begynder man at bekymre sig om man siger det rigtige, i stedet for bare at sige sin mening. Det er let at have en mening, alle har en. Men det er svært at tale ud om svære emner, overfor folk der allerede er vrede på en, i forhold til det. Folk siger til mig: "Hvorfor siger du ikke din mening?!" og jeg tænker: Fordi i alle sammen har taget jeres høtyve med, og er klar til at jagte mig. Det kan være ret skræmmende, hvis man siger noget 'forkert'. 

Af og til er jeg virkelig bekymret over at diskutere feministiske emner, simpelthen fordi jeg frygter at blive slået i hovedet af kvinder på sociale medier. Der er altså noget der er galt i det scenarie. Nogen gange er det også mænd. Men der er kvinder derude, der bare er direkte modbydelige. Jeg prøver at gøre det bedste jeg kan. Jeg ved jeg har en stemme. Jeg tror på lighed, og jeg ved at jeg har mere magt end den gennemsnitlige person, i forhold til at nå folk. Men jeg bliver som forstenet når folk er uforskammede i deres mening overfor mig. Det har man da ikke lyst til at sætte sig selv igennem."

Du kan læse hele interviewet her

Del