Connery

Saddam Hussein

En rigtig mand bruger kun en hånd!!!

Saddam Hussein, den tidligere diktator og præsident af Irak, blev hængt her til morgen klokken 03:57 dansk tid. Dødsdommen blev eksekveret i et irakisk fængsel, hvortil han blev overgivet af amerikanerne, i hvis varetægt han har siddet, siden han blev tilfangetaget tilbage i 2003.

ANNONCE
Saddam Hussein
Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti blev født den 28. april 1937 som søn af en fattig bonde nær byen Tikrit i det nordlige Irak. Som ung universitetsstuderende blev han i 1956 medlem af det socialistiske Ba'th parti og deltog allerede året efter i et kupforsøg mod den Irakiske kong Faisal d.ll. Efter et nyt kupforsøg igen i 1957 måtte den dengang 20-årige Saddam flygte til Ægypten, hvor han fik asyl. Man mener, at det var mens, han gik på universitetet i Cairo, at han først fik kontakt til det amerikanske CIA.

Efter et nyt - men denne gang vellykket - kupforsøg vendte han atter tilbage til Irak, den 8 februar 1963. Magten varede dog kun et år, og efter endnu et magtveksel, kaldet Ramadan-revolten, i 1964, blev han fanget og idømt en fængselsstraf. Tre år efter i 1967 flygtede han med hjælp fra hans gamle ven, Tahir Yahyas, som senere blev hans vicepræsident.

Året efter i 1968 lykkedes det så endelig Ba'th partiet at tilrane sig magten og beholde den. Saddam Hussein, blev udnævnt til minister for statssikkerhed og propaganda. Opstigningen gik hurtigt for den unge Saddam, og allerede året efter i 1969 blev han udnævnt til vicepræsident.

11. juli 1979 blev Saddam Hussein, i en alder af 42 år, udnævnt til generalsekretær af Ba'th partiet, og den 16. juli samme år overtog han så magten i Irak, som stats- og regeringschef. Hans første offentlige handling bestod i, uden rettergang, at likvidere samtlige medlemmer af partiet, som havde en anden mening end hans, og dermed lagde han linien for hans fremtidige regime.

I 1980 angreb han nabolandet Iran, som året før havde afsat shahen og erklæret sig for værende en islamisk republik. Striden drejede sig om nogle grænseområder mellem de to lande, som Iran efter revolutionen nægtede at rømme. Med et militær udrustet af vesten startede den første golfkrig, som varede i 8 år. Krigen kostede ikke kun hundredetusinder af menneskeliv, men også en stor del af den infrastruktur, som Saddam ellers havde opbygget.

En af grundene til, at Saddam Hussein var i stand til at føre så langvarig og dyr en krig mod sit naboland, var, at han fik massiv støtte fra ikke kun U.S.A., men også de europæiske lande, som blandt andet forsynede ham med våben, men også opførte flere kemikalie og pesticide fabrikker i Irak. Meget belejliget kunne han derfor bruge kemiske våben i krigen. Men også hans egne landmænd fik giftgasserne at føle.
ANNONCE
Saddam Hussein
16. marts 1988, kun to måneder før afslutningen på den første golfkrig, sendte han sine fly ind over den kurdiske by Halabdscha i det nordlige Irak. 5.000 kurdiske mænd, kvinder og børn omkom, da hans fly angreb dem med giftgas. Forargelsen over hele verden var stor, men ikke stor nok til at nogle derefter vendte ham ryggen.
Det kunne olien til gengæld. To år efter invaderede han sit andet naboland, Kuwait, og nu var kortene byttet om. U.S.A. gik ind i denne den anden golfkrig, aktivt ind i krigen på Kuwaits side og fik drevet irakerne tilbage.

Det var starten på Irak og Saddams endeligt. Før 1990 lå analfabetismen hos irakiske piger på under 10%, men efter to golfkrige og talrige sanktioner fra vesten steg det tal på ti år til 76%. Saddam Hussein, nu bandlyst af hans tidligere forbundsfæller og allierede fra vesten, ledte et land med jernhånd, som var på randen af en økonomisk ruin.

Det var nu kun menigmand i Irak, som mærkede noget til det. Saddam selv og hans nærmeste familie og venner levede fortsat et liv i vildeste luksus. Han er blevet kaldt manden med de 24 paladser. Af frygt for attentater sov han hver nat et nyt sted, og han havde ved hjælp af plastisk kirurgi skabt flere dobbeltgængere, som kunne dublere ikke kun ham, men også hans to sønner Uday og Qusay.

2003 invaderer sønnen til hans tidligere samarbejdspartner og allierede i første golfkrig, George Bush den nuværende amerikanske præsident, landet. Begrundelsen var, at Saddam Hussein skulle ligge inde med masseødelæggelses våben, som han ikke ville tøve med at bruge mod den vestlige verden. Meningerne er delte, og det har senere vist sig, at beskyldningerne ikke havde hold i virkeligheden men var fabrikerede af C.I.A. Selve invasionen af Irak gik temmelig hurtigt, og for første gang nogensinde kunne hele verden følge med skridt for skridt gennem
ANNONCE
Saddam Hussein
På trods af en belønning på 750.000 $ forblev Saddam Hussein selv gemt helt til den 13. december 2003, hvor en amerikansk patrulje, under en operation kaldet Morgenrøde, ved et tilfælde fandt ham i en jordhule. I denne lille landsby 15 km. fra hans barndomsby Tikrit havde han opholdt sig i en underjordisk hule siden invasionen. Den mand, man fandt, var langt fra den stolte og højtråbende uniformklædte statsmand, som han selv elskede at udgive sig for. Men derimod en træt gammel mand, som var langskægget og usoigneret.

Retssagen mod Saddam Hussein begyndte den 19. oktober 2005. Anklagen lød på forbrydelser mod menneskeheden, krisforbrydelser og folkemord. Human Right Watch anslår, at under Husseins regime er op til 290.000 mennesker forsvundet. Utallige er de irakere, som har måttet flygte og søge asyl i andre lande af angst for forfølgelse. Massakren i den kurdiske landsby, var en del af anklagen.

Efter en lang og opslidende retssag blev Saddam Hussein dømt til døden den 26. december 2006.

Den 30. december 2006 kl 03:57 dansk tid blev Saddam Husseins dødsdom eksekveret. Han døde ved hængning, og hans sidste ord var: "Gud er stor!"
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce