Connery

The Artist - En stumfilm der giver sit publikum noget at snakke om

The Artist kan give dig den ægte 3D effekt, helt uden briller.

6 ud af 6 stjerner
Drengerøvsfaktor og info:
Drengerøvsfaktor: 40%
 
Teknisk information:
Original titel: The Artist
Frankrig/Belgien, 2011
Instruktør: Michel Hazanavicius
Medv.: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller og Uggie
Genre: Komedie/Kærlighed/Drama
Billedformat: 1.37:1
Lyd: Dolby Digital 5.1/DTS/SDDS
Længde: 100 min
Bio premiere: 9. februar 2012
Distributør: Scanbox
ANNONCE
Har du nogensinde lagt mærke til, at alt i biografen bliver sort/hvidt, når lyset sænkes i salen? Jeg har aldrig selv lagt mærke til det, før jeg sad i biografen og så denne film. Det var som om, jeg på magisk vis blev transporteret tilbage til stumfilmsdagene. Biografsalen var ganske enkelt en forlængelse af lærredet, og på den måde blev publikum selv en del af filmen. Pludseligt gik det op for mig, at dette er den originale, ægte 3D effekt jeg oplevede, helt uden brug af briller eller computerteknologi, og i samme øjeblik ændrede hele mit syn på filmen sig. Det var filmmagi i sin reneste udtryksform, jeg var vidne til hér, og det er præcis dét, der gør The Artist til det mesterværk det er.
ANNONCE
Scanbox - The Artist - En stumfilm der giver sit publikum noget at snakke om Scanbox
I disse 3D og computereffekt tider kan det virke som en skør idé, at ville lave en traditionel sort/hvid stumfilm, men det er præcis, hvad den franske instruktør Michel Hazanavicius har gjort, og det er der faktisk kommet et moderne old school klassiker ud af. Efter sigende fik Hazanavicius idéen for et par år siden, mens han så Avatar. Han ville lave den diametrale modsætning, til det effektorgie han sad og så på lærredet. For ham betød det ingen 3D, ingen computereffekter og ingen tale, overhovedet! Det blev til denne vidunderlige hyldest til en genre, der for længst er gået bort, men som bestemt ikke er blevet glemt.
ANNONCE
Scanbox - The Artist - En stumfilm der giver sit publikum noget at snakke om Scanbox
Stumfilmsskuespilleren George Valentine (Jean Dujardin) er Hollywoods største stjerne. Hans film trækker publikum i biografen i hobetal, og George nyder sin stjernestatus i fulde drag. En dag, ved en premiere til hans seneste succes "A Russian Affair", møder George den unge, smukke danserinde Peppy Miller (Bérénice Bejo), der selv drømmer om, at blive en funklende filmstjerne en skønne dag. Et møde, der skal vise sig at blive skæbnesvangert for dem begge.

George er en gammeldags filmstjerne, så da filmstudiet Kinographs direktør Al Zimmer (John Goodman) præsenterer George for den sidste nye opfindelse inde for filmens verden, nemlig et filmklip med lyd på, griner George blot og afviser opfindelsen med det argument, at det aldrig vil blive populært: ”Ingen gider at høre skuespillere tale”.
ANNONCE
Scanbox - The Artist - En stumfilm der giver sit publikum noget at snakke om Scanbox
Imidlertid er Peppy til optagelsesprøve på Georges næste spillefilm "A German Affair", hvor hun bliver castet som statist i en dansescene. Under optagelserne møder de to atter hinanden, og det er tydeligt, at der er en uimodståelig tiltrækning imellem dem. George giver Peppy nogle fif til, hvordan hun kan blive en stjerne, og der går da heller ikke lang tid før Peppy skyder frem på stjernehimlen i diverse talefilm.

Samtidig går det ikke særlig godt for Georges egen karriere. Hans film flopper stort, for ingen gider længere se stumfilm, og George må se i øjnene, at hans dage som filmstjerne måske er talte, hvis ikke han vælger at tilpasse sig publikums ønsker, og begynder at lave talefilm.
ANNONCE
Scanbox - The Artist - En stumfilm der giver sit publikum noget at snakke om Scanbox
The Artist har allerede gjort rent bord ved flere præstigefyldte prisuddelinger, og er da også favoritten ved dette års Oscar-uddeling, der finder sted søndag (natten til mandag) d. 26 februar.
Det er en film, der handler om og hylder 20’erne og 30’ernes Hollywood, og stumfilmen og dens stjerner i særdeleshed.

Samtlige skuespillere i filmen er fremragende, men især filmens hovedrolleindehaver Jean Dujardin, der er perfekt castet som stumfilmsstjernen George Valentine, er en karakter, der tydeligvis er inspireret af Douglas Fairbanks. Også små hyldester til blandt andre Charlie Chaplin, Gene Kelly og Errol Flynn er at finde i Dujardins fabelagtige præstation.

Han får hjælp af den bedårende Bérénice Bejo, der lyser lærredet op med sit smukke smil og store dådyrøjne, men det er faktisk Georges trofaste følgesvend, hunden Uggie, der stjæler showet i alle dens scener. Uggie er filmens virkelig helt.
ANNONCE
Scanbox - The Artist - En stumfilm der giver sit publikum noget at snakke om Scanbox
Man kan mærke, at instruktøren Michel Hazanavicius har en forkærlighed for denne æra, for der er virkelig kælet for detaljerne i bestræbelserne på at gøre The Artist så tro mod genren som overhovedet muligt. Filmen er rig på humor, såvel som hjerteskærende drama, og det er interessant at opleve, hvordan en stumfilm kan fortælle sin historie med så ”begrænsede” virkemidler og alligevel formår at være 100 gange mere underholdende, end størstedelen af alle de metervarefilm Hollywood spytter ud dagligt. Hollywood, tag ved lærer!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce