Connery

Sygeplejersken: Et nervepirrende karakterdrama om mod, mistanke og ansvar i sundhedsvæsenet

Instruktør Kasper Barfoed sætter spot på en dyster dansk sag i ny Netflix-miniserie

I en tid, hvor true crime og virkelighedsbaserede fortællinger har stor succes på streamingtjenesterne, er den danske miniserie Sygeplejersken en stærk kandidat til at fange seernes interesse. Serien er baseret på en skræmmende historie om en sygeplejerske, der står bag en række mistænkelige dødsfald.

Vi har talt med instruktør Kasper Barfoed (Sommeren '92, Kastanjemanden) om arbejdet med serien og den delikate balance mellem fiktion og virkelighed.

ANNONCE
Christina (Josephine Park) og Pernille (Fanny Louise Bernth) i Sygeplejersken - Foto: Netflix - Sygeplejersken: Et nervepirrende karakterdrama om mod, mistanke og ansvar i sundhedsvæsenet Christina (Josephine Park) og Pernille (Fanny Louise Bernth) i Sygeplejersken - Foto: Netflix

Sygeplejersken er inspireret af Kristian Corfixens bog, der tager udgangspunkt i en række virkelige dødsfald på Nykøbing Falster Sygehus op gennem 2010'erne. Serien følger den unge sygeplejerske Pernille, der starter sit første job på sygehuset og hurtigt får mistanke om, at hendes kollega Christina kan være ansvarlig for flere patienters pludselige død.

Serien fokuserer ikke på efterforskningen, men snarere på Pernilles kamp for at få hendes mistanke taget alvorligt og hendes mod til at gøre noget ved det. 

ANNONCE
Fakta om Sygeplejersken
  • I 2017 blev Christina Aistrup Hansen dømt skyldig i drabsforsøg på fire patienter ved Østre Landsret. 
  • Drabsforsøgene havde fundet sted på Nykøbing Falster Sygehus, hvor Aistrup Hansen havde arbejdet som sygeplejerske.
  • I 2019 udkom Bogen 'Sygeplejersken' af journalist og forfatter Kristian Corfixen. I bogen udlægger Corfixen dokumentarisk den nattevagt, der førte til sygeplejerskens fængsling.
  • Netflix-serien Sygeplejersken, er baseret på Corfixens bog, mens en del af karakterarbejdet er baseret på samtaler med flere af de direkte involverede personer i sagen. 
  • Sygeplejersken er en miniserie på fire afsnit. Instruktør: Kasper Barfoed. Medvirkende: Fanny Louise Bernth (Pernille Kurzmann), Joesphine Park (Christina Aistrup Hansen), Peter Zandersen (Niels  Lundén), Dick Kaysø (Kenny Herskov) m.fl.
ANNONCE
Journalist og forfatter Kristian Corfixen (tv) og instruktør Kasper Barfoed (th) - Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann/Netflix - Sygeplejersken: Et nervepirrende karakterdrama om mod, mistanke og ansvar i sundhedsvæsenet Journalist og forfatter Kristian Corfixen (tv) og instruktør Kasper Barfoed (th) - Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann/Netflix

Baseret på forlæget af Corfixens bog og de virkelige hændelser, er der selvsagt et lag af blanke felter, som har skullet udfyldes i serien:

"Der er lavet fiktive greb. Der er karakterer der er slået sammen, der er kronologi, der er skubbet en lille smule. Der er elementer der ikke nødvendigvis er 100% dokumentariske." fortæller Barfoed om sin tilgang til skildringen af en virkelig historie: "Men som så er der fordi de kan en anden sandhed. En emotionel sandhed, en karaktermæssig sandhed. Nogle ændringer omkring miljøet, der var omkring sagen." 

ANNONCE
Fra Sygeplejersken - Foto: Netflix - Sygeplejersken: Et nervepirrende karakterdrama om mod, mistanke og ansvar i sundhedsvæsenet Fra Sygeplejersken - Foto: Netflix

Barfoed fortæller, at han blev grebet af karakterdramaet og det foruroligende spørgsmål om, hvordan det kunne få lov at foregå så længe.

"Vi ville dykke ned i karakterernes psykologi og relationer på en anden måde. Vi ønskede at give publikum en mulighed for at mærke, hvordan det var at være i Pernilles sko," siger Barfoed.

ANNONCE
Trailer: Sygeplejersken

Serien skildrer en intens og trykkende atmosfære på sygehusets akutafdeling og fremstiller Christina som både dominerende og tragisk. Barfoed forklarer, at de skabte stemningen ud fra beskrivelserne af hende som en karismatisk og dygtig person, der tiltrak opmærksomhed, samt det faktum, at akutafdelingen i sig selv er et sted, hvor der konstant sker dramatiske og livstruende hændelser. 

Stærke præstationer fra skuespillerne gør karaktererne troværdige og engagerende og giver Sygeplejersken en vigtig påmindelse om at lytte til vores intuition og have modet til at handle på mistanker, selv når vi står over for modstand og tvivl. Serien sætter også fokus på, hvordan en enkelt medarbejder kan have en enorm indflydelse på arbejdsmiljøet og sikkerheden for både kolleger og patienter.

ANNONCE
Fra Sygeplejersken - Foto: Netflix - Sygeplejersken: Et nervepirrende karakterdrama om mod, mistanke og ansvar i sundhedsvæsenet Fra Sygeplejersken - Foto: Netflix

For true crime-entusiaster og dem, der ønsker at udforske etiske og moralske dilemmaer inden for vores samfund og professioner, er Sygeplejersken et must-see. Serien er et værdifuldt bidrag til debatten om ansvar og kontrol i sundhedsvæsenet og understreger vigtigheden af at have systemer på plads, der opdager og håndterer potentielle trusler.

Sygeplejersken fremhæver også vigtigheden af sammenhold og støtte på arbejdspladsen. Pernilles kamp for at få hendes mistanke taget alvorligt viser, hvor essentielt det er at have et netværk af kolleger, der tør at lytte og handle, når noget ikke føles rigtigt. Serien opfordrer os til at være opmærksomme og tage ansvar for vores arbejdsmiljø, hvilket er relevant for alle brancher og ikke kun sundhedsvæsenet.

ANNONCE
Fra Sygeplejersken - Foto: Netflix - Sygeplejersken: Et nervepirrende karakterdrama om mod, mistanke og ansvar i sundhedsvæsenet Fra Sygeplejersken - Foto: Netflix

Sygeplejersken er en medrivende og tankevækkende miniserie, der formår at kombinere elementer af true crime og karakterdrama, mens den samtidig adresserer alvorlige og aktuelle emner om ansvar og sikkerhed inden for vores sundhedssystem. Serien er en stærk påmindelse om, at vi alle har et ansvar for at beskytte de sårbare og opretholde integriteten i vores professioner.

Sygeplejersken vil utvivlsomt fange både true crime-genrens fans og et bredere publikum, der er interesseret i at udforske de etiske og moralske dilemmaer, der findes inden for vores samfund og professioner. Hvis du er klar til en nervepirrende oplevelse, der vil holde dig fanget fra start til slut, så skal du ikke gå glip af Sygeplejersken.

ANNONCE
Instruktør Kasper Barfoed - Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann/Netflix - Sygeplejersken: Et nervepirrende karakterdrama om mod, mistanke og ansvar i sundhedsvæsenet Instruktør Kasper Barfoed - Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann/Netflix

"Hvordan kan det være, at det fik lov at foregå i så lang tid?

- Hvordan kan det være, der ikke var nogen, der reagerede? Hvordan kan det være, at det var så svært for hende, der reagerede?" lyder det fra Kasper Barfoed, inden han besvarer spørgsmålet om, hvorfor vi (også) skulle tage og se hans nye serie: "De spørgsmål gør det til en vigtig historie at tale om. Næste gang der sker noget voldsomt, så har vi talt om at man skal kunne sige fra, når man synes der er noget der er forkert, også selvom man måske tager fejl." 

Kasper Barfoed håber, at seerne vil lade sig inspirere af Pernilles modige handlinger og styrke til at tage ansvar og sige fra, selv når det er svært:
“Jeg håber, at man bliver inspireret af Pernille… Selvom det havde været fuld forståeligt, hvis hun bare havde pakket sig og ladet nogle andre håndtere det. Men at hun rent faktisk tog initiativ, stod ved det, holdt fast i det, og satte hele sin karriere på spil. For at gøre det, som var det rigtige at gøre. Jeg håber man bliver inspireret af at hun sagde fra, og gjorde noget ved det. Selvom det har været svært... Selvom det kostede hende.”

Sygeplejersken er en miniserie på 4 afsnit. Sygeplejersken kan streames på Netflix fra 27. april. 2023.

ANNONCE
Del

Seneste nyt