Connery

Solisten

Min søster bor i Californien og hver gang jeg besøger hende, cykler jeg gerne hen til et storcenter, for at shoppe. En dag så jeg en ung sort hjemløs kvinde sidde ved et busstoppested. Hun havde kun et par fyldte plastikposer, og en stor vinterjakke. De følgende dage sad hun der stadig. Jeg fik dårlige samvittighed. Her cyklede jeg forbi hende; dag efter dag, med poser fyldt med tøj, cd'er og dvd'er. Ting jeg i virkeligheden ikke behøvede. Og dér sad hun, og havde højst sandsynligt ikke spist i flere dage. Jeg kan huske, at jeg tænkte; "Jeg ville ønske, at der var noget, jeg kunne gøre". En dag besluttede jeg mig for at stoppe og give hende nogle penge. Blot 20-30 dollars så hun i det mindste kunne få sig et ordentligt måltid. Da jeg nåede til stoppestedet, var hun væk. Det var næsten en værre følelse end at køre forbi hende. Hvor var hun blevet af? "Hun har jo ikke noget sted at tage hen?" tænkte jeg. "Hvis bare jeg havde stoppet en dag før..."

4 ud af 6 stjerner
Solisten
At hjælpe andre er præcis hvad ”Solisten”, der er baseret på en sand historie, handler om.

En dag sidder journalisten Steve Lopez (Robert Downey Jr.) udendørs, og arbejder på en artikel, da han pludselig hører tonerne af violinmusik.

Hans nysgerrighed får ham til at undersøge, hvem det er, som spiller. Til sin forbavselse finder han en sort eksentrisk hjemløs mand, som sidder og spiller på en violin, som blot har to strenge tilbage.

Steve begynder at snakke med manden, og finder ud af, at hans navn er Nathaniel Ayers (Jamie Foxx). Han er tidligere elev på det prestigefyldte Julliard kunstakademi.

Straks øjner Steve en god historie! For hvordan er en så talentfuld musiker endt med at bo på gaden?

Da Steve dykker dybere ned i Nathaniels fortid, opdager han mørke sider af Nathaniels personlighed.  Nathaniel lider nemlig af skizofreni.

ANNONCE
Solisten
Steves artikler får stor succes, og han knytter et fortsat tættere venskab til Nathaniel, som han på samme tid prøver at hjælpe.

Steve skaffer ham en cello og lejlighed på herberget The Lamp, i Los Angeles. Nathaniel er derimod slet ikke interesseret i at bo i lejligheden. Han vil gøre alt for at beholde celloen, men han vil blive boende på gaden - blandt narkomaner og alkoholikere.

Nathaniel mener nemlig, at musikken hører til udendørs, så den kan blande sig med atmosfæren fra biler og mennesker. Steve kan kun se fortvivlet til, og føler at hans forsøg på at hjælpe er mislykket.

Politikerne har imidlertid fået øjnene op for det stigende problem med hjemløse i L.A. Myndighederne sætter derfor ind for at rydde nogle af L.A.’s værste kvarterer, men ender blot med at skabe flere problemer for de hjemløse, da de nu ikke engang kan blive på gaden længere.

Det gør Steve endnu mere opsat på at få Nathaniel væk fra gaden og i medicinsk hjælp.

Men det er lettere sagt end gjort, når Nathaniel ikke selv mener, at han har brug for hjælp.
ANNONCE
Solisten

Både Robert Downey Jr. og Jamie Foxx spiller helt igennem fantastisk. Der kunne sagtens være en Oscar nominering i vente til begge de to herrer.

Visuelt er filmen også en fryd for øjet.

Instruktøren Joe Wright (Atonement) viser endnu en gang, at han er en meget stilbevidst herre.

Især er der en fremragende sekvens, som bringer tankerne tilbage på Stanley Kubricks "2001: A Space Odyssey", hvor man ser musikken gennem Nathaniel. Meget poetisk og visuelt innovativ.

ANNONCE
Solisten
Desværre går filmen lidt i stå hen over midten. Karaktererne udvikler sig ikke nok, og handlingen bliver for ensformig.

Det virker som om, at filmskaberne vil for meget med filmen. De vil både fortælle en hjertevarm historie om et venskab; og gøre opmærksom på problematikken omkring de ca. 74.000 hjemløse, der findes i Californien.

Det svækker filmen og derfor kommer den aldrig rigtig ind under huden.

Det store emotionelle klimaks som publikum nærmest hungrer efter, udebliver desværre af den grund.

Det er ærgerligt, for der skal så lidt til, for at dette blev et lille mesterværk.

”Solisten” har premiere den 16. oktober.

Drengerøvs factor: 20 %.
ANNONCE
Solisten trailer
Teknisk information:
Original titel: The Soloist

Dansk titel: Solisten

UK/USA/Frankrig, 2009

Instruktør: Joe Wright

Medv: Robert Downey Jr., Jamie Foxx, Catherine Keener, Tom Hollander og Lisa Gay Hamilton

Genre: Drama/Biografi

Billedformat: 2.35:1

Lyd: Dolby Digital 5.1/DTS/SDDS

Længde: 117 min.

Premiere dato: 16. oktober 2009

Biodistributør: United International Pictures
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce