Connery

5 klassiske børneeventyr baseret på gruopvækkende historier

Børneeventyr med en mørk fortid.

Du kender sikkert et hav af klassiske børnefortællinger, som har et lidt voldsomt tema, men ender lykkeligt og bearbejder nogle spændende tematikker, der kan sætte livserfaring i perspektiv.

Børnebøger er ofte bygget op som et eventyr med en start, en turbulent midte og et lykkeligt klimaks - alt fra Rødhætte og Ulven til Rumleskaft.

Det er historier, vi er blevet genfortalt i populærkultur hos alt fra Disney til søde børnebøger. Men den historie, de er blevet inspireret fra? Det kan tit være en helt anden snak.

Ofte er det på ingen måde børnevenligt, uden lykkelig slutning og mere eller mindre traumatiserende for børn, hvis du lige smækker original-værket på sengen til putning.

Vi har fundet 5 klassiske børnefortællingers knap så børnevenlige inspirationskilde herunder:

ANNONCE
Foto: Pexels - 5 klassiske børneeventyr baseret på gruopvækkende historier Foto: Pexels

Rødhætte og Ulven

Vi kender alle den hyggelige historie med Rødhætte, der skal besøge bedstemor i skoven. ‘Sikke store øjne du har bedstemor’, og alt det er, kulminerende i en jæger, der får gamle bedstemor ud af maven af ulven og alle er glade. Den virkelige historie? Den er skrevet af franske Charles Perrault “Le petit chaperon rouge”, og den første trykte version af denne findes tilbage i 1697 - det er uvist, hvem der reelt set har skrevet historien, da Brødrene Grimms version er den mest populære, mens der er skrevet i alt 147 forskellige varianter af den. Anyways - i Perraults version bliver pigen givet forkerte anvisninger til at finde sin bedstemor i skoven af den ondsindede ulv - dumdristigt tager hun ulvens råd, og ender med at blive spist. The end. Moralen? Lad være med at tage råd fra fremmede.

Tornerose

Den klassiske historie med en prinsesse, som falder i en dyb søvn efter at have stukket sin finger på nål/torn og sover i 100 år, indtil hendes prins kommer og vækker hende med et kærlighedskys. Romancen er væk i de originale nedskrivninger af historien - heriblandt romancen Perceforest fra 1528, hvor prinsessen ifølge hendes profeti falder i en dyb søvn efter en torn - istedet for prinsen på den hvide hest, får kongen øje på den sovende datter. Han voldtager hende, og efter 9 måneder formår hun at føde to børn - stadig sovende. Et af børnene sutter på hendes fingre, hvilket løsner tornen i hendes finger, der så vækker hende. Godmorgen, du har to børn!

Snehvide og de syv små dværge

Disneys første animerede spillefilm fortæller historien om en ung smuk kvinde, som vinder over ondsindet dronning med skumle planer. Disney-udgaven har faktisk et par makabre elementer - eksempelvis at dronningen betaler en person til at finde Snehvide og skære hendes hjerte ud. Men i den originale historie af Brødrene Grimm er den endnu mere brutal - her ønsker hun i stedet Snehvides lever og lunger, som skal spises til aftensmad. Og nå ja - hævnen over den onde dronning er udeladt. Hun bliver ifør jernsko, som hun tvinges til at danse i, indtil hun dør af smerterne.

Askepot

Den skønne historie om en arbejdspige, der efter tyrannisering af sin familie finder drømmemanden og bliver gift med en prins. Hele historien bygger op omkring, at hun taber en sko efter en fest, hvor hun møder prinsen, ved hjælp af magi, der forvandler hende til den smukkeste prinsesse - prinsen bruger så skoen til at udpege sin udkårne, nu hvor magien er forsvundet og det eneste, der er tilbage er den slidte arbejdspige. Men i Brødrene Grimms version af eventyret er jagten på drømmekvinden noget mere makaber. Stedmoderen insisterer på, at stedsøstrene skal skære deres hæle og flere tæer af for at passe skoen. Heldigvis har prinsen en masse venner i dyreriget, og bliver tippet af duerne om, at de blodige skanker ikke er de rigtige - og SÅ finder han Askepot. Smukt og blodigt.

Hans og Grete

Historien om søskendeparret der drager ud i skoven efter at være efterladt af deres forældre. De sultne børn støder på et honningkagehus, hvor de får alt, hvad de ønsker at spise af en ældre dame, der viser sig at være en ondsindet heks, der feder dem op for at spise dem. Denne historie er ret så makaber i sig selv - men det værste af det hele på dette punkt er, at den virkelige historie bag ved at mere gruopvækkende. Den er nemlig baseret på fortællinger og observationer under The Great Famine i 1314-1322 i de baltiske lande. Her blev børn dræbt, spist eller forladt, mens nogle ældre dog lød sig overgive til døden, så de unge kunne overleve. Og nå ja - den tid hørte man også historier om, at folk gravede lig op fra kirkegården for at spise kødet. Så virker Hans og Grete igen som en børnebog, am i right?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce