Connery

Tim Burton

Den skæve filmskaber Tim Burton (Batman, Edward Saksehånd og Sleepy Hollow) er tilbage med sin fortolkning af børnebogsklassikeren Alice in Wonderland. I den anledning tegner Connery.dk et portræt af ham.

Tim Burton - ovationtv.com - Tim Burton Tim Burton - ovationtv.com
Tim Burton blev født den 25. august 1958 i Burbank, California.

Burbank var en typisk amerikansk middelklasse-by med en masse glade mennesker og Burton følte sig som en rigtig outsider i det miljø. Han brugte tiden på at tegne, male og se film.

De film der optog ham, var monsterfilm som f.eks. Godzilla, Hammer-gyserfilmene og de eventyrfilm, der havde stop motion-effekter af Ray Harryhausen. Især de gyserfilm hvor hans store helt, skuespilleren Vincent Price var med i, gjorde et dybt indtryk på ham.

Selv forsøgte Burton at lave kortfilm med et Super 8 mm-kamera og hentede meget inspiration fra de film, han elskede. Efter High Scool kom han ind på kunstskolen California Institute of the Arts. Via den skole kom han videre til Disney-studierne, der på det tidspunkt i 1970 – 80érne led af en stor kreativ krise.

Burton arbejdede blandt andet som animator på Mads og Mikkel (1981) og lavede concept-design til The Black Cauldron (1985), men hans design blev ikke brugt til noget i sidste ende.

Tiden hos Disney var derfor ikke altid sjov for Burton, men han fik mulighed for at lave sin stop motion-kortfilm Vincent (1982). En fantastisk lille filmperle, der bygger på et digt - skrevet af Burton selv og handler om en sær dreng, der gerne vil være Vincent Price. Faktisk fik Burton Price til at være filmens fortæller.

Burton og Price blev efterhånden gode venner og Price havde en sidste rolle i Edward Saksehånd før hans død i 1993. Vincent blev i øvrigt lavet i samarbejde mellem Burton og hans ven Rick Heinrichs, som senere arbejdede som scenograf på Sleepy Hollow og Planet of the Apes.

Vincent vakte god opmærksomhed og vandt priser, men Disney vidste ikke hvad de skulle gøre med filmen, som de syntes var for mærkelige.
ANNONCE
Vincent
Hans næste Disney-kortfilm Frankenweenie (1984) led samme skæbne med sin historie om en dreng, der forsøger at genoplive sin døde hund på ægte Frankenstein-maner!

Både Vincent og Frankenweenie kan ses på The Nightmare before Christmas - dvden. I øjeblikket arbejder Burton desuden på at lave en spillefilmsudgave af Frankenweenie gjort i stop motion-animation.
ANNONCE
Warner Bros - Tim Burton Warner Bros
En af dem, der så Frankenweenie var skuespilleren Paul Reubens, som ledte efter en instruktør til sin spillefilm baseret på hans populære børnetv-figur Pee-wee Herman.

Burton blev hyret og resultatet var Pee-wee´s Big Adventure (1985), som handlede om den total barnlige tosse Pee-wee, der desperat leder sin stjålne cykel. Anmelderne var ikke særlig begejstrede for Burtons debut, som spillefilmsinstruktør. Men filmen blev en solid succes for ham.

Filmen blev også starten på det fantastiske samarbejde mellem Burton og komponisten Danny Elfman, der udentagen Ed Wood og Sweeney Todd, har lavet fremragende filmmusik til alle de andre af Burtons film.
ANNONCE
Pee-Wee's Big Adventure Trailer
Warner Bros - Tim Burton Warner Bros
Der skulle gå tre år før Burton lavede en film igen. Fordi de eneste manuskripter han blev tilbudt, havde ordet ”adventure” i sig pga. succesen med Pee-wee.

Men så fik han manuskriptet til den vanvittige gyserkomedie Beetlejuice (1988). Michael Keaton leverede en morsom præstation, som den bizarre bio-exorcist Beetlejuice, der hjælper spøgelse-parret Maitland (Alec Baldwin og Geena Davis) med at få en skør familie smidt ud af deres hus.

Den herlige og mærkelige film blev et surprise-hit for Warner Bros, der uden tøven hyrede Burton til at lave en film-version af tegneserie-figuren Batman.
ANNONCE
Beetlejuice Trailer
Warner Bros - Tim Burton Warner Bros
Burtons fortolkning af Batman (1989) var meget inspireret af de mørke Batman-tegneserier som The Killing Joke og The Dark Knight Returns. Anmeldere og publikum blev overrasket over Michael Keatons gode præstation, som Bruce Wayne/Batman, der ellers ikke var et populært valg til rollen pga. hans status som komediestjerne i 80érne.

Jack Nicholsons maniske version af den gale Joker fremstod som den bedste Joker på film lige indtil Heath Ledgers bedre og psykopatiske Joker i The Dark Knight (2008). Gotham City i Batman fremstod som en meget dyster og mareridtsagtig by, hvor kriminalitet og korruption herskede. Og filmen modtog en velfortjent Oscar for Anton Fursts geniale scenografi og blev en kæmpesucces for Burton.
ANNONCE
Batman Trailer
Del

Seneste nyt

Annonce