Connery

Carl-Mar Møller [Månedens Mand]

Vi var på besøg på gården hos den kære Carl-Mar, hvor vi fik en sludder om alt fra pik til parterapi.

Carl-Mar Møller [Månedens Mand]
I relation til Carl-Mar Møllers kommende program ’Forbudte fornøjelser’ på TLC d. 3. november kl. 23.00, var vi så heldige at få et interview med ham. Vi ankom til gården, fik en god kop kaffe og fandt hurtigt ud af, at der gemmer sig et dybsindigt og velformulerende menneske bag et medie-image af en mand, som går over grænsen. Her kan du læse hele interviewet:

Hvordan fik du ideen til at specialisere dig i parforhold?
Jeg tror, at jeg startede med mine egne problemer i mit parforhold, med fokus på hvordan man skulle vedligeholde kærligheden. Jeg havde en kæreste på det tidspunkt, hvor jeg var 20 år gammel, og jeg gik og tænkte; når jeg nu elsker hende så højt, hvorfor kan man så ikke vedligeholde gnisten? Jeg har aldrig fået vejledning og hjælp hjemmefra eller i skolen, og så gik det så i stykker efter nogle år, hvilket påvirkede mig meget. Derfor besluttede jeg så at interessere mig for psykologi i slutningen af 70’erne, og forskede de efterfølgende år i forskellige former for terapi og kurser. Jeg tog først og fremmest udgangspunkt i mig selv og mit forhold til kærligheden, og fandt hurtigt ud af, at der ikke var nogen ende på de muligheder og forskningsområder, der fandtes omkring parforholdet. Jeg brugte min egen smerte for 40 år siden og har så forsket i de forskellige terapiområder lige siden.

Hvad er så dine bedste tricks til at bevare et godt forhold?
Man skal være god til at stille spørgsmål til hinanden og spørge dybt for at for alvor at lære hinanden at kende. Man skal også blive god til konflikter, lære at sige undskyld og ikke mindst stille krav til hinanden omkring følelser. Derudover skal man lære forskellen mellem mand og kvinde, eller nærmere acceptere den andens verden, da vi som mænd og kvinder er meget forskellige. Man skal støtte hinanden i de individuelle interesser, og selvom man måske ikke forstår det, så skal man tænkte på, at hvis det gør den anden part glad, så er det sådan, det skal være. Så der er rigtig mange ting, som skal til for at vedligeholde et parforhold, specielt hos manden, som bør give hende små gaver, invitere hende i biografen og nusse uden at have sex. Derudover skal man skiftes til at have magten i forholdet og generelt bare gå i dybden med at lære hinanden at kende. Der er uendeligt mange måder at vedligeholde forholdet og derfor får man også min bog ’Parterapi’ med hjem, hvilket er et opslagsværk med forskellige eksempler på, hvordan man får det bedste ud af sit forhold. Men grundlæggende er mænd bagud i kæresteforholdet og deres viden i forholdet er et vigtigt punkt i vedligeholdelsen af et godt forhold. Der er ikke så meget hokuspokus - viden er nøglen. Moderne forhold stiller større krav til de indbyrdes parter, og det handler ikke så meget om sex, men mere det der ligger før sex. Mændene føler ofte at det er meget ydmygende at gå til parterapi, da det virker som et slags nederlag. Men de vil gerne være med til det, når man kalder det for en ’uddannelse’, og derfor har jeg så mange mandlige deltagere på min terapiskole.
ANNONCE
Carl-Mar Møller [Månedens Mand]
Har du fået feedback fra nogle af dem, som har gået på din skole?
Ja, jeg snakker med dem jævnligt, da vi udveksler mails med hinanden og alle på skolen snakker og fortæller om hinanden, så på den måde holder vi kontakten ved lige og jeg kan på den måde få svar på, hvordan mine metoder fungerer i praksis.

Nu har vi jo set dig i tv-programmer, hvor du har lavet nogle provokerende udtalelser om kønsroller – hvordan mener du manden står i forhold til kvinden?
Kvinden er psykologisk set stærkere end mænd. Nu lever vi jo lidt i en tid, hvor kvinden stadig bliver holdt nede af kultur, arbejde og andre former for ulighed, men hvis mand og kvinde havde samme vilkår, ville kvinden være manden overlegen. Hvis du sætter 100 kvinder og 100 mænd på en ø, og kun laver én regel – manden må ikke true – så ville kvinderne styre øen efter 14 dage. Med sin menstruation og sin seksualitet ville kvinden overtage magten fra manden. Så kvinder er psykisk stærkere end mænd.

Hvordan fik du ideen til at starte disse klassiske mandelejre?
Mit liv og mit job går ud på at opfylde folks behov. Folk ringer til mig og siger ’hey Carl-Mar, jeg er lige fyldt 30 år, nu skal der altså ske noget vildt’ og så finder jeg på noget vildt til dem. Folk kommer til mig med ønsker, og så bliver jeg automatisk deres ’legeonkel’. Jeg opfylder sådan set bare folks ønsker, men jeg har selvfølgelig prøvet alle tingene på mig selv for at se, hvordan det virker – og noget meget værre end mange andre har prøvet! Folk har jo forskellige behov og jeg er med til at stå for bl.a. polterabend, mandekurser, kvindekurser og alle mulige aktiviteter – f.eks. kommer der i morgen 12 erhvervskvinder ud på gården, hvor jeg bare skal svare på spørgsmål i 3 timer – det er netop deres behov. Så laver jeg også stand-up-shows, hvor jeg blander alvor og humor sammen. Bl.a. optrådte jeg på Bremen, hvor jeg var klædt ud som en præst, der skulle fortælle om pikken og kussens 10 bud. (red. Eksempel på et bud er: Kussen bliver knastør og skaber brandfare, hvis manden kommer for sent hjem uden at have ringet på forhånd). På den måde pakker jeg alvoren ind i humor. Jeg provokerer også på mange måder for at skabe fokus omkring alvoren i mandens frigørelse og parforholdet. [her bliver jeg introduceret til en video på computeren med en nøgen Carl-Mar Møller, som render rundt i sneen med et middelaldersværd!]
ANNONCE
Carl-Mar Møller [Månedens Mand]
Har du svært ved at blive taget seriøs, når mange ser dine provokationer?
Jeg har mange fjender – bl.a. folk som er generte og har lavt selvværd, de ville sige, at jeg var tosset. Jeg siger så, at de er hæmmede. Jeg har jo haft mange jobs i de seneste 30 år, og er kommet ud i vidt forskellige kredse såsom rockere, læger, landsretssagførere og alle mulige, så jeg bliver inviteret ud rigtig mange steder, hvor jeg skal forklare mig om min viden. Jeg kommer dog ikke ud i pædagogiske kredse, hehe. Alle pædagoger og lignende hader mig, fordi jeg siger, at det de gør, er forkert. Jeg fungerer som en meget maskulin pædagog, og den slags pædagoger er ilde sete herhjemme. Jeg praktiserer, at hvis du bliver mobbet, så skal du mobbe igen og mobningen stopper med det samme.  Jeg lærer også andre børn at hævne sig, hvis det er brug for det. Hvis den der mobber, bliver mobbet selv, så er der mange der holder op, fordi det simpelthen gør for ondt på egen krop – man får en øget empati, når mobberen selv bliver mobbet. Mobberne skal straffes med bøder eller andre trusler, netop for at beskytte de svage, som jeg altid har gjort. Det synes pædagoger så er noget værre noget, og det må man ikke. Jeg er jo meget imod pædagogers måde at få små drenge til blot at sidde og lege med perler i stedet for at løbe rundt og blive beskidte ude i haven. Pædagoger ødelægger mandens udvikling og skaber nogle mænd, som kvinder ikke en gang kan tænde på som voksne. Drenge med energi bliver sat på plads ved at lave kvindeting, og derfor mister de deres maskulinitet.

Hvor længe har du så tænkt dig at fortsætte med disse mandelejre?
Til jeg dør! Du ender med se mig traske rundt med rollator ude midt på gården.  Jeg bliver ikke træt af det, det er nemlig kun 10-20 gange om året og jeg laver i princippet ikke noget. Jeg observerer bare og hjælper de folk, som har problemer. Jeg dirigerer og overvåger om reglerne i legene på gården bliver overholdt. Jeg vil også altid fortsætte med at provokere, fordi jeg har et behov for ’krig’. Jeg provokerer ikke for sjov, jeg provokerer for at skabe debat. Når jeg render rundt i snevejr i 10 graders frost med bare tæer, det er ikke for sjovt!

Hvilket budskab forsøger du at komme ud med, ved at gøre sådan noget?
Mænd skal gøre oprør! I stedet for at sidde foran skærmen og se på nogen andre flippe ud, så skal de selv flippe ud. Tag en kammerat med ud og vær en abe for en dag, giv den gas!

Nu var Connery.dk jo på besøg hos dig i 2008, hvor vi fik en smagsprøve på mandelejren – hvor får du ideerne til de forskellige øvelser?
(red. Bl.a. flødebollekrig, tomatkamp, nøgenkørsel på taget af en Toyota osv.)
Når jeg snakker med så mange forskellige mænd, så kommer alle ideerne. Jeg får også selv nogle ideer og så afprøver jeg dem. Jeg får meget af min inspiration fra de unge, da deres nye inputs holder mig fra at blive gammel. På trods af nogle nedslidte knæer har jeg stadig den samme mentalitet i sindet, som jeg havde dengang jeg startede mine projekter – netop på grund af de unge deltageres gejst og vilje til at lære.
ANNONCE
Carl-Mar Møller [Månedens Mand]
Hvilke andre aktiviteter foregår der så på gården?
Lige nu har jeg f.eks. besøg af en flok soldater, som lider af krigstraumer. De bor så her på gården 3 dage hver anden måned, og de startede sidste år. De havde det meget, meget dårligt og led af paranoia og forfølgelsesvanvid, men nu har de det godt. De har fået det meget bedre og kan bedre håndtere deres kæresteforhold, jobs og andre hverdagsting. Derudover uddanner jeg parterapeuter, 30 ad gangen, og så har jeg familiepleje med folk, som har en kriminel baggrund i bandemiljøet. På den måde kommer vedkommende væk fra miljøet, og får det bedre ved at tage afstand til kriminaliteten. Og så laver jeg selvfølgelig stand-up-shows, kurser, provokationer og det vil jeg fortsætte med, til jeg dør. Og hvis jeg så bliver dement, så jeg kan bare starte forfra, for så kan jeg ikke huske, at jeg har gjort det, hehe.

Hvilken terapiform bruger du til at hjælpe de traumeramte soldater?
Vi gennemlever traumerne og konfronterer konflikterne inde i dem selv. Der er to former for delterapi i denne sammenhæng, og den ene er med fokus på at komme ud med vreden gennem konfrontation – de får bind for øjnene og går tilbage i minderne for at gøre op med fortiden og kommer både fysisk og psykisk ud med smerten. Den anden form er adfærdsterapi, hvilket hjælper dem til at komme ned på jorden igen, og lære at leve et normalt liv efter krigen.

Hvad er så din definition på en rigtig mand?
En der siger sin mening, uanset hvad det koster. Han skal sige, hvad han tænker og føler, uanset om det har en konsekvens eller ej. Men jeg vil ikke sige, at der er en direkte definition på en rigtig mand, da der i min verden er 200 manderoller, fordi alle mænd er forskellige fra fødslen af.  Nogle kan være musiske, håndværksdygtige, maskuline eller feminine og det hele afhænger jo af generne. Det vigtige er i stedet at finde ud af, hvem man er, og sørge for at udnytte de ressourcer, man er blevet givet. Så lever man det liv, som gør en glad. Det er bl.a. noget af det, som folk finder ud af hos mig – hvad giver mig energi, hvad tapper min energi?

Hvad koster sådan en tur i mandelejren?
En tusse pr. mand. Det foregår over et døgn: du kommer kl. 14 lørdag og bliver hentet søndag kl. 12, hvor mændene bliver smidt ind i konernes biler og er totalt afkræftet og ødelagte.
ANNONCE
Carl-Mar Møller [Månedens Mand]
Dit kommende program på TLC, ’Forbudte fornøjelser’ – hvad kan vi forvente at se?
Der fungerer jeg som legeonkel, og har for en gangs skyld tøj på. Det involverer mere et slags drengerøvskursus, hvor folk kommer og prøver nogle forskellige ting af på gården. Og så laver jeg interviews, hvor jeg bl.a. beskriver oprøret med feminismen, eller kvindens undertrykkelse af mandens natur. På den måde er programmet også et middel for mig til at komme ud med mine holdninger omkring mandens frigørelse og natur.

Kan du forklare budskabet i dit slogan, ’Pik er gud, fissen har magten’, til vores læsere?
Kvinden får mere kærlighed ved at tilbede mandens pik fremfor at tilbede Gud, og fissen har magten, fordi den kan afvise pikkens kærlighed. Så simpelt kan det siges. Så har jeg jo også skabt et nyt slogan for de voksne, som hedder ’kærlighed er gud, viden har magten’. Det går i bund og grund ud på, at viden er magten til at vedligeholde kærligheden. Den ene er til de lidt mere voksne, mens den anden er til de lidt mere unge og drengerøvsagtige – jeg rammer jo en masse forskellige grupper.

Har du ellers andre planer for fremtiden?
Ja, jeg vil godt lave nogle seriøse programmer om parforholdet. Et program hvor jeg viser parterapi live – vi tager et par ind fra gaden og går igennem de samme metoder, som jeg plejer i private sessioner. Og så filmer man bare det, og så håber jeg, at der er et selskab, som vil tage showet til sig. På den måde vil showet blive et realistisk indblik i mange af de ting, som det almene par kan nikke genkendende til. Man har nemlig aldrig set parterapi live før, så det håber jeg, bliver en aktualitet.
 
3 hurtige her til sidst:
Yndlingsøl: Det har jeg ikke, for jeg drikker aldrig øl. Jeg er mere til rødvin.
Yndlingsfilm: Der var en jeg var rigtig glad for tilbage i tiden, som hedder Gladiator, hvor der var meget dybde og noget filosofisk i fortællingen frem for bare ’bang-bang=du er død’.
Yndlingsbeskæftigelse: At filosofere over livet. Enten bare med mig selv eller med andre kloge hoveder. En god samtale med en god rødvin og få delt en masse forskellige meninger og kærlighed og parterapi.
 
Vi vil sige mange tak for besøget og vi ønsker dig held og lykke med fremtiden!
ANNONCE
Carl-Mar Møller [Månedens Mand]
Vi vil desuden også lige give en varm anbefaling af Carl-Mars forskellige bøger, som går i dybden med, hvordan mænd og kvinder bør agerer overfor hinanden og sig selv. Hver bog fungerer som et overskueligt opslagsværk, hvor sætningerne er meget korte og konkrete, og det hele er meget nemmere at forholde sig til. Her får man et indblik i kvinden og mandens liv fra dåb til død, hvor en række gode eksempler, råd og vejledninger giver et større indblik i parforholdet og dét at være en kvinde eller en mand. Desuden har vi også fået et eksemplar af ’Samtalespillet’, som er et spil designet til at gå i dybden med hinanden i parforholdet. Man trækker et kort, slår med en terning og svarer på spørgsmålet ud fra tallet. På den måde får man en rigtig god dialog i gang, og man kommer til at kende meget mere til hinanden på den måde. Alle tingene kan købes inde på Carl-Mars hjemmeside, http://www.carl-mar.dk/, eller hvis du er frisk, kan du selv smutte ud på gården og få dig en snak med manden bag!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce