Connery

Tinker Tailor Soldier Spy - en snedig lille spionfilm med en perlerække af stjerner

Oscar-nomineret spionfilm med danske David Dencik på rollelisten

5 ud af 6 stjerner
Drengerøvsfaktor og info:
Drengerøvs faktor: 60%
 
Teknisk information:
Original titel: Tinker Tailor Soldier Spy
Dansk titel: Dame, konge, es, spion
Frankrig/UK/Tyskland, 2011
Instruktør: Tomas Alfredson
Medv.: Gary Oldman, Colin Firth, Toby Jones, David Dencik, Ciarán Hinds, John Hurt, Benedict Cumberbatch, Mark Strong og Tom Hardy
Genre: Drama/Biografi/Krimi
Billedformat: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1/DTS
Længde: 127 min
Bio premiere: 9. februar 2012
Distributør: SF Film
ANNONCE
Året er 1971. Den kolde krig raser for fulde drøn. Den britiske agent Jim Prideaux (Mark Strong) bliver sendt til Budapest af sin chef, der går under kodenavnet Control (John Hurt), for at afsløre en russisk dobbletagent i den britiske efterretningstjeneste MI6. Missionen er ikke mange timer gammel, før det går galt, og Jim bliver skudt. Tilbage i London begynder panikken at brede sig, da de er blevet informeret af en anonym kilde om, at muldvarpen befinder sig på det allerhøjeste sikkerhedsniveau hos MI6.
ANNONCE
SF Film - Tinker Tailor Soldier Spy - en snedig lille spionfilm med en perlerække af stjerner SF Film
Derfor sætter Control sin bedste mand på sagen. Han er den erfarende agent George Smiley (Gary Oldman), der ellers var gået på pension, men nu altså atter må trække i arbejdstøjet for King and Country. Smileys mission lyder på at finde ud af, hvilken af hans fem gamle kollegaer Percy Alleline (Toby Jones), Toby Esterhase (David Dencik), Roy Bland (Ciarán Hinds) og Bill Haydon (Colin Firth), der nu sidder i chefstillinger for ”Circus” (efterretningstjenesten), der er muldvarpen, som lækker de top hemmelige oplysninger til russerne.

Det er bestemt ikke en ufarlig opgave og Smiley får hjælp af en anden ung agent ved navn Peter Guillam (Benedict Cumberbatch), samt den formodede afhopper Ricki Tarr (Tom Hardy), der blot har gemt sig i Istanbul, af frygt for at blive myrdet af både russerne og briterne. Sammen må de bruge al deres agent snilde for at opklare sagen.
ANNONCE
SF Film - Tinker Tailor Soldier Spy - en snedig lille spionfilm med en perlerække af stjerner SF Film
Tinker Tailor Soldier Spy kan bedst beskrives som en realistisk James Bond film, uden alt glamouren og de vilde actionsekvenser, og hvor hovedpersonen George Smiley ligesom Bond arbejder for MI6. Men historiens univers er langt mere virkelighedstro. Filmen er i sig selv et studie i underspil og underdramatisering. Meget foregår i det usagte og publikum tvinges derfor til selv at stykke puslespillet sammen.

Gary Oldman leverer en solid præstation som den ensomme og melankolske Smiley, vis arbejde ikke tillader ham at stole på nogen som helst. Han er da også velfortjent blevet nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle og selv om han langt fra er favoritten til prisen, kan man kun håbe på det bedste for gode gamle Oldman.
ANNONCE
SF Film - Tinker Tailor Soldier Spy - en snedig lille spionfilm med en perlerække af stjerner SF Film
Den velfortalte historie filmen er baseret på, stammer fra en roman af forfatteren John le Carré, vis historier om George Smiley blev omdannet til to populærere tv-serier tilbage i slut 70’erne og start 80’erne med selveste Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi) i hovedrollen. Den udgave er de fleste af jer læsere (inklusiv mig selv) nok for unge til at huske, men så er det i hvert fald en god grund til at trodse vinterkulden og invitere din muldvarp eller russiske spionven en tur i biografen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce