Connery

Træt af lange ventetider til øjenlæge?

Hvis du i løbet af de senere år har forsøgt at bestille tid hos en øjenlæge, har du med stor sandsynlighed også oplevet, at det kan være næsten umuligt at få en tid, med mindre, man finder et alternativ til de offentlige øjenlæger. På regionernes hjemmesider kan man se ventetiden hos landets forskellige øjenlæger, og mange steder er den på flere måneder. Det har der været debat om i årevis, og mens det har stået på virker det som om ventetiderne blot er blevet længere og længere.

Problemet er, at det kan føles meget utrygt, at man skal vente i uger og måske måneder på at komme til øjenlæge. Det kan være, at man oplever at ens syn ændrer sig og bliver dårligere, og så bliver man måske bange for, om der er noget galt. Man kan blive nervøs for, om man har fået grå stær, som er en meget udbredt øjensygdom i Danmark, som mere end 50.000 danskere hvert år gennemgår en operation for. 

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har fået, eller er ved at udvikle, grå stær, er det muligt at tage en synstest på nettet, som kan give et fingerpeg. Det er dog vigtigt at understrege, at denne type af synstest kun giver et fingerpeg, og at det under alle omstændigheder er tilrådeligt at tage kontakt til en øjenlæge.

Det kan også være, at man er nærsynet og træt af at gå med briller og derfor vil have en operation. Men forløbet bliver unødigt langt, når man skal vente flere måneder på at få en øjenlæge til at undersøge, om en operation overhovedet er mulig.

Men det behøves jo ikke at være fordi, man gerne vil have foretaget en operation, at man vil tale med en øjenlæge. Der kan være mange årsager: man synes at ens kontaktlinser er begyndt at genere mere end normalt, eller man føler at øjnene løber mere i vand eller er blevet mere lysfølsomme end tidligere. Så vil man naturligvis gerne lige have en øjenlæge til at se på det - men hvis man ved, at man skal vente meget lang tid, kan det ende med, at man slet ikke får gjort noget ved det.

Reslutatet er, at flere og flere henvender sig til en privat øjenklinik, hvor man kan komme til meget hurtigere. Nogle steder har de helt afskaffet ventelister, så man kan komme til øjenlæge fra dag til dag. Det gør denne typer af øjenklinikker og privathospitaler til et meget attraktivt alternativ. Men kan man være tryg ved dem?

Ja, det kan man faktisk, for i Danmark er det heldigvis sådan, at man skal godkendes som lægevirksomhed med operationsafsnit, for at kunne foretage øjenoperationer. Det betyder, at disse klinikker lever op til helt samme standarder som de offentlige hospitaler. Derudover vil mange øjenklinikker have en række danske og internationale certificeringer, som er patientens garanti for en god og ordentlig behandling.

Endelig er det værd at nævne, at mange af de øjenlæger, som arbejder på de private klinikker, i forvejen arbejder på offentlige hospitaler, eller har gjort det. En del øjenklinikker har ansat eller lavet aftaler med landets dygtigste overlæger indenfor øjenkirugi, netop for at kunne garantere, at kvaliteten er helt i top.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce